80 éves a Canon első fényképezőgépe, a Kwanon

A Canon ma ünnepli az első Canon fényképezőgép, a Kwanon megjelenésének 80. évfordulóját. Az első, japán 35 mm-es redőnyzáras kamera, a Kwanon prototípusa 1934-ben készült el a kor fényképezőgép-gyártásában élenjáró Európát utolérni kívánó mérnökök munkájának eredményeként.

kwanon

Kép forrása: Canon

A készüléket megépítő mérnökök úgy döntöttek, hogy Kwanonról (más átírásban: Kannon vagy Kan-on), a könyörület buddhista istennőjéről kapja a nevét, remélve, hogy az istenség jóindulata segíti majd őket abban, hogy a világ legjobb fényképezőgépét tudják előállítani. A kamera objektívjének neve Kasyapa lett – Mahakasyapa, Buddha tanítványa után -, ami ugyancsak a buddhizmusból merített név. A váz felső részét egy vésettel díszítették, amely az ezerkarú Kwanont ábrázolja.

kwanon1

1936-ban, két évvel a Kwanon születése után, több zsákutca és új kísérlet után, a vállalat megjelentette a Hansa Canon készüléket, az első kereskedelmi forgalomba kerülő 35 mm-es redőnyzáras fényképezőgépet, és ezzel a vállalat belépett a fényképezőgép-gyártók körébe. (Forrás: Canon)

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...

 • vp

  Legyünk pontosak: nem a japán mérnökök munkájának eredményeként, hanem szétszedtek német “masinákat”, pl. Leicát és lekoppintották. Ez a későbbi fejlesztéseik értékéből nem von le semmit, de a történeti hűség kedvéért mindenképp meg kell említeni, hogy az összes akkori japán fényképezőgép a német tervek alapján, majd később azok módosításával készült. Egyébként ezt ők sem tagadják (mindenhol).
  Aztán ez a történet a II. világháború után is megismétlődött az orosz gépeknél, de akkor már sokkal nagyobb méretekben ment a lenyúlás, a hadizsákmánynak köszönhetően.

  • mlzphoto

   jójó, de az úgy kevésbé lenne elegáns 🙂

  • Aztán ez a történet a II. világháború után is megismétlődött az orosz gépeknél, de akkor már sokkal nagyobb méretekben ment a lenyúlás, a hadizsákmánynak köszönhetően.

   És tegyük már a szívünkre a kezünket, ezért még a mai napig hálásak vagyunk. Zorkij, Fed, Leningrad, Helios, Industar.