Nálam járt az új Manfrotto 055 X PRO 3 fotós állvány

Idén februárban volt rá módom, hogy bemutassam nektek a Manfrotto 190-es állványcsaládjának legújabb kiadását, a 190 X PRO 4-et; most végre megkaptam próbára az eggyel nagyobbat, a 055-ös széria alumíniumból készült, három lábszekciós változatát, a 055 X PRO 3-at, amely részese a Manfrotto teljesen megújuló termékvonalának.

055main

Valószínűleg nem lövök nagyon mellé azzal a kijelentésemmel, ha azt állítom, hogy a 190-es mellett a 055-ös háromlábak jelenleg a Manfrotto legmenőbb állványai, hiszen nagyon jó ár/érték aránnyal bírnak, és többféle kivitelben kaphatóak – tulajdonképpen bárki saját igényeinek megfelelő konfigurációt találhat ezekből a háromlábakból. Az új 055-ös ugyanazokat a külső stíluselemeket kapta, mint kisebb változata, azonban ez – mármint a 055-ös – valamivel nagyobb, erősebb, masszívabb, tehát nagyobb fényképezőgépekhez, illetve nagyobb, nehezebb fényképezőgép-objektív párosításokhoz lett kitalálva.

055middlesectionbutton 05590fok

Ugyanúgy ennek az állványnak is 90°-ban dönthető, azaz vízszintesre állítható a középszára, tehát makrózásra, reprózásra is nagyszerűen használható, ráadásul a középoszlop teljesen körbeforgatható, így több témát is lencsevégre kaphatunk anélkül, hogy magát az állványt el kellene forgatni.

055easylink

Az „Easylink” névre hallgató plusz menethez pedig egyéb kiegészítőket, akár külön megvásárolható középoszlopot is csavarozhatunk, így több fényképezőgépet is használhatunk egyszerre.

055head

A háromláb fejrésze körbeforgatható szintezővel lett ellátva, ami azonban nagyobb állványfejek használata során nem lóg ki eléggé, így nem mindig látható teljes egészében. A régebbi 055-ös állványhoz képest a fejrész a korábbi három helyett már csak egyetlen egy csavarral rögzíti az állványfejeket.

055leglock

A lábak dőlésszögét száranként egy-egy kényelmesen működtethető retesszel lehet összesen négy pontban rögzíteni; a dőlésszögeket egyébként 0 és kb. 87° fok között állíthatjuk be igényeinknek megfelelően.

055feetlock

A lábak szekcióit gyorsfeszítőkkel látták el a mérnökök, melyeknek hála a szárhossz gyorsan és kényelmesen állítható. A reteszek előfeszítését csavarokkal állíthatjuk be terheléstől függően. A régi 055-ös állványéhoz képest ezek az újfajta gyorsfeszítők nagyobb erőkarral rendelkeznek, tehát még könnyebben használhatóak, mint korábban.

055gumitalp

A lábak végén cserélhető talpakat találunk, melyek alaphelyzetben vaskos gumiból vannak. Ezeket akár fémtüskére is kicserélhetjük, ha sziklás talajon szeretnénk használni a háromlábat.

055szarnyascsavar

A Manfrotto 055 X PRO 3 használata során egyedül a középoszlopot fixáló szárnyas csavar kialakítása keltet nemtetszést. Valamiért ez kisebb lett, mint a régi 055-ös alkatrésze, így az erőkifejtés nem olyan kellemes a kéznek, mint a korábbi változattal. Adottságai végett egy kövér „Ajánlom” mindenképp jár neki!

ajanlom

Manfrotto 055 X PRO 3

A Manfrotto 055 X PRO 3 fontosabb műszaki paraméterei:

  • Teljes magasság kihúzott középszárral: 170 cm
  • Teljes magasság: 140 cm
  • Összecsukott hossz: 61 cm
  • Tömege: 2,5 kg
  • Teherbírása: 9 kg
  • Lábszekciók száma: 3
  • Anyaga: alumínium
  • Ára: bruttó 57 260 Ft

Nézzétek meg rövid bemutatómat a 055 X PRO 3-ról:

A Manfrotto 055 X PRO 3 állványt a Tripont fotós bolttól kaptam bemutatóra.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...