Rendkívül hasznos tippek a portréfotózáshoz – harmadik rész

Portrés tippek és trükkök szekcióm harmadik részéhez értünk. Most is körülbelül tucatnyi ötletet adok portréfotózáshoz, íme (első rész, második rész):

1) „Keretezd be” modelled! Használd az ajtókeretet, az ablakot, vagy kisgyerekeknél például az ágyketrecet kreatív módon. Sokkal erőteljesebb, kifejezőbb képet kaphatsz így. Felnőtteknél az utóbbit annyira nem érdemes erőltetni, hacsak nem szocioportrét akarsz készíteni a börtönben 🙂

portre1.jpg

2) Naplementés fotózáskor használj vörös, vagy narancs szűrőt a vakuhoz, hogy a természetes fényhez hasonló színárnyalatot kapj derítéskor.

3) Defókuszáld portréalanyodat! Néha úgy is jópofa fotót kapunk, ha a középpontban nem a portréalany maga szerepel, hanem valamilyen érdekes tárgy. Például egy szép színes gyerekjáték – tedd a gyerkőcöt a fotó valamelyik hátsó sarkába (én például a jobb hátsó sarokba tenném). Kísérletezz a defókuszálás mértékével!

4) Töltsd ki a képet a portréalanyoddal. Legyen az arca a központban, vagy menj közel, vagy használj telét, hogy ráközelíthess az arcra.

portre5.jpg

5) Élességet mindig a kamerához közelebb lévő szemre állíts. Próbáld meg úgy meglőni a képet, hogy az alanyod szempillái legyenek élesre állítva. Készítsd el a fotót, majd a géped kijelzőjén ellenőrizd az élességet: nagyítsd ki amennyire csak lehet a fotót a kijelzőn.

portre6.jpg

6) Még a digitális világban sem kell az összes képnek bitformában tengődnie valamelyik merevlemezed legmélyén. Nyomtasd ki a legjobban sikerült képeket és helyezd el őket olyan helyen, ahol gyakran látod. Próbáld ki, meglátod, mekkora motivációs és inspirációs erővel bírnak!

7) Használj a megvilágításhoz a modelled környezetéből származó fényforrást. nem kell mindig steril, műtermi fényekkel dolgozni. Strandon a fehér homok, vagy a víztükör, városban egy ablaküveg, vagy az esti színes fények, szobában egy monitor, egy mobiltelefon kijelzője stb.

portre7.jpg

8) Gyerekek fotózásánál használd gyakrabban a sorozatfelvételi módot. A kis jószágok gyors mozgása, állandóan változó arckifejezése gyakran pont nem akkor az ideális, amikor megnyomod a kioldót, hanem rá egy tized másodperccel kacagja el magát – lőj hát akár három-négy képből álló sort, hogy később a legszebb képet tarthasd meg.

9) Fotózás után ne a fényképezőn töröld a fényképeket. A kis kijelzőn gyakran nem látod meg egy-egy kép szépségét, megragadó részleteit, ráadásul a színegyensúly sem mindig tökéletes ezeken az egérmozikon. Kizárólag otthon, illetve nyugodt környezetben, de mindenképp a megszokott munkafolyamatod során válogass az aznapi termésből. Az elsőre „rosszakat” sem kell azonnal törölni – tedd félre, másold egy másik könyvtárba, majd nézd meg ezeket a pokolba szánt fotókat pár nap múlva újra, hátha változik a véleményed.

portre3.jpg

10) Ismerd fotós felszerelésed kívülről-belülről! Ha már a modellel dolgozol, ne azzal kelljen foglalkoznod, hogy hol is kell egy-egy beállításon módosítani. Koncentrálj a munkára, a portréalanyodra! Ha éjszaka mélyálomból felkeltenek, akkor is azonnal tudja a kezed, mit hol kell elérni a gépeden!

portre2.jpg

11) Szemüvegeseket kell fotózni? Használj polárszűrőt! Semmi sem bosszantóbb, mintha a meló végeztével veszed észre, hogy az amúgy remek fotó mehet a kukába, mert pont a szemüveg üvegén tükröződik az egyik stúdiólámpa fénye. De figyelj oda, mert a szűrő sem csodaszer, nem képes minden becsillanás eliminálására.

12) Fotózz, mintha filmre dolgoznál. Bár néha az a célravezető, ha ráfekszel a kioldóra (lásd fentebb gyerekekkel), de néha jobb, ha lassítasz: tervezd meg a képet, komponáld meg és készítsd el a tökéletes fotót! Gondolkozz exponálás előtt, nézd végig a témát – minden a helyén van, megfelelőek a fények, nem lóg be sehol semmi a képbe stb.

Folyt. köv.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.