Itt a friss, ropogós új Darktable!

Megjelent és letölthető a népszerű nyersfájl-hívó szoftver, a Darktable legújabb kiadása, ami a 4.8.0 verziószámot viseli. A nyílt forráskódú program számtalan ponton frissült, javult, bővült, de a legfontosabb szempontok itt vannak:

• Bevezettük a színkiegyenlítő modult az árnyalat/világosság/telítettség színek alapján történő szabályozására. Ez egy (részleges) jelenetre hivatkozott csere az örökölt színzóna modulhoz.
• Két új modul lett bevezetve a képkompozíció támogatására.
– Vászon nagyítása: Ahogy a neve is sugallja, ez a modul használható területek hozzáadására a kép bal, jobb, felső, vagy alsó részén. Az új területhez más színt is hozzárendelhetünk, hogy szükség esetén segítsük a maszkolást. Az új területeket a Retusálás modullal lehet feltölteni a kép egy másik részének másolásával, a Liquify segítségével, ha a terület kicsi, illetve az új modulfedővel.
– Átfedés: Ez a modul használható új tartalom hozzáadására a képhez az aktuális kép vagy egy másik kép képpontjainak átfedésével. Az átfedő tartalmat a filmszalagról az Overlay modulra való áthúzással határozzuk meg . Ez az új tartalom vízszintesen vagy függőlegesen méretezhető, forgatható és eltolható. Maszk használatával kitölthető a vászon nagyítása által létrehozott terület, vagy maszkolás segítségével új rész adható a képhez. Gyakori példa a tűzijáték képeinek többszörözése, hogy nagyobbat hozzanak létre.
• Bevezettünk egy kapcsolót a sötétkamra módhoz, amely arra utasítja a pixel-pipe feldolgozást, hogy a teljes képadatot használjon a megjelenített terület helyett. Ez lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy a feldolgozott adatokat a belső skálázás által okozott hibák nélkül vizsgálja meg, és megegyezik azzal, amit a „kiváló minőségű újramintavételezés” módban exportálunk.

Ezeken túlmenően számtalan hibajavítás, sebességnövelés történt, illetve újabb fényképezőgépek nyersfájljainak támogatása is be lett építve a szoftverbe. Bővebb részletekért kattints ide.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...