Ha a Sony egyszer begurul..

Egy igen érdekes cikket olvastam a dpreview.com szakmai lapon, ahol a szerző azt fejtegette, hogy mennyire ütős lett a Sony legújabb full frame szenzoros, tükör nélküli rendszerkompaktja, az A7 R Mark II. A készülék újdonságai közt különösképp az új szenzortechnológia említendő, ami egy hátulról megvilágított, 36 x 24 mm-es CMOS lapkát jelent. És ide, a szenzorhoz kapcsolódik a hibrid AF rendszer, ami a képérzékelőre helyezett fázisérzékelőkkel (összesen 399 darab!) még gyártóidegen optikákkal is betyárgyors automatikus élességállítást kínál. És ennyi AF mezővel nem csak a kép közepén lehet lekövetni egy mozgó témát, hanem a teljes felületen. Hasonlítsuk csak össze a nagy gyártók hasonló kategóriába sorolható, ám tükörrel szerelt vázainak AF rendszerét a Sony-éval, és ámuljunk:

afanim

Nem csak a mezők száma, hanem sűrűsége is különösen pontos témakövetést sejtet; a készülék nem csak arc-, hanem szemkövetésre is képes. S mivel nagyon gyors a kiolvasási sebesség, ezért a gyorsan mozgó témák folyamatos követése sem lehet probléma – elvileg. És mivel a fázisérzékelő mezők magára a szenzorra lettek helyezve, ezért a gépet nem érinti a dSLR vázaknál (ahol egy külön AF egységre kell vetíteni a fényt) gyakran tapasztalható pontatlanság.

sonya7rmk2_sm

Persze, ez a rendszer sem tökéletes, ugyanis nem érhető el az összes AF mód gyártóidegen lencserendszerekkel, így például nem adható meg neki pontosan, mit kövessen le a követés során (bár az adapterrel használt, Canon EF bajonettes objektívvel, és egy megfelelő átalakítóval működött a dpreview stábjának a szemkövetés). Ennek következtében a folyamatos AF funkcionalitása erősen korlátozott. De nem csak ez jelent problémát, hanem a gyenge fényben való fókuszálás (lassú AF), vagy az extrém defókuszált területekről való „észhez térés” sem tartozik a Sony gépének erős oldalai közé. Bíztató viszont, hogy a Sony mérnökei sosem ücsörögnek babérjaikon, hanem folyamatosan fejlesztik a rendszert. Nem kizárt tehát, hogy a jövőben érkeznek majd olyan firmware-ek, amik jócskán javítanak majd a majdnem tökéletes AF rendszeren.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...