Digitális képek közvetlenül az agyból

Tudtad, hogy már legalább 1999 óta a tudósok képesek arra, hogy a látás folyamata során végbemenő neuron aktivitásból digitális képeket alkossanak? Nem? Akkor ezt figyeld: Yang Dan, a berkeley-i egyetem vezető kutatója csoportjával megfejtette az agy neuronjainak kisüléseit, így képes volt arra, hogy a macskáknak mutatott filmek képeit digitális jelekké alakítva ismét képi formában jelenítse meg. A csapat egy sor elektródát kötött közvetlenül az állatok thalamusára, ahol összesen 177 agysejtet vontak be a „jelfogásba”. Nyolc filmet mutattak a cicáknak, miközben a neuron aktivitást felvették. Később matematikai szűrők segítségével dekódolták ezeket a kisüléseket, hogy felismerhető képeket rekonstruáljanak azokból a filmrészletekből, amit a kísérleti álltokkal megnézettek.

A film közepe táján látható két egymás melletti kép, ahol a baloldali az a képsor, amit a macska lát, a jobboldali pedig a „megcsapolt” jelből generált mozgókép. A jobboldali képen látható villogás a neuronok véletlenszerű kisülései által keltett zaj.

Természetesen azóta már (vagy azelőtt is?) zajlanak emberi kísérletek is, ahol a folyamat fordítottját, tehát egy kamera által látott kép agyba juttatását is kutatják, aminek eredményeképp a vakok ismét láthatnának. Innen már valóban nincs messze a szemmel való fotózás. Aranyozott csatlakozó kell a tarkóra, kabátzsebbe meg egy terás cipelő vinyó..

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.