Ujjlenyomat helyett bemozdulási minta alapján lehetne azonosítani a fotóst

Anonim lesifotósok a gyors forint reményében gyakran teszik tönkre mások életét olyan felvételekkel, melyek tartalma semmiképp sem tartozna másokra, nemhogy pletykalapokba. Ezen károkozók azonosítása és lebuktatása eddig szinte lehetetlen volt, ám a legújabb kutatások eredményei azt mutatják, hogy a közeljövőben a felvételeken látható bemozdulási minták alapján lehetne beazonosítani az önjelölt paparazzót. A mozgási minta ugyanis – így a forrás – majdnem annyira jellemző az egyénre, mint az ujjlenyomata.

_1010248

A felfedezés az izraeli Hebrew University of Jerusalem tudósainak köszönhető, akik 34 kísérleti alany segítségével folytatták a kísérleteket. Az alanyokat megkérték, hogy baseball sapkára rögzített GoPro kamerával vegyenek fel videót, amiket később egy számítógépes speciális algoritmussal vizsgáltak meg. A „bemozdulási ujjlenyomatokat” a függőleges és a vízszintes mozgások alapján elemezték képkockánként, melyek alapján végül 88%-os pontossággal meg tudták állapítani az operatőr kilétét a későbbiekben.

A kérdés csupán az, hogy a kamerákba és fényképezőgépekbe épített képstabilizációs rendszer használatával mennyire lehet megelőzni a lelepleződést. Nos, a kutatás még nagyon gyerekcipőben jár, de nem kizárható, hogy a megfelelő (állami) támogatással akár már egy-két éven belül olyan eredmények születnek, melyek alapjaiban rengethetik meg a fotós/videós világot. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...