Összecsukható kitobjektívvel érkezett a Canon EOS M10

A Canon ma korareggel jelentette be legújabb tükör nélküli rendszerkompaktját, az EOS M10-et, amivel a gyártó elsősorban – de nem kizárólag – a kezdő fotósokat szeretné megszólítani. A fényképezőgép egy 18 MP-es, APS-C méretű CMOS képérzékelő köré épül. A hátoldalon egy majdnem 180 fokban felfelé hajtható, 3”-os, érintőképernyő található, aminek nem titkolt célja az, hogy a szelfizők életét könnyítse meg.

eosm10a

A beépített WiFi mellett NFC modult is találunk, így a párosítás okostelefonnal vagy táblagéppel egy pillanat kérdése. Van beépített vaku, de se vakusaru, se kereső nem kapott helyett. A Hybrid CMOS II AF rendszer ennél a modellnél már 49 fókuszmezővel bír, az érzékenységet ISO 100-25600 értékek közé állíthatjuk. Az EOS M10 novembertől lesz megvásárolható 600 dolláros áron szettben a EF-M 15-45 mm F3.5-6.3 IS STM összecsukható objektívvel.

eosm10b eosm10c

A Canon EOS M10 fontosabb műszaki paraméterei:

Gép típusa EOS M10
Gép jellege tükör nélküli rendszerkompakt (MILC)
Bajonett EF-M
Szenzor 18 MP-es CMOS
Érzékenységi tartomány ISO 100-25 600
Beépített képstabilizátor nincs
AF rendszer Hybrid CMOS II AF 49 mezős (kontraszt- és fázisérzékelő) rendszer
Képformátumok JPEG, RAW
Kijelző 3″-os dönthető, érintésérzékeny TFT kijelző 1,04 millió pixeles felbontással
Elektronikus kereső nincs
Záridő tartomány 1/4000-30 mp
Beépített vaku nincs
Sorozatfelvételi sebesség 4,6 kép/mp
Videofelvétel van, maximum 1920 x 1080 (30, 25, 24 fps) 1280 x 720 (60, 50 fps), 640 x 480 (30, 25 fps); MPEG-4, H.264
Adattárolás SD/SDHC/SDXC memóriakártyákon
Csatolófelület USB 2.0, HDMI
Vezeték nélküli modul van, 802.11b/g/n WiFi
NFC van
Áramellátás LP-E12 Li-ion akku
Mérete 108 x 67 x 35 mm
Tömege 301 gramm
Ára 600 dollár szettben az EF-M 15-45 mm F3.5-6.3 IS STM objektívvel

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...

 • Qoal

  Na végre egy normális canon milc, relatíve normális árazással, várós!

 • Nátrium-tioszulfát

  Az EVF hiányát még értem, de a nyamvadt vakusarut kihagyni bűn.

  • C64forever

   Az én igényem például pont a másikat hiányolja 🙂 erre a kis tökmagra nem hiszem, hogy sokan raknának vakut, legalábbis szerintem!

   • Pedig egy jobb kompakton is nagyon sokat dob (G12, G16 ha már Canon, ezeken volt alkalmam használni a saját vakumat).

    Vakusaru? Valami fényerősebb kiotbi? Az minek? 😀 De a wifi az kell…

    • C64forever

     Nem hinném, hogy egy cigisdoboz méretű fényképezőgépre sokan szeretnének külső vakut tenni, a célközönség akiket egy ilyen géppel megcéloznak meg lehetséges nem is rendelkezik vele. Pont azért ilyen kicsi, hogy bárki bedobja a farzsebébe aztán viszi és kész, én nem gondolom, hogy aki ekkora futkározós gépet vesz magának, még cipelné az ennél nehezebb és nagyobb vakut is mellé. Nem mondom, hogy felesleges, de nem is létszükséglet, és a fent említett két dolog közül az EVF hiánya nekem jobban szúrja a szemem.

     • Elvileg a G sorozat is ilyen, és nagyon hasznos. Amúgy van a Canonnak pont erre való, mini vakupapucs szabványa.

      Aki másodgépnek veszi a tükrös mellé, az esetlegesen pont akarhatja használni a meglevő rendszervakuját vele.

      De mondjuk OK, akkor tudhatná elvillantani a Canon vakukat.

      Sokkal jobb okot mondok, miért nincs rajta : konkurrencia lenne a belépő tükrösöknek. (Gondolom ugyanezért nem elfordítható a vakuja, ha nem elfordítható persze.)

      EVF meg, az jelentős méretnövekedést jelentene szerintem, szemkagyló méretnyit minimum. Viszont csatlakozó lehetne külső EVF-nek.

     • C64forever

      A legtöbb ilyen belépőszintű kis MILC-en nincs vakupapucs, most ha próbálok belegondolni, hogy aki ilyen kis gépet vesz magának, hogy a családot meg a kirándulásokat fotózza nem hiszem, hogy hurcol magával egy rendszer vakut. Akkor már inkább egy beépített vaku lenne rá praktikus meglátásom szerint.

     • Családot, kirándulást fotózni vagy távcsőkompaktot vesznek, vagy zsebben elférőt… Aki MILC-et vesz, az vagy csak villogni akar (neki felesleges a vakupapucs), vagy valamit szeretne konyítani a fotózáshoz, vagy már második gépnek kell. (Meg mondjuk a másik fajta idióta, amelyik auto módban kattogtat a belépő tükrössel, annak is mindegy.)

