Az MIT mérnökei (ismét) forradalmasítanák az objektíveket

Korábban már többször írtam olyan fejlesztésekről, amelyek valóban teljesen megújíthatnák az objektívek világát. Többek között a Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences (SEAS), vagy a Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói is szerepeltek már a hírekben különféle metalencsékkel, metaobjektívekkel, ám eddig egyik ötlet sem tudott beszivárogni a „hagyományos” fotográfiához használt lencserendszerek világába. Pont az MIT volt az, aki a University of Massachusetts mérnökeivel karöltve mutatta be tavaly szeptember vége felé a teljesen lapos, 180°-os látószögű halszemoptikájukat. A szakemberek nyilván azóta is éjt nappallá téve dolgoznak a termék finomításán, és nagy valószínűséggel a hadügy már le is csapott erre az érdekességre (eleve a DARPA pénzelte a kutatásokat), de mi, fotósok mikor fogjuk végre élvezni az újdonságok adta előnyöket? Szóval, az MIT tudósai most egy újabb ötlettel álltak elő, ami majd szintén valamikor megreformálhatja a fényképezést: egy olyan optikáról rántották le a leplet, ami mozgó alkatrészek nélkül képes élességet állítani.

Kép forrása: news.mit.edu

A fejlesztések középpontjában ezúttal is egy metalencse áll, ami a fókuszálás során sem az alakját, sem a pozícióját nem változtatja meg. Az eszköz nem hagyományos üvegből, hanem transzparens, úgynevezett „fázisváltó” anyagból készült, ami képes arra, hogy hő hatására megváltoztassa, átrendezze atomszerkezetét. A szakemberek az anyag felületére apró, precíz kialakítású, mintázatokba rendezett struktúrákat martak, amelyek a fényt egyedi módon törik meg. Ez a metafelület teszi lehetővé az optikai funkciók módosulását az anyag tulajdonságainak változásával. Szobahőmérsékleten a metafelület egy bizonyos távolságra fókuszálja fényt, így ott hoz létre éles képet. Amint azonban felmelegítjük az anyagot, megváltozik az atomszerkezete, aminek hatására a felület máshová, távolabbra fókuszálja a fényt, így ott lesz éles a képünk.

Kép forrása: news.mit.edu

Ez a mozgó alkatrészek nélküli, különleges metalencse tehát lehetővé teszi azt, hogy színhibáktól mentesen fókuszáljunk, és az így felépített objektív is jelentősen kisebb, könnyebb lehet, mint hagyományos társai. A fejlesztőcsapat olyan objektívben gondolkozik, amiben mikro méretű „fűtőtestek” a másodperc töredéke alatt képesek lennének beállítani a megfelelő hőmérsékletet, így beállítva a képélességet. Kérdés azonban, hogy a metafelület felmelegítése után milyen gyorsan történik majd a lehűlés, hiszen az élességi sík oda-vissza mozgatásánál mindkét irányban fontos a kellően gyors működés. Ez a koncepció is igen érdekesnek tűnik, de mire ebből a hagyományos fényképezéshez használható termék lesz, még nagyon sok időnek kell eltelnie. A kutatók ráadásul még csak a fény infravörös tartományában tesztelték az eszköz működését, de a jövőben a fény látható spektrumára is kiterjesztenék a vizsgálatokat. Elképzeléseik szerint drónokban, hőkamerákban, okostelefonokban, éjjellátókban lehet komoly jövője ennek a metalencsének. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...