Tíz hiba, amit fényképezőgép-vásárláskor elkövetünk

John Greengo, aki ideje javarészét immár utazásainak megörökítésével tölti, de korábban éveket töltött fotós szaküzletekben szakértői eladóként, összeszedett nekünk tíz jellegzetes hibát, amit fényképezőgép-vásárláskor elkövetünk. (Forrás: petapixel.com)

10. Rossz tanácsokat követünk. „A haverom apjának a munkatársa, aki látott már képeken ilyen fényképezőgépet, az azt mondja, ez a tuti vétel..”, vagy „a haveromnak ilyen gépe van, nekem is jó lesz egy ilyen!”
9. Túlbecsültük azt a felszerelést, ami belefér a keretbe: „Ezzel a cuccal [120 ezer forintos belépő dSLR és kitobjektív – a szerk.] akár egy olimpiát is végigfotózhatok!” – ja, persze. Álmodj tovább.
8. A valóság felülírta az elvárásokat. „Egy év múlva nyugdíjba megyek, s olyan gépet szeretnék, ami elkísér világkörüli utamon, és mindent le tudok vele fotózni.” – majd egy év múlva: „El kell, hogy adjam ezt a gépet, mert közben nagyszülő lettem és nem megyek sehova :/”
7. Hagyjuk magunkat „nagyon kedvező ajánlatok” által elbizonytalanítani. Ha meglátsz egy hatalmas nagy nyilat, vagy akármilyen „HÉTVÉGI KÜLÖNLEGES AKCIÓ!”-t ordító reklámfoltot egy áruházban, ahol egy ezredrangú gép van kiállítva két-három (kit)objektívvel, egy „tuti” fotós táskával és egy a gyárinál szélesebb vállszíjjal – felejtsd el, nem valószínű, hogy erre a „szuper ajánlatra” van szükséged!
6. Túlértékeled a piszlicsáré részleteket. „Ez a fényképezőgép +/-7 FÉ-nyi képsorra képes, de ez a másik +/-9 FÉ-nyit tud. Akkor ez a második tuti jobb gép!” – tudod egyáltalán, hogy mi az expozíciós sorozat? És ha igen, hányszor szoktad használni? Ilyen és ehhez hasonlók miatt tölthetünk napokat egy-egy fotós boltban a bolti eladók örömére – fölöslegesen 🙂
5. „A legdrágább a legjobb!” – frászt! Csak annyit költs, amennyit szükséges! Egy profi gép – bár sok mindent tud – nem biztos hogy pont neked való. Teszem azt, egy 40 kilós, törékeny alkatú lány vagy, aki most ismerkedik a fényképészettel, nem biztos, hogy szeretnél magaddal cipelni egész nap egy másfél kilós vázat és plusz négy-öt kilónyi objektívet. Lehet, egy nagyszenzoros kompakt géppel jobban járnál?
4. Nem szántunk elég pénzt a kiegészítőkre. „Megvettem a vázat, de most elment rá az egész pénzem, és nincs objektívem, amit rácsavarhatnék..”. A fotózás nem egy gépvázból áll. Szükséged lesz objektívekre (ha cserélhető objektíves masinát veszel), vakura, plusz akkumulátorokra, memóriakártyákra, állványra, fotós táskára, tisztító eszközökre és még sorolhatnám. Meglásd, idővel, ahogyan gyarapszik fotós felszerelésed, egyre kevésbé lesz központi eleme a gépváz maga.
3. Túl sokat törődsz a fényképezőgép tesztekben leírtakkal. Hidd el, néha azzal a cuccal is remek képeket lehet készíteni, ami egy „szakbarbárnak” egy fillért sem ér! De abban is biztos lehetsz, hogy a legjobb eszközöket is köpködik elegen a szakfórumokban. Nincs olyan gép, objektív, vaku stb., amit valaki ne fikázna. Persze, olvass utána a dolgoknak, gyűjts össze minél több információt, de végső soron neked kell majd döntened, hogy mit veszel meg. Menj el egy szakboltba, fogdosd meg a kiszemelt dolgokat és válaszd ki azt, amelyik a legszimpatikusabb! A technológiák mai színvonala mellett egyszerűen nem tudsz mellényúlni!
2. Impulzívan vásárolsz, nem jársz utána a dolgoknak. „Valamit vennem kell.. legyen mondjuk az a gép az!” – így ne!
1. „Egy jó géppel csakis jó képet lehet lőni” – „Melyik a legjobb fényképezőgép? Melyik lövi a legjobb fotókat?” – ajaj.. Ezek mind szerszámok, használati eszközök, amik pontosan olyan jól működnek, melyek pontosan olyan szép képeket készítenek, mint amilyen képzett a használójuk. Egy 20 000 forintos csavarhúzóval sem fogod jobban meghúzni a csavart, mint egy ezer forintossal, de otthon, a nagyi örömére egy 10 milliós zongorán sem fogod szebben eljátszani Ludwig van Beethoven „Für Elise” című zeneművét, mint egy 30 000 forintos használt pianínón.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...