40 MP-es APS-C gépet mutatott be a FujiFilm: ilyen lett az X-H2

A FujiFilm legújabb APS-C szenzoros fényképezőgépe, az X-H2 egy 40 MP felbontású X-Trans típusú képérzékelővel lett ellátva, ami egyben azt is jelenti, hogy immár semmi sem állhatja útját a 8K-s mozgóképek felvételének. A Fuji nem is gördít semmi akadályt azok elé, akik ekkora képmérettel szeretnek operálni, sőt, az X-H2-vel belső adattárolóra akár 8K @ 30 fps ProRes 4:2:2 tömörítésű, csatornánként 10-bit színmélységű videót is felvehetünk! Ezzel a képességével párját ritkítja az új készülék, vélhetően fényes jövő előtt áll.

Kép forrása: FujiFilm

A FujiFilm X-Trans CMOS 5 HR lapka a gyártó eddigi legnagyobb felbontású APS-C formátumú képérzékelője. A natív felbontás (7728 x 5152 pixel) mellett elérhető a Pixel Multi-Shot funkció is, ahol külső szoftver segítségével fűzhető össze a készülék által elkészített 20 expozíció egy hatalmas mozaikképé. Ebből következik, hogy az X-H2 szenzoreltolásos módszerrel beépített képstabilizátorral is rendelkezik. A lapka érzékenysége ISO 125-ről indul, de az igazi királyság az elektronikus zár „hiper-sebessége”: akár 1/180 000 mp (!) is választható.

Kép forrása: FujiFilm

Fentebb említettem, hogy akár 8K @ 30 fps ProRes 4:2:2 tömörítésű, csatornánként 10-bit színmélységű videót is felvehetünk az X-H2-vel, de ez még messze nem minden! A masina menüjében ugyanis választhatunk többféle Apple ProRes kodek közül: ProRes 422 HQ, ProRes 422, ProRes 422 LT, illetve ProRes 422 Proxy állítható hadrendbe. Az X-H2-vel olyan 4K felbontású mozgóképeket is rögzíthetünk, amelyek 8K felbontásból lettek leméretezve, így nem csak kiváló képminőség érhető el, de akár 2x digitális zoom is bevethető minőségromlás nélkül. Ha pedig mind ez nem elég, akkor külső felvevővel akár 12-bit színmélységű, 8K @ 30 fps felbontású nyersvideót is felvehetünk. Van beépített F-Log2 lapos színprofil, amivel kb. 13 FÉ dinamikaátfogásra tehetünk szert. Hogy a túlhevüléseket elkerülhessük, az X-H2 kompatibilis a FujiFilm FAN-001 aktív hűtőrendszerével, amit a váztest hátoldalára lehet felpattintani.

Kép forrása: FujiFilm

Ezt a kis erőművet a gyártó X-Processor 5 processzora hajtja, ami nem csak nyers erővel dolgozik, hanem alkalmazza a gépi mélytanulással felszedett eszét is. Ennek jótékony hatása érződik az AF-rendszer működése során is, ahol a témakövetéshez többféle profil közül választhatunk. Az adattárolásra CFexpress Type B memóriakártyákat használ a váz, de másodlagos egységként SD kártyák is bevethetők (1-1 foglalat). A gyors vezeték nélküli adattovábbításért a FujiFilm FT-XH portrémarkolata felel, ami szintén új termékként debütál.

Az X-H2 5,76 millió képpontos elektronikus keresőt kapott, aminek 0,8-szoros a nagyítása, 120 kép/mp a képfrissítési frekvenciája. A váztest 79 ponton szigetelt, így rossz időjárásban sem kell menedéket keresnie a fotósnak. A szeptember végétől kapható készülékért meglepően keveset, csupán 2000 dollárt kér a gyártó, de szettben az XF 16-80 mm F4 R OIS WR objektívvel is csak 2500 dollárt kell érte kifizetnünk.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...