Így készíti fel a NASA a fényképezőgépeket az űrutazásra

Mindig is érdekelt, milyen módosításokon esik át egy digitális fényképezőgép, melyet felvisznek az űrbe, ezért nagyon megörültem, mikor az egyik fotós oldalon találtam erről a témáról egy rövid szösszenetet. Gondoltam, hátha mást is érdekel, ezért leferdítettem magyarra (kép forrása:NASA):

Fenti képen Rex Walheim űrhajós látható, amint a NASA egyik „gyakorló” fényképezőgépével ismerkedik.

Kérdés: Nos, mi az a különleges felszerelés a fehér borítás alatt?

Válasz: a hővédő takaró alatt egy Nikon SB-800 vaku található abban az egyedi burkolatban, melyet az űrséta során használunk. Erre azért van szükség, mert a villanó nem működne megfelelően az űr vákuumában; a burkolat biztosítja a működéshez igényelt környezetet (nyomást).

Kérdés: tehát ez a fehér borítás tulajdonképpen egy hővédő burkolat?

Válasz: igen. Ez a védőfelszerelés biztosítja az űrséta során a felszerelést, hogy annak hőmérséklete a -129 és +120°C között maradjon. Ez az úgynevezett „érinthető hőmérsékleti” tartomány.

Kérdés: mi az a különleges dobozka a fényképezőgép tetején, ami úgy néz ki, mint egy kereső?

Válasz: az egy módosított Nikon SB-29 szinkronkábel. Neki köszönhetően használható marad a fényképező AF rendszere a sötétben.

Kérdés: ez egy boltban is kapható Nikon D2x, vagy szükség volt valamilyen speciális módosításra?

Válasz: a fenti képen látható Nikon D2x egy „gyakorló” példány. Ez a némileg módosított firmware-től eltekintve teljesen megegyezik a bolti példányokkal. Azokon a példányokon viszont, melyek felmennek az űrbe, szükséges némi módosítás végrehajtása: a firmware és a gépen belüli kenőanyagok összetétele más.

Kérdés: a képrögzítés a hagyományos módon (memóriakártyára), vagy vezeték nélküli módon történik?

Válasz: nem használunk vezeték nélküli átvitelt, a gépbe helyezett memóriakártyára történik az írás.

Kérdés: tehát a fényképen látható gép sosem járt az űrben?

Válasz: az űrhajóscsapat által az űrséták során használt fényképezőgépek már fent voltak a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), ahol fent is maradtak az űrutazás után. Összesen három Nikon D2x masinát használtunk az űrsétáknál.

Kérdés: az egyes űrutazások után újra használják a fényképezőgépeket? Egyáltalán visszajönnek ezek a földre, vagy fent maradnak a tömeg csökkentése miatt?

Válasz: azokat a fényképezőgépeket, melyek visszajönnek a földre, megvizsgáljuk, milyen szinten károsodtak. A károsodás mértékétől függ majd, hogy ismét felmehetnek-e az űrbe az adott gépek. Az űr közege (űrhajón belül és az űrséták során egyaránt) ugyanis igen erősen igénybe veszi a fényképezőgépek elektronikáját. A sugárzás károsítja a szenzor pixeleit, néha olyan mértékben, hogy a gépet le kell selejteznünk. (Forrás: popphoto)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.