Hány megapixel kell egy fotó nyomtatásához?

Biztos vagyok benne, hogy nem csak engem foglalkoztat a kérdés, hogy hány megapixelre lesz szükségem, azaz mekkora felbontású képpel kell megjelennem a nyomdában, ha egy bizonyos méretű nyomatra van szükségem. A photofocus.com oldalon bukkantam rá arra a kis cikkre, amiből minden kiderül! Ráadásul pofonegyszerű számításokkal bárki magának is kiszámíthatja, mekkora (minőségi) nyomatot készíthet saját fényképezőgépének fájljaiból, illetve hány megapixelre lesz szüksége, ha egy adott méretű nyomatot (posztert) szeretne magának a falra. Lássuk az egyenleteket konkrét példák alapján!

_MLZ0353

Tegyük fel, fényképezőgépem egy olyan tükörreflexes masina, aminek felbontása 6000 x 4000 pixel, azaz 24 MP ((6000 x 4000) / 1 000 000). Azt tudni lehet, hogy egy jó minőségű nyomatnak legalább 300 ppi (ppi = pixels per inch, azaz pixelszám hüvelykenként) pixelsűrűségűnek kell lennie, tehát első körben ezzel a számmal számolhatunk.

_MLZ0869

Első kérdés: hány megapixelre lesz szükségem, ha egy 10 x 8”-es (kb. 25 x 20 cm) nyomatot szeretnék készíttetni?

A válasz:

Szorozzuk meg a nyomat szélességét (10 hüvelyk) a pixelsűrűséggel (300 ppi), majd a kapott eredményt szorozzuk megy a nyomat magasságának (8”) és pixelsűrűségének (300 ppi) szorzatával, valahogy így:

(10 x 300) x (8 x 300) = 7 200 000 – tehát legalább 7,2 millió pixelre (7,2 MP) lesz szükségünk a feladat elvégzéséhez.

Miért kell (azaz ajánlatos) hüvelykben számolni a képméretnél? Mert így van a legegyszerűbb dolgunk, ugyanis a pixelsűrűség is inchben van megadva (300 ppi). Aki akarja, számolhat mindent cm alapon is, ekkor azonban konvertálni kell a számadatokat, ami pluszmunkát jelent.

Második kérdés: fényképezőgépem 24 MP-es felbontású, mi a legnagyobb, jó minőségű nyomat-méret, amivel számolhatok?

A válasz:

Hogy legfeljebb mekkora minőségi nyomatot készíthetünk fényképezőgépünk fájljaiból, azt a fentihez hasonlóan egyszerű képlettel deríthetjük ki. Osszuk el a képfájl szélességi és magassági felbontását a pixelsűrűséggel, tehát jelen esetben 300 ppi-vel, és máris megvan, mekkora nyomat készülhet. A fényképezőgépünk 6000 x 4000 pixeles fotóiból kiindulva a képlet alábbiak szerint alakul:

(6000 / 300) x (4000 / 300) = 20 x 13,3” (50,8 x 33,8 cm)

A 300 ppi-s pixelsűrűség nincs kőbe vésve, nyomtatónként – és a kívánt nyomatminőség szerint – lehetnek eltérések, így például az Epson Pro nyomtatói 360 ppi-t „kívánnak”, de nyomtathatunk 720 ppi-vel is, ha elég nagy a forrásfájl. A Canon és HP nyomtatói általában 300/600 ppi-vel dolgoznak – áll a cikkben.

Ha tehát a 300 ppi-től el akarunk térni, akkor a fenti képletekben csak ki kell cserélni a számértéket, és máris megkapjuk az új eredményeket. (Forrás: photofocus.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...

 • Lehoczky Alfréd

  Hát ez tényleg pofon egyszerű!
  Mennyivel jobb, mint a ps-be beírni az adatokat, oszt leolvasni.

  • mlzphoto

   hát nem? 🙂

 • scarbantia

  Egy kicsit szomorú, hogy ezt nem tudja alapból mindenki, aki egy kicsit is ért a fotózáshoz. A cm-pixel-dpi háromszög az kb. a v=s/t szint. A másik jellemző nagy homály a fejekben a színmenedzsment(meg hozzá kapcsolódóan a fény alapvető tulajdonságai, mint pl. színspektrum). Mondjuk az már nehezebb téma, viszont alapvető fontosságú.

 • Focusgrafx

  A ppi-dpi dolgot kicsit szét kellene választani. Valamit a szép nyomathoz szerintem érdemes lenne inkább megközelíteni a 600 dpi-t.

 • ITcrowd

  Köszi szépen a cikket, nagyon hasznos 🙂

 • Nekem is inkább az a tapasztalatom, hogy 600dpi az igazán jó. Illetve hogy 3MP körül már kijön 10×15-ös képeslap, 8Mp-ről már A4, 12 körül A3-ban szoktam nyomtatni.

 • én

  Érdekes, 2000-ben a Nikon D1 2,77 megapixelével simán csináltunk A4-es nyomatot, vagy magazincímlapot… stb. Sőt tiff fájlból óriásplakátot is, bár az más tészta nyomdatechnikailag… Most meg egy A4 vagy A3-as nyomathoz visszaszólnak, hogy csináld má’ meg 24 megapixellel, de inkább 36-al. Mindenki meghülyült?

  • mlzphoto

   igen, ilyen ez a világ. régen minden “sz@rabb” volt, mégis túléltük valahogy.

 • én

  Arról nem beszélve, hogy én a d300-al készült képekből az évek folyamán kiállításokra! csináltam kb 60-x40es tökéletes nyomatot, a fenti példa szerint meg 24 mp kell 50,8 x 33,8 cm-hez.

 • Strogoff

  Hmmmm… Nem egészen mindegy építkezés és fűnyírás szempontjából sem, hogy a 600 négyszögöles telkem az 60×36 méteres, vagy pedig egy 4 km-es csík, ami fél méter széles… Esetünkben a 7,2 Mp-s példán megnyugodva előveszek egy 8,2 MP-s 30D-t, és meglepve hallom, hogy a nyomtatász felvilágosít, miszerint nem lesz oly szép, mert a rövidebbik oldalon nincs ki a 300 DPI (nem sok hibázik, de ugye a példa az példának szolgál).

  Ezek az “incredibly helpful” áradozások tényleg szomorúvá teszik az átlagembert, aki még néha, ha nem figyel, fejben alapműveleteket végez…