Milyen legyen a Canon tükör nélküli rendszerkompaktja?

A Canonon kívül az összes „menő” márka bemutatta már saját MILC rendszerét, így múlt héten – óriási várakozásnak téve pontot a végére – a Nikon is, aki saját elmondása szerint már négy éve csiszolgatta Egyes (1) gépeit, a J1-et és a V1-et. Épp ezért érte hideg vizes zuhanyként a szakma apraja-nagyját az, amiket bejelentettek. Jelen írásomban azonban nem akarok kitérni az új Nikonokra – ezek jó és rossz oldalairól már bőségesen beszámolt a szaksajtó, így én is.

Milyen legyen hát a Canon új rendszere, hogy ne okozzon csalódást a szakiknak? Ehhez a kérdéshez vegyük végig, mi lenne az a maréknyi jellemző, amit egy fotós, vagy egy „igényes amatőr” elvárna:

  1. A tükrös gépeknél kisebb méret és tömeg (váz és optikák),
  2. teljes manuális vezérelhetőség,
  3. elektronikus, vagy optikai kereső (a legjobb nyilván a FujiFilm féle hibrid megoldás lenne),
  4. nagyon jó képminőség,
  5. legalább 4/3 méretű képérzékelő,
  6. a JPEG mellett választható RAW formátum,
  7. gyors általános működés,
  8. gyors élességállító rendszer,
  9. csicsáktól mentesség (művészi szűrők, sémák teljesen fölöslegesek),
  10. belépő kategóriás dSLR árszint,
  11. legalább 400 kép akkutöltésenként,
  12. HD, Full HD felbontású filmfelvétel,
  13. beépített villanó.

A gép és az optikák méretét nagyban befolyásolja az alkalmazott szenzor mérete; azonban láttunk már példát arra, hogy egy Full Frame érzékelős géphez is lehet apró obikat gyártani. Ezek persze mind fix gyújtótávolságúak, s teljesen manuális működésűek, így nem kell beléjük se motor, se bonyolult elektronika. Fenti jellemzők alapján összeállítottam saját Canon MILC gépemet, legyen a neve mondjuk G1:

  1. Kizárólag P, A, S, M módok (csak semmi mosolygós arcocska, dombocska meg hóember sémák),
  2. 3 millió képpontos beépített EVF (a hátlapon bal felső sarokban található),
  3. APS-C vagy 4/3 méretű szenzor 10 MP felbontással,
  4. G12 váztest,
  5. külön tárcsa a záridőnek (1/4000-30 mp), az ISO értéknek (ISO 50-3200) és az expozíció korrekciónak (+/-3 FÉ, harmad FÉ beosztással),
  6. dedikált nyomógomb a fehéregyensúlynak (automata és Kelvin), a fénymérési módnak (szpot, mátrix és középre súlyozott) és a videofelvételnek,
  7. paraméterező tárcsa elől, a markolat felett (lásd G12), ami nyomógombként is funkcionál,
  8. szabványos vakusaru,
  9. színhelyes (felhasználó által kalibrálható) OLED 2”-2,3” kijelző (nem kell nagyobb, sőt),
  10. beépített képstabilizátor (maradjunk a valóság talaján: 3 FÉ valós teljesítménnyel),
  11. valós pixelösszevonással 5 MP-es HDR funkció,
  12. állítható színtér (sRGB, Adobe RGB),
  13. szabadon paraméterezhető önkioldó,
  14. teljesen kikapcsolható, szabadon programozható zajszűrés (ISO 800 fölött lépésenként megadható szűrési szint – 5 lépcsőben), 
  15. virtuális horizont (digitális libella)

Így hirtelenjében ennyi jutott eszembe, ami a vázzal kapcsolatos. Az objektívek terén nincs túl nagy igényem: lehet mind fix gyútávú, akár manuális rekeszállítással is, csak legyenek fényerősek (F1.4, F1.8) és valóban kicsik (lásd Olympus 12/2). Persze, nem élek álomvilágban, s nagyon jól tudom, hogy ilyen gépet nem fogunk kapni (már van, csak nem a Canon gyártja: Leica M9). Ami nagyjából azért elvárható lenne, azt az első listában olvashatjátok.

Addendum: nyilván a piac diktál, tehát a Canon is olyan MILC gépet fog tervezni (ha már meg nem tette), amivel a tömegek igényeit tudja kielégíteni. De mi lenne – ó, Istenem -, ha csak egyszer meghallgatnák a fotózáshoz közelebb állók igényeit is és a tömegigényeket kielégítő változat mellett megjelenne egy nyilván drágább exkluzív, amolyan „L-es” masina is?

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.