A Sony ezentúl a full frame szenzoros gépeket erőlteti

Úgy tűnik, az APS-C méretű képérzékelővel szerelt, cserélhető objektíves fényképezőgépek halmaza most már egyre gyorsabban fog szűkülni: a Sony kijelentette, hogy a jövőben elsősorban a full frame (36 x 24 mm-es) lapkás gépekre fog koncentrálni. A rövidtávú tervek része a más gyártóktól származó, FF szenzoros gépet birtokló vásárlójelöltek megszólítása, majd a következő lépés, hogy az APS-C érzékelővel ellátott, belépő- és középkategóriás masinák gazdái egyre többen váltsanak a teljes Leica képkockás [Sony] fotómasinákra. Ennek érdekében a Sony egyre nagyobb részt szeretne magának hasítani a professzionális felhasználók köréből, mint például a stúdióban dolgozókéból, vagy az esküvőfotósokéból.

szenzor

Kérdés, hogy a Sony vajon csak egy-egy térség piacára gondolt, vagy az egész világra ki szeretné terjeszteni ezt a nézetét, mert ha igen, akkor nem jóslok hosszú és szép jövőt az APS-C-s gépeknek és a hozzájuk tervezett objektíveknek. Persze, a szenzorgyártás továbbra is rekordokat döntögetve dübörög, és míg van kereslet, addig más gyártókat bizonyára el fognak látni a megrendelt jószággal. Azért elgondolkoztató, hogy a m4/3 illetve a full frame rendszerek folyamatos erősödése és fejlődése mellett mennyire van értelme egy közbenső, „csökevényes formátum” életben tartásának (itt most elsősorban a dSLR gépekre gondolok, nem a fix optikás masinákra). (Forrás: mirrorlessrumors.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...

 • Zoltán Szabó

  Attól mert a Sony az FF-re koncentrál a jövőben ez miért fogja alakítani a keresletet, és kinek lesz ez jó? Attól mert ők a full frame-el akarnak foglalkozni attól még ugyanúgy sok embernek nem lesz felesleges másfél milliója, hogy vegyen egy full frame gépet!

  • mlzphoto

   azért alakíthatja a keresletet, mert a manapság gyártott fényképezőgépek java részében Sony szenzor figyel. hogy kinek lesz jó? hát nekünk, mert olcsóbbak lesznek a FF szenzoros gépek. már miért lenne másfél millió egy FF lapkás gép?

   • Zoltán Szabó

    Igazad van, akkor millió környéke. Olcsóbb lesz? Vagy inkább csak az a cél, hogy eltűnjenek a tükrös gépek, én inkább erre tippelnék.

    • mlzphoto

     a nikon d610 480e ft, a canon 6d 490e ft – nem cél a dslr vázak eltüntetése, hiszen a CaNikon gyárt ezekből eleget (sőt, a Pentax is FF vázat jelent be hamarosan)

     • Zoltán Szabó

      Full frame árban akkor erősen elvoltam kalibrálódva… :/

     • Baggio

      Jobban bekalibráljalak mint Laca, már occóbban is van az ő általa megadott árnál:
      http://www.argep.hu/product_2308195.html

      http://www.argep.hu/product_2100708.html

      http://www.argep.hu/product_2309244.html

      Szóval van logika abban amit mond a sony fejese. Legyünk öszinték minek vegyek 300-400 ezerért aps-s szenzoros gépet mikor már nem sokkal többéért kapok egy FF szenzorral szerelt gépet, és azért a képminőség terén van eltérés. Aps-c-re alig terveztek valaha optikát a két nagy gyártó a Canon/Nikon. ( Fuji kivétel ) Nincsen a két nagy gyártónál egy két optikát leszámítva olyan ami aps-c szenzorra lett volna optimalizálva.
      A Sony meg optikákra kellene koncentráljon ha el akar a két nagy gyártól felhasználókat csábítani. Az kevés hogy jó gépeket rak elénk, ha azok többséget adapterrel Canon/Nikon optikákkal használjak a nagy fiúk!

 • Nátrium-tioszulfát

  Mondd Laca, te mennyire látod át a piaci adatokat? A micro 4/3 és a Full Frame közé beékelődő “csökevény” (APS-C) még mindig a legnépesebb formátum valamennyi közül. Sőt még a mirrorless szegmensen belül sem beszélhetünk kiegyenlítetlen micro 4/3 fölényről. Az MFT japánban a legnépszerűbb és még ott is 30-35% körül ingadozik a market share, többi mind APS-C, meg 5-7% körül van a Nikon 1.