Nikon 1 V3: „A sebesség mestere vagyok”

Újabb taggal bővült a Nikon tükör nélküli rendszerkompaktjainak családja az 1 V3-mal, amely kimagasló működési sebességével emelkedik a tömeg fölé.

V3_10_30_PD_DFN1000_GRN1010_frt34l.jpg

Korábban már teszteltük a Nikon 1 gépcsalád több tagját, így nálunk vendégeskedett többek közt az 1 V1 és az 1 V2 – ennek a két „gép-gepárdnak” nyomdokaiba lép most az 1 V3, amely radikálisan átgondolt, igen szemrevaló vonalvezetéssel lett megálmodva. Korábbi pletykákból már sejthető volt, hogy a Nikon át fogja tervezni a dSLR vázak külsejére erősen emlékeztető 1 V2-t, hogy az újonc jobban megfeleljen a jelenleg elterjedt ízlésvilágnak. Azonban szó nincs arról, hogy az 1 V3 a retró stílust követné: a klasszikus és jól bevált „téglatest” köntösbe bújtatott fotómasina belül osztályelső technológiákat rejt.

main.jpg

Mielőtt kitérnénk ezekre, mindenképp érdemes pár pillantást vetni a készülék külsejére, ami ugyan elsőre nem, de második és még sokadik pillantásra is tartogat meglepetéseket. Az 1 V3 sokkal jobban hasonlít az 1 J3-ra, mintsem a markáns 1 V2-re, de kézbe véve máris feltűnnek a különbségek: az 1 V3 bőségesen gumírozott markolattal (azaz inkább csak vaskosabb „dudorral”) szolgál, ami elfogadhatóan jó fogást tesz lehetővé. Akinek ez nem lenne elég, vagy nagyobb objektívekkel szeretné majd használni a fényképezőgépet, az opcionálisan megvásárolhatja majd a kiegészítő markolatot (GR-N1010), amibe plusz akkut ugyan nem helyezhetünk, de ami vezérlőtárcsát, kioldót és funkciógombot kínál.

back.jpglcd.jpg

Oldal- és hátulnézetből még nem is sejthető, hogy az 1 V3 érintésérzékeny kijelzője dönthető. A mérnököknek sikerült olyan vékony, vázba simuló, de mégis masszív LCD egységet építeniük, ami jelenleg – szerintünk legalábbis – párját ritkítja. Az egérmozival együtt billen szinte a teljes kezelőfelülete a gépnek, csupán a funkció 1 és az „F” gomb, valamint a multifunkciós tárcsa maradnak a helyükön.

sides.jpgbottom.jpg

A csatolófelülethez tartozik a szokásos HDMI és USB port mellett a mikrofon aljzata is, így igény szerint akár külső mikrofont, vagy hangfelvevő készüléket csatlakoztathatunk az 1 V3-hoz. A memóriakártya a HDMI és az USB portokkal osztozik a helyen; nem SD, hanem microSD kártyákkal etethetjük a gépet. A kis Nikont egy 7,2 Voltos, 1,11 Ah-s Li-ion akku látja el árammal. Igaz, hagyományos vakusaruja nincs a masinának, de cserébe használhatjuk derítési célokra a beépített villanót. Az egyedi kialakítású vakusaruba a Nikon 1 sorozathoz gyártott villanókat csúsztathatjuk (pl. az SB-N7-est).

top.jpg

A legfelső termékfotón látható, hogy a Nikon 1 V3-hoz opcionális elektronikus kereső (DF-N1000) is csatlakoztatható, ami nagymértékben növelheti majd a készülék használati élményét. A fontosabb külső jellemvonások után térjünk át a termék belső értékeire, azaz a tudására, az alkalmazott technológiákra!

Az első és egyben talán az egyik legfontosabb újdonság, hogy az 1 V3 immár beépített vezeték nélküli WiFi modullal is rendelkezik. Ennek következtében a fotógép okostelefonról, táblagépről távvezérelhető és a fájlmásolás, fájlcsere is madzagmentessé vált. A készülék lelke egy 18,4 MP-es, 1”-os CMOS szenzor, amelyre a gyártó 105 darab fázisérzékelőt helyezett el. Ezek mellett 171 kontrasztérzékelő teszi a dolgát a pontos automatikus élességállítás érdekében. Az érzékenységet ISO 160-12 800 között állíthatjuk a téma függvényében; a rendszer kimagasló működési sebességéről, a „részletgazdag képekről” (valószínűleg a hatékony zajszűrésre gondoltak a Nikon emberei) pedig az új Expeed 4A jelfeldolgozó processzor gondoskodik.

Ha a Nikon D4S bemutatóján azt gondoltuk, hogy ez a csúcs, sebességben nincs tovább, akkor tévedtünk: a Nikon 1 V3 folyamatos automatikus élességállítással 20 kép/mp-es sorozatfelvételi sebességre képes. Akit ez nem győz meg, az még nagyobb sebességre válthat, ha csak az első képnél használja az AF-t: ekkor lélegzetelállító 60 kép/mp-re emelkedik a maximális sebesség (40 RAW kép erejéig). A Nikon 1 masinákat korábban fejlett mozgóképes tudásuk miatt is szerettük. Az 1 V3-nál sem lesz ez másképp: hibrid automatikus élességállítási rendszere a gyors és pontos fázisérzékelésnek köszönhetően zökkenőmentes videofelvételt biztosít, pontos témakövetéssel. Természetesen használhatjuk a teljesen manuális módot videózáshoz, ahol akár menet közben is módosíthatunk az expozíciós értékeken. Filmes jellemzők: elektronikus rázkódáscsökkentés (E-VR), Full HD felbontás 60 fps sebességgel, 120 kép/mp-es HD videók, kreatív videofelvételi módok (gyorsított felvétel, ugró vágás stb.), mozgókép rögzítése közben állóképeket is lőhetünk stb.

A Nikon 1 V3 fontosabb műszaki paraméterei:

  • Szenzor: 1”-os CMOS 18,4 MP-es felbontással (CX formátum)
  • Érzékenység: ISO 160-12 800
  • Jelfeldolgozó egység: Expeed 4A
  • Beépített WiFi modul: van
  • Kijelző: 3”-os érintésérzékeny, dönthető, 1,037 millió képpontos felbontás
  • AF rendszer: hibrid kontraszt- és fázisérzékelős rendszer 171 kontraszt- és 105 fázisérzékelővel
  • Sorozatfelvételi sebesség: 20 kép/mp folyamatos AF mellett, illetve 40 kép/mp rögzített AF módban
  • Videofelvétel: van, legfeljebb 1920 x 1080 pixeles felbontással 60 kép/mp sebességgel. 120, 400 és 1200 fps sebességű lassított videók is választhatóak csökkentett felbontások mellett.
  • Adattárolás: microSD memóriakártyára
  • Áramellátás: EN-EL20a Li-ion akku

Új fényképezőgéphez új objektívek is járnak: íme az 1 NIKKOR VR 70–300 mm f/4.5–5.6 és az 1 NIKKOR VR 10–30 mm f/3.5–5.6 PD-ZOOM.

10_30_PD_BK_a.jpgVR_70_300_a.jpgVR_70_300_closeup.jpg

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...