EF objektívekkel használható Tilt/Shift adaptert tervez a Canon

Egy új szabadalom szerint a Canon olyan Tilt/Shift adapteren dolgozik, amellyel gyakorlatilag bármelyik EF bajonettes objektívből T/S optikát varázsolhatnánk pillanatok alatt. Bár már eddig is lehetett kapni T/S adaptereket a Canon rendszerhez, ám ezek jellemzően középformátumú objektíveket alakítanak T/S optikává, amit aztán Canon vázakra csavarhattunk. Ezek a konverterek viszont nem túl népszerűek, hiszen egyrészt KF objektívet kell hozzájuk beszerezni, és semmiféle elektronikus jelet nem visznek át lencserendszer-váz között. Az új eszköz azonban sokkal „beszédesebb” lenne, sőt, a tervek szerint saját processzorral kéz a kézben együttműködne az EF objektívekkel és az EOS vázakkal az optimális képalkotás elérése végett. Mivel az EF objektívek a 36 x 24 mm-es szenzorméretre vannak tervezve, ezért automatikus képvágást is végrehajtana az adapter, hogy ne legyenek sötét, ki nem rajzolt részek a vele készített fotókon (ennek kapcsán a használt objektív látószöge valószínűleg változna).

ts1

Az adapternek a tervrajzok alapján lesz saját állványtalpa, tehát állványon használva a kamerát is el lehetne tolni az objektív helyett – ennek elsősorban akkor lenne értelme, ha nagy testű (pl. szupertele) optikákkal szeretnénk dolgozni. De ez még nem minden! A képstabilizátoros objektívek IS egységét az adapter arra is használhatná, hogy ne kelljen képkivágást alkalmazni, ha extrém mértékű eltolással vagy döntéssel szeretnénk fotózni. „A fényképezőgép processzora a döntés/eltolás mértékéből kiszámítja a korrekcióhoz szükséges lencseelmozdítás mértékét, amit aztán elküld az objektívnek, hogy az végrehajtsa az IS lencsetagok mozgatását.”. A szabadalomban felmerül az autofókusz lehetősége is, ám a fázisérzékeléses élességállító rendszer használata problémákba ütközhet, hiszen mozog a fókuszsík. A kontrasztérzékeléses AF viszont működhet..

ts3

Persze, az adapter nem lenne kompatibilis minden fényképezőgéppel (gondolom, a legrégebbi filmes és digitális dSLR vázak kiesnek a pixisből), és azokhoz is szükség lenne firmware frissítésekre, melyekkel együttműködne. Egyelőre viszont csak egy szabadalommal állunk szembe, amiből egyáltalán nem biztos, hogy lesz kereskedelmi termék. (Forrás: photographybay.com)

ts2

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...