Tudtad, hogy a méregdrága fotós cuccod tíz év múlva halálos veszélyt jelenthet?

A gyártók néha teljesen fura és egyedi jeleket, piktogramokat, „kódolt üzeneteket” képesek felvésni (nem csak) az elektronikai eszközökre. Egyre több fotós terméken (jellemzően elektronikus eszközökön), mint például objektíveken, fényképezőgépeken látom azt a fura jelet, ami két körívű, egymás hátuljába mutató nyilat ábrázol középen egy 10-es számmal. Rengeteget kerestem, még a gugli képfelismerő részlege sem tudott mit kezdeni vele, mígnem végül csak sikerült a keresőóriás által is emészthetően reprodukálnom:

ez

Nos, kérem szépen, a két, egymásba mutató, köríves nyíl életciklust jelent, a kör belsejébe írt szám pedig az adott termék élettartamát jelöli. Nézd meg te is a fotómasinád alját, a gyártási szám környékén biztos fogsz találni egy ilyen jelet! Jó tudni, hogy a milliós dSLR szett tíz év múlva egy marék kavicsot sem fog érni, és a „környezetre különösen nagy veszélyt” jelent majd. Amennyiben az érintett termék egy a törvények által megjelölt hat, a környezetre különösen veszélyes elemet tartalmaz, úgy a terméken meg kell jelölni azt az időtartamot, amíg az a környezetre vonatkozóan biztonságosan használható (Environment-Friendly Use Period – EFUP).

Tehát ha az én digitális fényképezőgépemen egy tíz évet jelölő karika van, akkor az a tíz év után – egyik napról a másikra – a környezetre nézve különösen veszélyessé válik, és így attól szakszerűen meg kell szabadulnom (tehát nem három lépéses nekifutásból bele a Dunába, hanem egy kijelölt, az elektronikai hulladékok megsemmisítésével foglalkozó céghez, vagy gyűjtőállomáshoz kell azt szállítanom, majd le kell adnom). Hasonló hülyeség miatt kerültek létveszélybe pár évvel ezelőtt Japánban klasszikus, a hetvenes, nyolcvanas évekből származó, igen nagy értékű szintetizátorok, mert azok ólom és egyéb káros anyag felhasználásával készültek. Hát, ennyi.

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...

 • Főleg, hogy egy minőségi fotós eszköz 10 év múlva még lazán működik, ha kicsitis figyeltek rá 😀
  (Most fejeztem be egy E-1 feltámasztását. Az 2003, és egyáltalán nem megviselt a dögje.

 • Vetési János

  Gyanúm szerint a fényképezőgépben beépített saját lithium akksi (belső óra, stb. részére) a veszélyes benne annak tényleg kb 5-10 év az élettartama utána szivároghat. Persze szerintem ezt a szervizek gyorsan gyógyítják, egy régi gépemben nem emlékszem melyikben az akku mellett volt egy kis fedél és abban volt a lithium akku. Obiban gondolatom sincs mi lehet 🙂 max az áramkör 😉

 • Laci Horvath

  Elég életszerűtlennek hangzik, hogy pl. egy Canon L-es objektívet csak azért, mert betöltötte a 10. életévét, le KELL selejteznem.

  A linkelt oldal szerint:

  “(…) A label defines whether or not the products contain any of the six hazardous substances. If they are present, the “Environment-Friendly Use Period” (EFUP) must also be determined and indicated.

  A table, in the product documentation, must disclose which hazardous substances are contained in the product and the component(s) they are present in. (…)”

  Tehát valahol a használati útmutató végén fel kell tüntetniük azt is, hogy melyek azok a veszélyes anyagok, amik miatt az adott besorolást kapta a termék, jól értem?

  • mlzphoto

   jaja

 • Ajtay Zoltan

  Imadom az ilyeneket, hogy az a par gramm olom miatt aggodnak, ami esetleg az elekronikai termekeben a forraszanyagban van, de az atlagos autok legalabb 10Kg-os olomakkuja az azert gond nelkul mehet a piacra. Persze a hadiiparban es az orvosi berendezesekben azert megengedett az olmos forraszanyag is…. Mellesleg, ha a termeket tovabb hasznalom (mar ha mukodik meg), azzal aztan vegkepp nem szenyezem vele a kornyezetemet.