Hogyan készüljünk fel életünk nagy fotós megbízatására?

A photofocus.com oldalon leltem erre az apró, de valóban hasznos szösszenetre, ami akár be is jöhet, ha már végkép lámpalázban égünk életünk nagy lehetősége előtt, legyen szó akár első címlapfotónkról, vagy más nagy kaliberű munkáról. Ülj le, csukd be a szemed és végy pár mély levegőt. Ha legalább már egy kicsit megnyugodtál, olvasd végig alábbi pár sort és készülj fel lelkileg a nagy feladatra.

1. Összpontosíts! Hangold rá magad és elméd a feladatra! Szánj rá sok időt, hogy rengeteg fotót végignézhess arról a személyről, arról a helyszínről, vagy arról a tárgyról, állatról, amit magad is fotózni készülsz. Ne azt nézd, mit tudsz majd lemásolni, hanem hagyd hatni magadra a látottakat, kezdj el felépíteni egyfajta tudatosságot a témával kapcsolatban.
 
2. Szedd össze a szükséges felszerelést a feladathoz. Ha komoly és nagy a meló, hozz magaddal mindent. Hozz többet, mint amire szükséged lehet. Legyen mindenből tartalék. Ha nincs a tulajdonodban a megfelelő mennyiség valamiből, akkor bérelj (Magyarországon igen kevés lehetőség van erre tudtommal – a szerk.). A lényeg: ne hagyd, hogy egy apró figyelmetlenség (mondjuk nincs tartalék akkud a fényképezőhöz) életed nagy esélyét az áttörésre elrontsa és semmissé tegye. Ha nincs pénzed, vagy lehetőséged bérelni a hiányzó eszközt, kérdezd meg barátaidat, ismerőseidet, tudnak-e kölcsön adni.
 
3. Légy bőkezű az időbeosztással. Ne siess el semmit, ne sürgesd a történéseket, a munkát. Ha valami egyszerűnek és se perc alatt elvégezhetőnek tűnik, akkor legyen az egy figyelmezető jel arra, hogy valószínűleg azzal fogsz a legtovább elbíbelődni.
 
4. Ha felületesen végzed el az előkészületeket, hogy időt spórolj, akkor az majd duplán megbosszulja magát és jóval több időt kell majd töltened az utómunkálatok során – jó esetben.
 
5. Ha nem úgy mennek a dolgok, ahogy szeretnéd, állj le. Lazíts egy kicsit, lélegezz mélyeket és kezdj el mindent előröl. Ne folytass olyasmit, amiről látod, hogy rossz irányba halad. „Ne fúrj mélyebbre egy rossz lyukat, mert nehezebb lesz belőle kimászni!”
 
6. Legalább három helyen (otthoni PC, notebook és okostelefon) legyen meg minden szükséges adat, térkép, telefonszám, kontaktszemély neve stb. Sosem tudhatod, mikor lehet ezekre szükséged.
 
7. Inkább beszéld túl a feladatot a megbízóddal és légy sikeres, mint ne vedd figyelembe kéréseiket és bukj el. Beszélj át minden részletet a kliensekkel, az asszisztensekkel, a modellekkel és bárkivel, akinek bármi része van a munkában. Senki sem gondolatolvasó – ha szükséged van segítségre, szólj!
 
+1: Mindig légy pozitív, nyitott és ne izgulj, mert attól semmi sem lesz jobb, vagy könnyebb.
Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.