„Mosakszik” a Pentax

A Pentax K-01 bejelentése komolyan felkavarta az állóvizet. A gyártó első igazi MILC fényképezője (most a Q-t ne számítsuk ide a körömpiszoknyi érzékelőjével), amit az ausztrál Mark Newson tervezett, enyhén szólva „érdekes” külső kapott. A dizájnt érintően sokan sokkal csúnyábban fejezték ki nemtetszésüket, de objektív módon, műszaki hiányosságokról is esett szó bőven a szakfórumokban. Elsősorban a kereső hiányát fájlalták a márka rajongói, ami valóban nyomós ellenérv lehet a K-01-gyel szemben. Sajnos, még külső elektronikus keresőt sem lehet csatlakoztatni a géphez, mivel az nem rendelkezik megfelelő kommunikációs aljzattal.
 
 
Az amateurphotographer.co.uk oldalon még csütörtökön jelent meg egy írás, melyből számos olyan félmondat olvasható ki, ami azt a benyomást kelti, hogy a gyártó már sejtette, hogy a vásárlói kör nem lesz igazán megelégedve a K-01 formavilágával. Amint azt már több anyagomban is írtam, a szépség teljesen szubjektív dolog; mindenkinek más tetszik, de valószínűleg nem fogok senkit sem megbotránkoztatni, ha azt írom le, hogy a K-01 valóban bűn ronda lett. De térjünk vissza a cikkhez, ahol következőkből véltem kivenni a Pentax tartózkodó hozzáállását:
 
– Egy sajtóbeszélgetés során Londonban Newson bevallotta, hogy „a kamera eltér a piac többi résztvevőjétől”.
– Továbbá azt mondta, „olyan közönséget céloz meg vele, akik érdeklődnek a dizájn iránt”.
– Egy videóban azt is hozzáfűzte: „Úgy gondolom, a vásárlóközönség boldog lesz, hogy kapott egy választási lehetőséget.”
– A Pentax egy közleményben írta le, hogy például a keresőt azért hagyták el a munkafolyamat során, hogy nagyobb szabadságot adhassanak a váztest megrajzolásához.
– „Az eredmény egy olyan fényképezőgép lett, ami minden részletében Mark Newson eredetiségét tükrözi.”
 
És még sorolhatnám. A lényeg, hogy a Pentax még nem teljesen döntötte el, hogyan is kommunikálja ezt a (…) gépet. Az eredeti cikk itt olvasható, ha tudsz angolul, megéri nekimenni.
Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.