Ujjlenyomat helyett bemozdulási minta alapján lehetne azonosítani a fotóst

Anonim lesifotósok a gyors forint reményében gyakran teszik tönkre mások életét olyan felvételekkel, melyek tartalma semmiképp sem tartozna másokra, nemhogy pletykalapokba. Ezen károkozók azonosítása és lebuktatása eddig szinte lehetetlen volt, ám a legújabb kutatások eredményei azt mutatják, hogy a közeljövőben a felvételeken látható bemozdulási minták alapján lehetne beazonosítani az önjelölt paparazzót. A mozgási minta ugyanis – így a forrás – majdnem annyira jellemző az egyénre, mint az ujjlenyomata.

_1010248

A felfedezés az izraeli Hebrew University of Jerusalem tudósainak köszönhető, akik 34 kísérleti alany segítségével folytatták a kísérleteket. Az alanyokat megkérték, hogy baseball sapkára rögzített GoPro kamerával vegyenek fel videót, amiket később egy számítógépes speciális algoritmussal vizsgáltak meg. A „bemozdulási ujjlenyomatokat” a függőleges és a vízszintes mozgások alapján elemezték képkockánként, melyek alapján végül 88%-os pontossággal meg tudták állapítani az operatőr kilétét a későbbiekben.

A kérdés csupán az, hogy a kamerákba és fényképezőgépekbe épített képstabilizációs rendszer használatával mennyire lehet megelőzni a lelepleződést. Nos, a kutatás még nagyon gyerekcipőben jár, de nem kizárható, hogy a megfelelő (állami) támogatással akár már egy-két éven belül olyan eredmények születnek, melyek alapjaiban rengethetik meg a fotós/videós világot. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...

  • Ajtay Zoltan

    Egy 30 fps-sel rogzitett videonal meg megertem hogy mukodhet az eljaras, mert ott a “zarsebesseg” eleg alacsony, es a sok kepbol lehet atlagolni, igy a keszitore jellemzo mintakat venni. De egy rovid zaridovel lott fotonal, ahol a bemozdulas – mar ha jo es eles a kep – nem eri el az egy pixelt, ott nem tudom elkepzelni ugyanezt.

  • FrenkyPub

    Kicsit fura hogy azt irjak ebbol siman beazonosithato, mert ha jol olvasom egy fejre szerelt azaz baseball sapkara (tehat valszeg meginkabb bemozdul) GoPro es nem egy kezben tartott DSLR vagy mas fenykepezogeprol van szo. Lesifotost meg nem lattam meg ilyennel futkarozni. Szerintem itt inkabb arrol van szo, hogy a jaras altal keltett bemozdulast ertekelik ki es minden ember maskeppen jar. Tul nagy jovot nem josolok a kutatasnak ilyen teruleten; hacsak nemkoteleznek minden lesifotost fejreszerelt GoProra.

  • Jahno

    Ráadásul akkor beazonosítható, ha meg van a minta, mint amikor először leveszik az ujjlenyomatot és az nem változik. Járás változhat, de biztos igazuk lesz. Mondjuk érdekes lenne, mikor nem csak ujjlenyomatot vesznek az emberről, hanem majd egy GoPro is megy a fejére, aztán mászkáljon a városban, amit már el lehet tenni adatbankba.