Tíz hiba, amit fényképezőgép-vásárláskor elkövetünk

John Greengo, aki ideje javarészét immár utazásainak megörökítésével tölti, de korábban éveket töltött fotós szaküzletekben szakértői eladóként, összeszedett nekünk tíz jellegzetes hibát, amit fényképezőgép-vásárláskor elkövetünk. (Forrás: petapixel.com)

10. Rossz tanácsokat követünk. „A haverom apjának a munkatársa, aki látott már képeken ilyen fényképezőgépet, az azt mondja, ez a tuti vétel..”, vagy „a haveromnak ilyen gépe van, nekem is jó lesz egy ilyen!”
9. Túlbecsültük azt a felszerelést, ami belefér a keretbe: „Ezzel a cuccal [120 ezer forintos belépő dSLR és kitobjektív – a szerk.] akár egy olimpiát is végigfotózhatok!” – ja, persze. Álmodj tovább.
8. A valóság felülírta az elvárásokat. „Egy év múlva nyugdíjba megyek, s olyan gépet szeretnék, ami elkísér világkörüli utamon, és mindent le tudok vele fotózni.” – majd egy év múlva: „El kell, hogy adjam ezt a gépet, mert közben nagyszülő lettem és nem megyek sehova :/”
7. Hagyjuk magunkat „nagyon kedvező ajánlatok” által elbizonytalanítani. Ha meglátsz egy hatalmas nagy nyilat, vagy akármilyen „HÉTVÉGI KÜLÖNLEGES AKCIÓ!”-t ordító reklámfoltot egy áruházban, ahol egy ezredrangú gép van kiállítva két-három (kit)objektívvel, egy „tuti” fotós táskával és egy a gyárinál szélesebb vállszíjjal – felejtsd el, nem valószínű, hogy erre a „szuper ajánlatra” van szükséged!
6. Túlértékeled a piszlicsáré részleteket. „Ez a fényképezőgép +/-7 FÉ-nyi képsorra képes, de ez a másik +/-9 FÉ-nyit tud. Akkor ez a második tuti jobb gép!” – tudod egyáltalán, hogy mi az expozíciós sorozat? És ha igen, hányszor szoktad használni? Ilyen és ehhez hasonlók miatt tölthetünk napokat egy-egy fotós boltban a bolti eladók örömére – fölöslegesen 🙂
5. „A legdrágább a legjobb!” – frászt! Csak annyit költs, amennyit szükséges! Egy profi gép – bár sok mindent tud – nem biztos hogy pont neked való. Teszem azt, egy 40 kilós, törékeny alkatú lány vagy, aki most ismerkedik a fényképészettel, nem biztos, hogy szeretnél magaddal cipelni egész nap egy másfél kilós vázat és plusz négy-öt kilónyi objektívet. Lehet, egy nagyszenzoros kompakt géppel jobban járnál?
4. Nem szántunk elég pénzt a kiegészítőkre. „Megvettem a vázat, de most elment rá az egész pénzem, és nincs objektívem, amit rácsavarhatnék..”. A fotózás nem egy gépvázból áll. Szükséged lesz objektívekre (ha cserélhető objektíves masinát veszel), vakura, plusz akkumulátorokra, memóriakártyákra, állványra, fotós táskára, tisztító eszközökre és még sorolhatnám. Meglásd, idővel, ahogyan gyarapszik fotós felszerelésed, egyre kevésbé lesz központi eleme a gépváz maga.
3. Túl sokat törődsz a fényképezőgép tesztekben leírtakkal. Hidd el, néha azzal a cuccal is remek képeket lehet készíteni, ami egy „szakbarbárnak” egy fillért sem ér! De abban is biztos lehetsz, hogy a legjobb eszközöket is köpködik elegen a szakfórumokban. Nincs olyan gép, objektív, vaku stb., amit valaki ne fikázna. Persze, olvass utána a dolgoknak, gyűjts össze minél több információt, de végső soron neked kell majd döntened, hogy mit veszel meg. Menj el egy szakboltba, fogdosd meg a kiszemelt dolgokat és válaszd ki azt, amelyik a legszimpatikusabb! A technológiák mai színvonala mellett egyszerűen nem tudsz mellényúlni!
2. Impulzívan vásárolsz, nem jársz utána a dolgoknak. „Valamit vennem kell.. legyen mondjuk az a gép az!” – így ne!
1. „Egy jó géppel csakis jó képet lehet lőni” – „Melyik a legjobb fényképezőgép? Melyik lövi a legjobb fotókat?” – ajaj.. Ezek mind szerszámok, használati eszközök, amik pontosan olyan jól működnek, melyek pontosan olyan szép képeket készítenek, mint amilyen képzett a használójuk. Egy 20 000 forintos csavarhúzóval sem fogod jobban meghúzni a csavart, mint egy ezer forintossal, de otthon, a nagyi örömére egy 10 milliós zongorán sem fogod szebben eljátszani Ludwig van Beethoven „Für Elise” című zeneművét, mint egy 30 000 forintos használt pianínón.

