Hivatalosan is elstartol a Nikon legújabb fényképezőgépe, a „kicsi Z 9”, a Z 8!

Már jó ideje lehetett hallani, látni, olvasni, ízlelni, hogy a Nikon készül valamire – valami komoly cucc illata szállt a levegőben, s ezt a pletykafészkek jól ki is szimatolták. Igaz lett az a feltételezés(em) is, hogy a Z 8 olyan a Z 9-nek, mint anno a D700 volt a D3-nak: kicsi Énje! A Z tehát mindent tud, amit a Z 9, sőt, van, ahol még egy picivel többet is kínál, de persze, akadnak olyan részek, ahol azért kevesebbre kell számítanunk. A napokban kiposztolt pletykák nagyjából pontosak voltak, de íme, álljon itt a Nikon sajtóközleménye, amiből mindenre fény derül. Egyébként azért kések a hírrel, mert épp a Nikon „sajtóösszeröffenéséről” jövök, ahol a gyártó szakembere, Farkas Norbert tartott termékbemutatót. Íme:

Kép forrása: Nikon

A NIKON KIADJA AZ AGILIS Z 8 FÉNYKÉPEZŐGÉPET. CSÚCSTELJESÍTMÉNY KOMPAKT KIVITELBEN.

A Nikon ma a nagy teljesítményű és agilis Z 8 fényképezőgéppel bővíti a professzionális Z sorozatú, tükör nélküli fényképezőgépei kínálatát. A Z 9 számos funkciója mellett könnyű vázzal rendelkező, vadonatúj Z 8 elképesztő rugalmasságot biztosít a videókkal és állóképekkel is dolgozó hibrid alkotók számára, amellyel életre kelthetik elképzeléseiket.

A kategóriaelső teljesítmény és a kompakt felépítés hihetetlen ötvözete révén a Z 8 izgalmas folytatása a Z 9 fényképezőgépnek és igazi kreatív utódja a D850-nek. A Z 8 tömege mindössze kb. 910 g, így a váz 30%-kal kisebb a Z 9-nél, és 15%-kal kisebb a D850-nél. Ez a tökéletes hibrid kamera azoknak az alkotóknak, akiknek könnyű vázra van szükségük a felvételek kézből történő rögzítésére, vagy egy olyan teljes képméretű fényképezőgépre, amely tökéletesen kiegyensúlyozható bármilyen felszerelésen, beleértve a legtöbb gimbalt is.

A Z 8 valóságos erőmű: az állóképek 45,7 megapixel felbontása és 8.3K natív videófelbontás számos lehetőséget kínál. A Z 9-ben is megtalálható rétegelt CMOS-érzékelő és EXPEED 7 processzor látványos képminőséget biztosít közvetlenül a fényképezőgépből, maximális rugalmasságot biztosítva az alkotóknak bármilyen munkafolyamathoz való alkalmazkodáshoz. A videók számos képkockasebességgel és kodekkel rögzíthetők, beleértve a közvetlenül a kamerában elérhető 12 bites RAW-videóformátumot akár 8,3K/60p vagy 4.1K/120p felbontásban is. A fotósok számos fájlmérettel és sorozatfelvételi sebességgel dolgozhatnak, beleértve az elképesztő 120 kép/mp sebességet is. A HDR-tartalmak alkotói számára a fényképezőgép 10 bites HEIF állóképeket és 10 bites HLG videórögzítést kínál.

A kisebb, könnyebb váz nem megy a megbízhatóság rovására: a Z 8 professzionális minőségű időjárásálló szigeteléssel büszkélkedhet, és a Nikon D6 és Z 9 csúcsmodelljeivel azonos hidegtűrés biztosítja a megbízható teljesítményt alacsony hőmérsékleten is. A Z 8 az első olyan Nikon tükör nélküli fényképezőgép, amely két USB-C porttal rendelkezik, ami gyors fájlátvitelt tesz lehetővé töltés közben. A fényképezőgépen kívül rendelkezésre áll egy minden elképzelésnek és költségvetésnek megfelelő NIKKOR Z objektív, valamint partnereink számos tartozéka a gimbaloktól a mikrofonokig, és még sok más.

Dirk Jasper, a Nikon Europe termékmenedzsere a következőket mondta: „A Z 8 az agilitás egy teljesen új szintjét hozza el a professzionális termékcsaládunkba. Nagy teljesítményű és rugalmas videó- és állóképrögzítési képességei igazi hibrid munkaeszközzé teszik, miközben kompakt váza a fotósok széles körének igényeit elégíti ki. A fényképezőgép annyi mindent tud, hogy könnyedén helyt áll bármilyen kreatív kihívással szemben.”

