Teszt: Olympus OM-D E-M10 Mark II – ütős kis bestia!

Bevezető, külsőségek

Az Olympus OM-D E-M10 Mark II sok szempontból óriási lépés az elődmodellhez képest. Míg a bő másfél évvel ezelőtt bemutatott E-M10-be még csak egy háromtengelyes, szenzormozgatásos képstabilizátort szereltek, addig a Mark II-ben a már több Olympus fényképezőgépből ismert öttengelyes szolgál. Új, 2,36 MP felbontású, OLED technológiára épülő paneles lett az elektronikus kereső (nagyon gyors képfrissítés, nincs szivárványhatás), és a mozgóképfelvétel is valamelyest továbbfejlődött (ALL-I, 50/60 fps @ Full HD). „Négy kát” hiába is keresünk, abban a felbontásban csupán egy time lapse mód érhető el (lásd később). Persze, az újonc továbbra is a legkisebb az OM-D kategóriában (azaz belépő masina), így nem kaphatott időjárásvédelmet, továbbra is csak dönthető a kijelzője, maradt a jelfeldolgozó processzor (a TruePic VII), és itt is a régi, 16 MP-es képérzékelő került a bajonett mögé.

olympus om-d e-m10 mark ii a

Határozott fejlődés tapasztalható a kezelőfelületen és a kezelőszervek felépítésén, kialakításán: az E-M10 Mark II szembe megy a kategóriával és már két vezérlőtárcsát vonultat fel, melyek kellemesen vaskosak, a forgási felület rücskös, így nedves kézzel (ujjakkal) is könnyedén forgathatók. Az előlapra nem került funkciógomb, itt csak az objektív reteszének kioldója található.

olympus om-d e-m10 mark ii c

Csupán egy USB és egy HDMI csatlakozóval találkozhatunk az E-M10 Mark II-n, melyek a markolati rész oldalába kerültek egy közös gumifedél alá. Ne feledjük, belépő kategóriáról van szó, így mikrofon bemenetet, vagy fejhallgató kimenetet ne keressünk!

olympus om-d e-m10 mark ii connections

A masina hátoldala is a lehető legegyszerűbb kialakítást kapta, ami egyáltalán nem baj, hiszen így áttekinthető és gyorsan kezelhető lett a gép, ami főleg kezdőknek, vagy akár puristáknak nagy segítség/előny. A központi szerep a 3”-os, érintésérzékeny kijelzőnek jut, mellette jobbra látható egy multifunkciós egység, és a szokásos menü, infó, törlés, lejátszás négyes.

olympus om-d e-m10 mark ii back

Szívem szerint az E-M5 Mark II kihajtható és elforgatható LCD-jét láttam volna itt is szívesen, de ne legyünk elégedetlenek, ennek az egérmozinak is szép a képe, és még erősebb napsütésben is viszonylag jól látható a rajta megjelenített tartalom.

olympus om-d e-m10 mark ii lcdanim

Az OM-D E-M10 Mark II-ből sem maradt ki a beépített kis villanó, aminek teljesítménye bár nem túl nagy (5,8-as kulcsszám ISO 100-on), de erősebb ellenfénynél azért hasznos lehet derítés szempontjából, és képes az Olympus RC vakurendszerének vezérlésére.

olympus om-d e-m10 mark ii flash

Ami a váz külsejét illeti, az egyértelműen az E-M5 Mark II friss irányvonalát követi: elsősorban a markolat formája közli a közönséggel, hogy ez már egy megújult dizájn. És valóban, hiszen a – szerintem – szemre valóbb külső nem csak szebb, hanem praktikusabb is. Igaz, még ennek a gépnek sem tökéletes a fogása (főleg kis mérete miatt), de azért határozottan jobb, mint az elődmodell esetében. A kezelőszervek (nyomógombok, tárcsák) pedig köröket vernek az E-M10 egységeire.

olympus om-d e-m10 mark ii main

A váztest alján a fém állványmenet az optikai középvonal alá került; az akkumulátor és a memóriakártya pedig egy közös fachon osztozik. Az E-M10 Mark II az Olympus BLS-50 típusú, li-ion áramforrásával működik.

olympus om-d e-m10 mark ii battery olympus om-d e-m10 mark ii bottom

Igazi retró érzése az embernek akkor lesz, ha a készülék tetőlemezére tekint: itt a fejlesztők szinte mindent elkövettek annak érdekében, hogy a régi, filmes OM vázak hangulatát átmentsék a digitális korszakba. Visszaköszön például az egyedi bekapcsoló, amit ha „túlhúzunk”, felpattan a beépített vaku. Aztán jobbra felé haladva látható a jellegzetes keresőpúp a vakusaruval, majd a magas módválasztó, a két paraméterező tárcsa, ahol az elülsőben a kioldó is megtalálta helyét (a hátulsóban középen nincs nyomógomb). Ide helyezték a tervezőmérnökök a kettes számú funkciógombot és az ízlésemnek kissé túl picire sikeredett filmfelvételt indító REC-et is.

olympus om-d e-m10 mark ii top

A bemutatóra az E-M10 Mark II az elektronikus zoomolású M.Zuiko Digital 14-42 mm F3.5-5.6 „pancake” kitobjektívvel érkezett szettben, de szerencsére megkaptam mellé a 75 mm F1.8-at, a 17 mm F1.8-at és az új halszemet is, mert – bár egyáltalán nem rossz optika a kis zoom – szebb, jobb képeket lőhetünk fixekkel. És így fest a kis váz az említett lencserendszerekkel:

olympus om-d e-m10 mark ii withlens1 olympus om-d e-m10 mark ii withlens2 olympus om-d e-m10 mark ii withlens3

Látható hát, hogy az Olympus OM-D E-M10 Mark II egy valóban elég kisméretű fényképezőgép – valószínűleg nem épp a 40-150 mm F2.8-hoz tervezte a gyártó. Tökéletes egyensúlyban van viszont a fixekkel, bár itt a 75/1.8 is már határeset.

olympus om-d e-m10 mark ii b

Összességében nagyon meg voltam elégedve az apró fotómasina esztétikájával: annak ellenére, hogy a mérnökök továbbra is a retró külsőt próbálják kihangsúlyozni, az E-M10 Mark II-n határozottan látszik, hogy új, friss lelkületű gép. Az ergonómia terén is a lehető legtöbbet kihozták az anyagból, akinek túl kicsi lenne a fényképezőgép, az beszerezheti hozzá az opcionális ECG-3 típusjelű markolatot.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...