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...

 • HSZ

  A 3. pont elég jó. Nekem a legjobb. A rálátást ebből a leírásból sem lehet sajnos megszerezni. 0 tapasztalattal nem lehetséges a frankót megvenni. Ráadásul mi magunk és fotós szokások is változhatnak. Fejlődnek és !visszafejlődbek!. Kb. 10 fgép után is a végső változaton agyalok. 🙂 Már-már milc lenne az, de méretileg még mindig zavar az egész napos programokon lógatni a nyakamban. Nagyobbacska szenzoros kompakt tasiban van v. zsebben akkor meg kevesebbszer használom mert macera elővenni. Tud nekem vki most tanácsot adni? :-/

  • baggio

   Ikon festészet?

   • hsz

    Közben rájöttem arra h ha vki kiaggatja magára a fgépet (és az nem bridzs, tükröskit stb. haha) még egyesek arra fognak gondolni h az ipse (én) esetleg tud is fényképezni. Vagy esetleg pojáca aki nem mobillal nyomja? Huh ez egyre nehezebb! :-/
    Már már van egy ilyen kapdelő-zsebes-keresős-videós cucc a Pana lf-1. Csak bukik a boké a zom meg kicsit rövid a videonak… Canon g7x meg Sony rx100-ak adnak szabadságot a minden egyben felfogásukkal, de rohadt drágák egy milckitekhez nézve. :-/
    Most kéne egy jó kis idevágó autós példa. Az általában az mindent megvilágosít. :))) (kétéltű autó magassági kormánnyal)

    • noss

     ilyet szól: boké 😀

     • HSZ

      https://www.youtube.com/watch?v=qPcdWxhLwoA

      Most komolyan: a boka mást jelent a magyarban. Nekem eleve zavaró. A boké a bukéból való áthallással olyasmire gondolsz amit nem az orroddal érzel hanem a szemeddel látsz… De én csak egy ostoba amatőr volnék, de még vizsgám sincs róla. 🙂 (Bírom még a helyesírás ellenőrző embereket akik a kérészéletű hsz-eket nyelvtankommandózzák.)

     • noss

      tetszik a kifejezés, nem támadó jelleggel kommenteltem. béke! peace! мир! =)

      amúgy a nyelvtankommandónak is van értelme, ha iszonyat nyelvrontás* ellen népnek fel, csak kár h nem olyan elsöprő az erejük, mint egy valódi kommandónak. 🙂
      * pl. “de-viszont, most-jelenleg”, “legoptimálisabb, legideálisabb”, stb.

      témához visszatérve, amint olvastam a boké szavad, rögtön a digitalrev koreai sráca jutott eszembe, meg az, hogy én is lehetnék ilyen laza mint te, hogy rámondom hogy boké, mer valóban jól hangzik. 🙂

     • hsz

      Jó-jó. Azt hittem be voltál merevedve. Én próbálok elvonatkoztatni a kőkemény szakmaiságtól. Nem mindenki szereti, nem mindenki veszi észre. És még 1: A japán “boke” szó az eredeti kifejezés. Márpedig akkor a szaké legyen szake magyarul. (A legoptimálisabb pl. sokszor elhangzik közszereplők szájából is. Az is vitatható ma már h helyes-e nem helyes. További has.: nincs egy vasam sem. A nem lét tagadása. Ez pedig helyes. ??)

     • noss

      akkor nem vidáman hahotázós, hanem morcos szmájlit tettem volna.
      nyelvtani vitánkhoz..
      az elmúlt jópár évtized közszereplői számomra 5 Ft-ot nem érnek, így nyelvi legitimáló erejük inkább -1, mint zéró.
      az optimális, ideális jelentése olyan sarkos, mint a végtelené. konkrétan már megtette, hogy elsétált a legek legjéig, így nem kell mégegyszer bugyután rárakni. vö: legvégtelenebb. 🙂
      az általad fölvetett szerkezet kettős tagadású, ami az angolszász nyelvek számára kb értelmezhetetlen, nálunk viszont megerősít, nyomatékosít, hogy “tényleg nincs pénzem, még kevés sem, nemhogy sok vagy amennyi épp kéne”. ez ilyen árnyalatbeli dolog 🙂

     • hsz

      A témához még:
      11. pont. A legjobb döntést akkor hoztad, ha utána nem is jut eszedbe tovább variálni. Egyúttal rájöttél, h végtelen pénzt lehet ebbe is beleölni, mint minden szabadidős tevékenységbe. Ráadásul minden egysége a fotós cuccra elköltött pénzednek hirtelen sebességgel értéktelenedik. Önismeret birtokában pedig el tudod dönteni, h hol van az értelmes határ. Másképpen közelitve: ha nem látod értelmét az újonnan megjelenő további technikai paramétereknek, akkor nírvánába érkeztél. Egyébként marad a samsara.:)

     • Amikor nem lehet érteni, hogy a másik mit akar kinyögni, akkor igenis, érdekes, hogy hogyan írta. Telefonon is lehet nagybetűt írni, írásjeleket is.