1000 éves expozíció készül

Körülbelül negyven (40) generáció múlva fogja látni az emberiség annak az expozíciónak a képi eredményét, amire most Jonathon Keats készül Arizonában. 3015-ben csukódik majd a zárja annak a fényképezőgépnek (lyukkamerának), amit az Arizonai Tempében, az Arizona State University Art Museum területén állítanak fel a napokban. A kamera a művészeti múzeum szoborparkjában egy háromemeletes emelvényről figyeli majd a város látképét és örökíti meg az utókornak a változásokat.

asu

Az installációnak helyt adó ASU

„Az első emberek, akik majd láthatják a 3015 tavaszán elkészülő képet, azok a még meg nem fogant gyermekeink lesznek. Már most minden cselekedetünk kihatással van rájuk, de ők ebből még mit sem sejtenek, s nincs hatalmuk sem a történések fölött. Ha már nem tudják befolyásolni a történelmet, legalább esélyük lesz arra, hogy lássák, ahogyan az alakult.” – mondta Keats.

A kamera tömör fémből készült és olajfestéket használnak benne hagyományos film helyett. A lyukkamera elején egy 24 karátos aranylap található, amibe egy nagyon kicsi lyukat fúrtak az építők. Az 1000 éves expozíció során a festék onnan fog a legnagyobb mértékben elpárologni, ahol a leghosszabban érte a fény – így jön létre nagyon lassan egy pozitív kép a témáról.

keats

Jonathon Keats

„A felvétel nem csak a város látképét, hanem annak alakulását, változását is megörökíti. Így például a régi, idővel lebontott házak pár évszázad múlva csupán halványan fognak látszani, mintha a múlt szellemei lennének, amik kísértik a majd új építésű felhőkarcolókat, amiket helyükre helyeztek.” – fűzte hozzá Keats. A múzeum szóvivője azt mondta, hogy majd 3015-ben, ha elkészült a remekmű, tartanak egy köré szervezett kiállítást. „Én már rég halott leszek, de egyáltalán nem bánom. Számomra sokkal érdekesebb, hogy most, ma itt lehetek, hogy láthatom azon emberek viselkedését, cselekvését, akik tudják, hogy figyeli őket a jövő[…].” – így Keats. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...