10 kilométeres magasban kezet fogtak szabadesés közben – le is fotózták

Ha jeges -50°C-os, oxigénszegény levegőben zuhannál a Föld felé bő 10 kilométeres magasságból, akkor mennyire lenne kedved pózolni a kamerának? Kezet fognál bajtársaddal, aki hozzád hasonló cipőben járna (zuhanna)? Vajon milyen fényképezőgéppel, kamerával oldható meg a feladat anélkül, hogy katasztrófát okozna, vagy tönkre menne menet közben? Nos, végtelennek tűnő kihívások sorozata és másfél éves előkészítés volt az ára a lentebbi fotónak, amit Dom Dahernek köszönhetünk.

daher1

A „The Ultimate Skydiving Combo” névre keresztelt esemény a Red Bull zászlaja alatt készült a Mt. Blanc fölött GoPro Hero kamerák segítségével, amelyek time lapse módban működtek. Daher elmondása szerint nem voltak épp ideálisak a körülmények: „Nem voltam túlzottan megelégedve a helyzettel, hiszen általában a legjobb cuccal dolgozom (D3, 1Dx, Z645) – igaz, nem az ecsettől lesz a festő az aki, de Picasso sem az ujjával festett, na.”

daher2

Azonban a GoPro Hero volt az egyetlen eszköz, ami kellően könnyű volt Noah Benson kameraman nyakának ahhoz, hogy fel merje vállalni a 33 000 láb magasságból való ugrást. Ilyen magasságban ugyanis ritka a levegő és sokkal gyorsabb a zuhanás – ennek következtében pedig az ernyő nyitása is fájdalmasabb élményt jelent.. Daher választása – a RED, az 5D Mark III és a GH4 kiejtése után – két GoPro kamerára esett, amiket Banson sisakjára erősített. Az egyik horizontális, a másik vertikális állásban vette az anyagot, s mindenki csak reménykedni tudott, hogy jól sül el a dolog.

Azonban nem csak a kameraman, hanem a két, egymással kezet fogó ugró is kapott két-két GoProt, hogy felvegyék saját és egymás arcát zuhanás és kézfogás közben. Az alacsony magasságból végrehajtott próbaugrások, és a nagy nap éles eseménye alatt összesen 20 000 kép készült – nem számítva ide azokat, melyek még a talajon, majd a repülőgépen készültek.
Mintha a körülmények nem lettek volna már így is elég kemények, az időpont is igen szoros volt az ugrás végrehajtására, ugyanis a nyár két hétvégéje közül az egyiken, délután 3 és 3ó 10p között KELLETT megvalósítani a tervet. Végül csak sikerült nekik; a teljes képanyag a Red Bull oldalán tekinthető meg. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...