Ingyenes képszerkesztő szoftverrel 3D-ben forgathatjuk fotóink elemeit

Bármennyire is lenyűgözőek a Photoshop trükkjei, mára már kissé unalmassá váltak. De mi van akkor, ha azokat a trükköket 3D-ben tudnánk elvégezni, és így a fénykép által mesélt történetet szabadon átszabhatnánk? Nos, a legmenőbb számtech kutatóknak hála egy új fotószerkesztő szoftverrel ezt meg is tehetjük – ingyen.

mozgotaxi

A Carnegie Mellon és a University of California kutatói most egy olyan szoftvert jelentettek be, amivel fényképeink elemei fölött 3D-ben vehetjük át a kontrollt. A program működés közben megcsapolja az online található tekintélyes mennyiségű 3D modellt tartalmazó könyvtárakat, melyeknek köszönhetően a fotókon végrehajthatjuk a varázslatot és mozgásba lendíthetjük az objektumokat. A lentebb látható videóban megtekinthetjük, ahogyan a kutatók egy IKEA gyártású szék modelljének fellelése után azt szabadon megfoghatjuk a fényképen, és tetszőleges szögből megnézhetjük, illetve elhelyezhetjük azt a (megörökített) környezetben. A szoftver teljesen automatikusan állítja a környezeti fényt a mozgatott objektumhoz, így az árnyékok is teljesen élethűek lesznek.

A hatás eléggé megdöbbentő – bár kell egy kis munka ahhoz, hogy a 3D modell méreteit hozzáigazítsuk a fotón látott objektuméhoz, a fent látott példa meggyőző. Persze, azt azért tartsuk észben, hogy a szoftver lehetőségeit egyelőre korlátozza a szabadon elérhető 3D modell-kínálat, de egy kis kutatómunka a Google keresőjének segítségével sokat lendíthet egy-egy munkán.

Ha valaki tudni szeretné, hogyan működik a varázslat, úgy erre is van mód; a kutatók kiadták a teljes dokumentációt a program működéséről és az azáltal használt algoritmusokról. A program innen tölthető le, innen pedig a forráskódja, ha esetleg valaki úgy érezné, hogy szeretne valamit hozzáfűzni a szakemberek munkájához. (Forrás: reframe.gizmodo.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...