Kép forrása: Nikon

Főbb jellemzők: Z 8

  • Videó: makulátlan minőségű 8K vagy 4K videót rögzít, és számos hely- és időtakarékos funkcióval büszkélkedhet. A felhasználók 12 bites RAW-felvételeket készíthetnek közvetlenül a fényképezőgépen és dolgozhatnak a Nikon N-RAW fájljaival, amelyek fele akkorák, mint egy ProRes RAW HQ-fájl. Belső 8.3K N-RAW vagy 4.1K ProRes RAW HQ-felvételek készítésekor Full-HD proxy fájlok jönnek létre közvetlenül a fényképezőgépen.
  • Állóképek: kiemelkedő 45,7 MP-es állóképeket készít lenyűgöző dinamikatartománnyal, és rugalmas sorozatfelvételi sebességekkel – többek között az őrületesen gyors, 120 kép/mp sebességgel – büszkélkedhet, teljes AF/AE funkcióval és a kereső elsötétítése nélkül. Az exkluzív portréfunkciókkal a fotósok finomhangolhatják a színárnyalatot és a fényerőt, vagy lágyíthatják a bőr megjelenését.
  • Rétegelt 45,7 MP-es teljes képes CMOS-képérzékelő: a Nikon által, rendkívül nagy felbontású képminőség biztosítására tervezve. A világ leggyorsabb beolvasási sebességével és az elektronikus zárral gyakorlatilag megszűnik a csúszózár-effektus.1
  • EXPEED 7: a fényképezőgép villámgyors élességállítását, zökkenőmentes videófelvételt és nagy sorozatfelvételi sebességet tesz lehetővé. Példátlan sebességgel kezeli az összetett AF és AE számításokat, és külön-külön feldolgozza a rétegelt képérzékelőből származó kettős adatfolyamot.
  • Mélytanulásos AF: precíziós érzékelés és emberek, kutyák, macskák, madarak, autók, motorok, kerékpárok, vonatok és repülők követése. A témaérzékelés és az AF -9 Fé értékig levihető videók és állóképek esetén. A szemek élesek maradnak, még akkor is, ha a téma gyorsan és fejjel lefelé mozog. Az arcok akkor is élesek lesznek erős ellenfény esetén is.
  • Valódi élő kereső és dönthető monitor: az elsötétedés nélküli kereső zökkenőmentes képet biztosít a dual-stream technológiának köszönhetően. Nagy fényerejű, négytengelyes, dönthető, érintőképernyős monitor.
  • HDR-tartalomra kész: 10 bites HEIF fényképeket és 10 bites HLG videókat rögzít. A tartalom azonnal megtekinthető HDR képernyőkön, szerkesztés nélkül.
  • Két USB-C port és kettős kártyafoglalat: külön USB táp- és kommunikációs csatlakozók a gyors átvitelhez töltés közben. Kettős kártyafoglalat a rugalmas felvételkészítéshez és tároláshoz.
  • Kezelés: mély, kényelmes markolat. Külön kijelzőfelületek a videók és az állóképek számára. A menük függőleges felvételek készítésekor forognak.
  • Könnyű és strapabíró: tömege mindössze kb. 910 g, és a nagy teljesítményű időjárásálló szigetelés távol tartja a port, a szennyeződéseket és a nedvességet.2 A Nikon D6 és Z 9 csúcsmodelljeivel azonos hidegtűrésnek köszönhetően pedig -10 °C hőmérsékletig tud megbízhatóan felvételeket készíteni.
  • Külön megvásárolható függőleges elemtartó markolat: A Nikon új MB-N12 egy- vagy kétforrású elemtartó markolata használható függőleges felvételek készítéséhez vagy telefotó objektívek ellensúlyozására, valamint hosszabb, egész napos fényképezéshez.

Megjegyzések:
1 A 30 megapixeles vagy nagyobb képérzékelővel rendelkező tükör nélküli fényképezőgépek között 2023 májusától, a Nikon kutatásai alapján.
2 A fényképezőgép por- és cseppállósága nem garantált minden helyzetben és minden körülmények között.

U.i.: fotókat nem készítettem a kétpofás falásomról, a prezentáció pedig belsős, szerzői jog által védett képek és mozgóképek tömkelegéből állt.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.