Igazi svájci bicska érkezett a Canon istállójából

A Canon bejelentette a talán egyik legsokoldalúbb zoomobjektívjének RF-bajonettes verzióját: ilyen lett az RF 24-105 mm F2.8L IS USM Z! Igen, kedves olvasó, jól látod, és nem, nem írtam el: F2.8! A korábbi, mondjuk EF változat F4-es volt a teljes gyújtótávolsági tartományban, míg az RF kiadás immár F2.8, ami további lehetőségeket nyit meg a fotós előtt. Ráadásul a gyártó ezt a lencserendszert nem csak fotózásra, hanem videózásra is tökéletesítette. Mit is jelent ez? Nos, operatőrök gyakran használnak gimbalt, azaz kézi stabilizátort, ahol kritikus eleme a rendszernek a jó kiegyensúlyozottság. Ezt segíti, hogy az RF 24-105 mm F2.8L IS USM Z belső zoomos, így a súlypont zoomoláskor csupán minimális mértékben változik, ami kíméli a gimbal motorjait és az operatőr idegrendszerét.

Kép forrása: Canon

A Canon RF 24-105 mm F2.8L IS USM Z tubusán a fókusz- és a zoomgyűrű mellett megtaláljuk továbbá az egyéni vezérlőtárcsát (legelöl), az AF/MF kapcsolót, a képstabilizátor be/ki, illetve módváltó kapcsolóit, egy blendevezérlő gyűrűt (fokozatos és fokozatmentes rekeszvezérlés), egyéni funkciógombokat. Fontos megjegyezni, hogy az eddigi EOS vázakon fotós módban nem használható a blendevezérlő gyűrű, az csupán mozgóképfelvételkor működik, de a 2024-től érkező vázakon már fotós módban is aktív lesz ez a vezérlő. A filmkészítők munkáját könnyíti további két igazító tüske a tubuson, amelyek az új elektronikus zoom adapter felhelyezését teszik lehetővé (PZ-E2 power zoom adapter – PZA).

Kép forrása: Canon

Az RF 24-105 mm F2.8L IS USM Z tubusában 13 csoportba rendezve összesen 23 lencsetag található, amelyek közül négy UD, három aszférikus kialakítású. A mérnökök az üvegfelületeket Super Spectra Coating, Air Sphere Coating és fluorit bevonatokkal látták el. Ezek a becsillanások elkerülését és a kemény, kontrasztos képet garantálják. A beépített képstabilizátor önmagában 5,5 FÉ előnyt képes nyújtani, de a váz rendszerével összekötve akár 8 FÉ előnyt élvezhetünk. A gyors és néma élességállításért kér Nano USM motor felel; a legkisebb tárgytáv 45 cm, ami a teljes tartományban kihasználható, így a maximális nagyítás 0,29-szeres 105 milliméteren. Az objektív, természetesen, por- és cseppálló. Szűrőmenetének átmérője 82 mm. A Canon RF 24-105 mm F2.8L IS USM Z decembertől vásárolható meg 3000 dolláros áron, a PZA kiegészítőért 1000 dollárt kell fizetni.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...