Étrendváltással a fény infravörös közeli tartományát is láthatjuk

Egy a közösség által támogatott (finanszírozott) kutatás eredménye azt mutatta ki, hogy az emberi szem képes a közeli infravörös¹ tartomány észlelésére, ha kicsit rásegítünk egy speciális diétával. A Science for the Masses² csoportja még egy tavalyi közösségi pénzgyűjtésen érte el a kellő támogatást ahhoz, hogy kísérleteiket véghez vihessék. A jelenlegi kutatás célja az volt, hogy kiderítsék, milyen hatással van az emberi látásra, ha korlátozzuk az A1 vitamin³ bevitelét, de növeljük az A2 adagolását, s hogy sikerülhet e ily módon növelni a porfiropszin látási pigmentek számát. Nos, az eredmények még nem egészen egyértelműek, de az irány mindenképp bíztató, hiszen a 0,75-1,4 mikrométeres tartományba már sikerült „bekacsintani” a 0,85 és a 0,95 mikrométeres értékekkel. (Forrás: petapixel.com)

_MG_0936

¹ A közeli infravörös sugárzás (NIR, IR-A) 0,75-1,4 mikrométer hullámhosszú, amit az optikai kommunikációban használnak, mert csak enyhén gyengül üvegen keresztül haladva. A képi intenzivitás erős ebben a tartományban, amit az éjjellátó szemüvegek hasznosítanak. (Forrás: wikipedia.org)

² A Science for the Masses csapata olyan egyénekből áll, akik szerteágazó tudományos háttérrel rendelkeznek, és nyitottak a nem-intézményes, nyílt forrású tudományok feltárására.

³ A1 vitamin – zsírban oldódó telítetlen alkohol, amely előfordul zöld- és sárgazöldségekben, vajban stb. (retinol); A2 vitamin – édesvízi halak májából kivonható sárgás olaj (dehidroretinol)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...