Minőségi körlámpa: a Kaiser KR 90 bemutatója

Bevallom, eddig még soha nem hallottam a Kaiser Fototechnik nevű német cégről, de gyanítom, hogy kedves olvasóim többsége is hozzám hasonló „tudatlanságban” élt eddig. Ez azonban változhat, ugyanis az 1946-ban alapított gyártó többféle fotótechnikai terméket állít elő, mint például tárgyasztalokat, állványokat, állványfejeket, videózáshoz való lámpákat, fotós táskákat, papírkép-vágó eszközöket, repró állványzatokat megvilágítással, és nem utolsó sorban LED-es körlámpákat. A Tripont Foto Video Kft. a Kaiser teljes szortimentjét felvette kínálatába, s ami épp nincs raktáron, az bármikor rövid szállítási határidővel megrendelhető náluk. Legutóbbi ottlétemkor a Kaiser KR 90 körlámpán akadt meg a szemem, ezért elhoztam magammal, hogy összeállíthassak a termékről egy rövid bemutatót.

main

on

A KR 90 háza speciális alumíniumötvözetből készül, ami könnyű, de mégis erős, masszív. A megvilágításról 30 db, körülbelül 5500 K színhőmérsékletű LED gondoskodik, melyek fénye fokozatmentesen állítható a lámpa hátoldalán található potméterrel. Ellenben pár névtelen, távol-keleti gyártó hasonló termékeivel a Kaiser KR 90 igen erős fényű, a leírás szerint 30 cm-re 1650-1850 luxot ad le.

back

A hátoldalon a bekapcsoló gomb, a fényerőt állító potméter és a töltő csatlakozója látható. A gyártó nem csak hálózati töltőt ad terméke mellé, hanem olyan eszközt is, amivel autónk szivargyújtójából is elláthatjuk energiával a KR 90-t. Egyébként a beépített akkumulátorok, melyek a gyártó állítása szerint maximális fényerő mellett kb. 2 órás üzemidőt tesznek lehetővé, házilag nem cserélhetőek, elfáradásuk esetén a szervizzel kell konzultálnunk (az áramforrás egyébként több évig bírja a folyamatos használatot, idő előtti tönkremeneteltől, elfáradástól nem kell tartani).

bottom

A lámpatest aljára (már, ha egy kör alakú tárgy esetén lehet ilyenről beszélni) egy szabványos 1/4”-os csatlakozót helyeztek el a mérnökök, így nem csak objektívre csavarva, vagy kézben tartva lehet bevetni a KR 90-et, hanem akár állványra erősítve is.

front

A LED-ek elé helyezett „tejüveg” jól elosztja a fényt, a LED-ek maguk 110°-os fényszórásúak.

leds

Öröm volt látni, hogy a Kaiser tervezői a lámpatest belső ívének megfelelő megmunkálásáról sem feledkeztek meg: ha objektív elejére csavarjuk fel a lámpát, akkor külön jól jön a tükröződéseket meggátló bordázottság.

baffle

Mellékletként összesen hat menet-átalakítót kapunk a KR 90-hez, így 52, 55, 58, 62, 67 és 72 milliméteres szűrőmenetre is felcsavarhatjuk a lámpát (ami egyébként natívan 77 mm-es menetű). Mivel a lámpatest beépített áramforrással rendelkezik, ezért számolni kell azzal, hogy a Kaiser terméke nehezebb a szokásos LED-es makró fényeknél, ezért olyan objektívre, aminek különálló belső tubusa mozog be-ki fókuszáláskor (pl. régebbi, nem belső fókuszú makró objektíveknél, vagy hagyományos zoomobjektíveknél), nem ajánlott felcsavarni a KR 90-et, mert az a lencserendszer sérüléséhez, deformálódásához vezethet!

konverter

Jómagam egy Sigma 105 mm F2.8 OS HSM makró objektívvel próbáltam a Kaiser KR 90-et, ott remekül muzsikált, hiszen nem zavarta az élességállítást.

mounted

A KR 90-nel csak világítani lehet, villanni nem képes, tehát vakuként nem használható (nincs semmiféle összeköttetés gépváz és lámpa között). Ennek következtében – bár elvileg lehetséges – portrézni nem olyan jó vele, mint makrózni, mert a portréalany szemét zavarja az állandó jelleggel világító erős fény.

fenyero

Fenti animáción a KR 90 hatékonyságát láthatjuk: a sötét szobában a valós látási viszonyokhoz állítottam be manuális módban az expozíciós értékeket (első képkocka), majd az animáció második képkockájánál csak annyit változtattam, hogy teljes erőre kapcsoltam a lámpa fényét.

makro_sm

Kattints!

Makrózáskor, ha tükröződő témákat, felületeket kapunk lencsevégre, akkor adott esetben látszódhatnak a KR 90 LED-jei, de portrézáskor (csökkentett fényerővel, persze) kellemes, teljes fényfolt látszik a portréalany szemében:

portre_sm

Kattints!

Erős ellenfényben (Napsütésben) is jó szolgálatot tesz a Kaiser KR 90, ha megfelelően lőjük be a derítést:

portre2

Összességében tetszett használat közben Kaiser KR 90, de én valószínűleg saját részre a villanós változatot rendelném, mert javarészt portrézásnál vetném be, makrózáshoz más fényforrást használok. A Kaiser KR 90-et a Tripont Foto Video Kft.-től kaptam bemutatóra, a termék bruttó 99 790 forintos áron vásárolható meg a webshopban.

jofele

Kaiser Fototechnik KR 90

Adatlap

Jelleg LED-es körlámpa
LED-ek száma 30
Legkisebb tárgytávolság 3 cm
Áramellátás beépített akkumulátor
Üzemidő kb. 2 óra maximális fényerővel
Színhőmérséklet kb. 5500 K
Akkumulátor kapacitása 1500 mAh
Állványmenet van, 1/4″-os
Fényerő szabályozható igen, potméterrel
Méretek 142 x 34 mm
Tömege 300 gramm
Natív menetátmérő 77 mm
Közgyűrűk 52, 55, 58, 62, 67 és 72 mm mellékelve
Extrák autós töltő, puha tok mellékelve

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...