Komolyodik a kedvenc képszerkesztő szoftvered, amit sosem használsz

Valószínűleg mindenki ismeri a Microsoft Paintet – fiatalkorunk kedvenc képszerkesztőjét, amit az első fél-egyórányi használat után azonban soha többé nem nyitottunk meg. A Paint – csakúgy, mint a Jegyzettömb („Notepad”) – már hosszú évtizedek óta a Microsoft Windows operációs rendszerek alaptartozéka. Bár szinte mindenki megmosolyogja a faék egyszerűségű képszerkesztőt, nem egyszer húzott ki a pácból, ha például egy munkahelyi gépen kellett egy képernyőképet elmentenem, vagy csak meg szerettem volna vágni egy fotót. Nos, ez az alapszintű program most komolyodik, a frissítés lehetővé teszi a felhasználók számára rétegek hozzáadását, eltávolítását és kezelését a vásznon, így összetettebb digitális alkotások készíthetők.

A rétegekkel alakzatokat, szöveget és egyéb képelemeket rakhatunk egymásra. A kezdéshez kattintsunk az új Rétegek gombra az eszköztáron, amely megnyit egy panelt a vászon (canvas) oldalán. Itt adhatunk hozzá új rétegeket a vászonhoz. Próbáljuk meg módosítani a rétegek sorrendjét ezen a panelen, akkor látni fogjuk, hogyan változik a képelemek sorrendje a vásznon. Megjeleníthetjük vagy elrejthetjük, de akár meg is kettőzhetjük az egyes rétegeket, vagy egyesíthetjük őket” – írja a Microsoft. A rétegek például a Photoshop vitathatatlanul legerősebb, központi funkciója, ezért is olyan sokoldalú eszköz grafikusok és fotósok számára egyaránt. A Paint kiegészítése drámai hatással lehet majd arra, hogy a művészek hogyan dolgoznak a programmal.

A Microsoft fejlesztőcsapata azonban nem áll meg itt. A rétegek mellett a vállalat programja támogatja majd az átláthatóságot is, amely magában foglalja az átlátszó PNG-fájlok megnyitásának és mentésének lehetőségét. Ha egyetlen réteggel dolgozunk, a vásznon egy sakktábla-mintát látunk majd, amely a kép átlátszó részeit jelzi – egy régi ismerőse azoknak, akik egyéb képszerkesztő szoftvereket is használnak. A vászonról bármilyen tartalom törlése most valóban törli azt, a funkció nem csupán fehérre festi az általa foglalt területet. A „rétegek” és az „átlátszóság” hozzáadása a programhoz a „háttér eltávolítása” funkciót egészíti ki, amely a hónap elején került be a Paint Windows Insider verziójába.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...