Új középformátumú géppel kopogtat a Phase One: új AF és érintőképernyő a porondon

A Phase One új KF rendszere az XF nevet kapta. Legfontosabb ismérvei a „Honeybee” AF platform (saját fejlesztés), és a Flexible One Touch UI („rugalmas, egyérintéses felhasználói felület”), amiről a gyártó sejtelmesen csak annyit mondott, hogy „letisztult skandináv dizájnra alapul”. A felhasználói felület egyébként nagymértékben egyénre szabható („rugalmas”, ugye), és a jövőben továbbfejleszthető a felhasználók visszajelzése alapján. A PO XF támogatja a moduláris keresőket, így a 90°-os prizmát és a csípőből fotózáskor használt felülről betekintős modelleket. Az új XF vázra a korábbi IQ1 és a mostani IQ3 hátlapokat is fel lehet pattintani.

poxf1

Apropó IQ3: az újdonság 50, 60 és 80 MP-es felbontással kapható, ahol a legkisebb CMOS 14 FÉ-s dinamikaátfogást nyújt. A 60 és a 80 MP-es változatok CCD lapkásak, ezek csupán 13 FÉ-s dinamikatartományra képesek. Mindhárom hátfallal akár 60 perces expozíció is készíthető; a 3,2”-os LCD – amint az már a címből is kiderült – érintésérzékeny, és van beépített WiFi modul is.

poxf2

Az új váz mellé két új objektív is érkezett: az egyik a Schneider-Kreuznach 120 mm F4, a másik a szintén Schneider-Kreuznach gyártmányú 35 mm F3.5. Mindkét lencserendszer központi záras (a leggyorsabb záridő 1/4000 mp), felbontóképességük – így a gyártó – akár 100 MP-es szenzorokat is kiszolgál. A Phase One a Capture One szoftvercsomagot is frissítette, a mostani 8.3-as verzió immár 300+ dSLR váz RAW fájlformátumát támogatja, de a távvezérelt fotózás szerelmesei is örülhetnek, ugyanis 30%-kal gyorsult a távmód.

poxf3

Sajnos, a sajtóanyagból csak igen kevés konkrétum derül ki az új AF rendszerről: a HAP-1 (Honeybee Autofocus Platform) része egy egyedi jelfeldolgozó processzor és egy nagyfelbontású CMOS AF szenzor, ami egy páratlan, lebegőpontos architektúrát ötvöz a szabadon programozható interfésszel. Tervezése során a professzionális környezetben való precíz működés volt az elsőrangú szempont. A működést egy „fehér spektrumú”, a Phase One által tervezett mintázatú segédfény támogatja. Az új, „Hyperfocal Point Focusing” (hiperfokális pont általi élességállítás) funkcióval lehetővé válik, hogy minden egyes objektívhez beállítsuk a hiperfokális távolságot, így a későbbi használat során a HAP-1 automatikusan visszaállhat erre az adott távolságra, ha szükségünk lenne rá.

poxf4

Aki kedvet kapott az új Phase One XF középformátumú fényképezőgéphez, az máris megrendelheti azt az objektívekkel karöltve a helyi Phase One kirendeltségnél/képviseletnél/forgalmazónál. Kissé szárnyszegő, hogy a készülékekért a gyártó egy kisebb nyaraló árát is elkéri:

  • Az XF váz a 80 MP-es IQ3 hátfallal és a Schneider-Kreuznach 80 mm LS objektívvel 39 000 euróba,
  • Az XF váz a 60 MP-es IQ3 hátfallal és a Schneider-Kreuznach 80 mm LS objektívvel 34 000 euróba,
  • Az XF váz a 50 MP-es IQ3 hátfallal és a Schneider-Kreuznach 80 mm LS objektívvel 32 000 euróba fáj.

Itthon a Phase One termékeinek forgalmazásával a Tripont Foto Video Kft. foglalkozik.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...