      Amúgy ha egy E-PL5-ön van papucs… Akkor már ezen is elférne.
      http://www.imaging-resource.com/PRODS/olympus-epl5/Z_olympus_epl5_lcd2-sx2.JPG

      Egyébként nem tudom, a MILC az már nekem eléggé a komolyabb fényképezőgép, akkor már legyen rajta vakuvezérlési lehetőség. Ha meg ennyire nem veszik komolyan, akkor a cserélhető objektívnek sincs értelme… Obit se cipel ugye magával az ember.

      Külöbnben poén, a kis Ixus i7 Zoom-om elvillantja a belső vakujával slave-ben a Yongnuo vakut 🙂 (Fuji, Samsung, Pana zsebkompaktok nem.)

     • C64forever

      “Aki MILC-et vesz, az vagy csak villogni akar (neki felesleges a vakupapucs), vagy valamit szeretne konyítani a fotózáshoz, vagy már második gépnek kell.” Piackutatónak ne menjél szerintem 😀

      Most belinkeltél nekem egy közel egymillió forintos gépet, grat. a Canon csúcskompaktjain is fellelhető vakupapucs, de egy pici belépőszintű MILCnél továbbra sem tartom létszükségletnek(persze nem is hátrány), sok belépőn nincs, és akárcsak ezen van amelyiken még beépített sincs, de biztos nem beszéltek veled a tervezők biztos azért 🙂

     • Nem akarok piackutató lenni, de a MILC-eket alig ismeri valaki a környezetemben, aki nem konyít fotózáshoz. Sokan még azok közül sem. Középiskolás fotószakkörösöknek mind tükröse van… Hobbisták mászkálnak MILC-ekkel errefelé, és aláznak porba mindenkit a képeikkel 🙂

      Nem létszükséglet a vakupapucs, de érted… ennyi erővel már akkor a cserélhető objektív sem az, mert. Szóval nem értem ezt az irányt, biztos én vagyok túl igényes – de sok belépőn meg van, és baromi hasznos, mert elég sok mindent lehet (könnyebben és jobban) csinálni egy gépen levő vakuval is, egy rádiós kioldóval meg még több mindent…

   • Nátrium-tioszulfát

    Ha nem is rá, de egy rádiós kioldót már inkább. Én még az 5D Mark III-ra sem sűrűn rakok vakut, inkább egy PocketWizard TTL kioldót és azzal sütöm el az egy-kettő-három rendszervakut (amennyi éppen kell).

    Szerintem amatőrként is lehet igénye az embernek arra, hogy egy egyszerű géppel játsszon műtermeset. Ott van apám, akinek tavaly vettem ajándékba egy Panasonic LX7-et. Előtúrta azt a rendszervakut, amit már vagy 30 éve nem használt, lenyúlta az egyik korábban ott felejtett kioldómat és manuális módban (sima középérintkezőre leadott trigger jellel) simán használja. Azóta a bolhapiacról beszerzett még két másik rendszervakut (fillérekért, azok is régi darabok), meg már fényformálókat kér kölcsön tőlem. Tárgyat fotóz, meg portrékat rokonokról a régi gyerekszobámban.

    • C64forever

     Nézd, én nem azt mondom, hogy felesleges egy ilyen opció erre a gépre, hanem azt, hogy nem létszükséglet, és értem azt a gondolatmenetet amiért sok gyártó nem tesz az ilyen pöttöm belépőszintű MILC-ekre vakupapucsot. Most hiába hoztok fel 100 példát a környezetetekből, attól még nem lesz vakusaru rajta, és ha szubjektíven végig gondolom, és elképzelem, hogy kik/milyen vevői kör fogja megvenni ezt a gépet, nem gondolom, hogy a műtermi fotósok lennének többségben akik három vakut akarnak vele elsütni. Hanem azok akik a nyaralásra, telelésre, erdei sétára magukkal viszik, és nem fognak se három se egy rendszervakut magukkal vinni, ha meg kicsit sötét van a szobában, hogy a gyereket lefotózzák ahogy legózik, akkor ott a beépített ami nekik teljesen elég lesz.

     • Nátrium-tioszulfát

      De ezen a gondolatmeneten a kivehető akkumulátor és memóriakártya is felesleges, mert a célközönség csak egy akkut használ és Wi-Fivel küldi át a fotókat PC-re vagy mobilra.

      A vakusaru egy filléres tétel, míg az EVF drága és bonyolult szerkezet. Ha egy gyártó a költségeken akar spórolni, hogy kiadhasson egy olcsóbb modellt, akkor én pont az EVF elhagyását tartom logikusnak és nem a vakusaruét, függetlenül attól, hogy a célközönségnek általánosságban mik a szokásai.

      De semmi meglepőt nem találok ebben. A fényképezőgépeket amúgy sem mérnökök, hanem marketingesek szokták tervezni, nekik meg csak az a fontos, hogy a boltban a termék adatlapon mit lát majd a vásárló.

     • Hagyd!

      Eleve fordítva ülnek a pacin. Ez a modern point and shot nagyobb szenzorral. Annak való aki érti mi a nagyobb szenzor. És kész. A beépített vaku szerintem is elég. Mindenkinek van másod harmad meg negyed gépe meg akármennyi aki tovább akarja gondolni a dolgot. Én élvezettel veszem magamhoz a hasonló milcemet. Nem azon görcsölök h mért nincs vakusaru, hanem annak örülök h 3 m-ig bármikor tudok vakuzni is !ha kell!. Emberek ez nem csúcs készülék amihez minden jár! Mért nem fikázzátok a szűkös objektív parkot is? Azt is felesleges. A néhány kiegészítő lehetőség is bőven elég az alapobi mellé, mert az istennek sem ez lesz a fő gépe. Akinek meg igen, az azért tesz rá magasról. Már abba is belekötnék legszívesebben h vki lx7-el portrézik főleg vakuval, de nem az én albumomat nyomasztja.:) +1