Tudtad, hogy a méregdrága fotós cuccod tíz év múlva halálos veszélyt jelenthet?

A gyártók néha teljesen fura és egyedi jeleket, piktogramokat, „kódolt üzeneteket” képesek felvésni (nem csak) az elektronikai eszközökre. Egyre több fotós terméken (jellemzően elektronikus eszközökön), mint például objektíveken, fényképezőgépeken látom azt a fura jelet, ami két körívű, egymás hátuljába mutató nyilat ábrázol középen egy 10-es számmal. Rengeteget kerestem, még a gugli képfelismerő részlege sem tudott mit kezdeni vele, mígnem végül csak sikerült a keresőóriás által is emészthetően reprodukálnom:

ez

Nos, kérem szépen, a két, egymásba mutató, köríves nyíl életciklust jelent, a kör belsejébe írt szám pedig az adott termék élettartamát jelöli. Nézd meg te is a fotómasinád alját, a gyártási szám környékén biztos fogsz találni egy ilyen jelet! Jó tudni, hogy a milliós dSLR szett tíz év múlva egy marék kavicsot sem fog érni, és a „környezetre különösen nagy veszélyt” jelent majd. Amennyiben az érintett termék egy a törvények által megjelölt hat, a környezetre különösen veszélyes elemet tartalmaz, úgy a terméken meg kell jelölni azt az időtartamot, amíg az a környezetre vonatkozóan biztonságosan használható (Environment-Friendly Use Period – EFUP).

Tehát ha az én digitális fényképezőgépemen egy tíz évet jelölő karika van, akkor az a tíz év után – egyik napról a másikra – a környezetre nézve különösen veszélyessé válik, és így attól szakszerűen meg kell szabadulnom (tehát nem három lépéses nekifutásból bele a Dunába, hanem egy kijelölt, az elektronikai hulladékok megsemmisítésével foglalkozó céghez, vagy gyűjtőállomáshoz kell azt szállítanom, majd le kell adnom). Hasonló hülyeség miatt kerültek létveszélybe pár évvel ezelőtt Japánban klasszikus, a hetvenes, nyolcvanas évekből származó, igen nagy értékű szintetizátorok, mert azok ólom és egyéb káros anyag felhasználásával készültek. Hát, ennyi.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.