Bemutató: Manfrotto 290 dual – az ideális univerzális háromláb?

Régi-új ismerős a Manfrotto 290-es állványcsaládja, amely három darab tripodból és egy darab monopodból áll. S hogy miért régi-új ismerős? Mert a 290 Dual (ami a csúcsa a sorozatnak) pl. a korábbi, igen kedvelt 190 XPRO-B megfelelője; a 290 Xtra pedig csak annyiban tér el a sorozat „zászlóshajójától”, hogy a középoszlop nem hozható vízszintes állásba. A legkisebb a három háromláb közül, a „Light” pedig a szintén szép sikereket megélt korábbi 290 széria frissített változata (vékonyabb, csak kétféle dőlésszögben rögzíthető lábszárakkal). A gyártó az új 290-es állványcsalád összes tagját korszerűsítette (például az újfajta kézvédővel, ami az egyik lábra felkerült), de a bevált, „atomstabil” részletekhez nem nyúltak, így nem véletlen, hogy a szárakat rögzítő bilincsek dizájnja is maradt a klasszikus kivitelű.

tripodmain

A bemutatóra a Manfrotto magyarországi képviseletétől a 290 Dual érkezett, amire egy MH804-3W (804 Mark II) 3D-s fej volt szerelve. Ennek a fejnek az egyik érdekessége, hogy a csavarmarkolatok betolhatóak, tehát jóval kevesebb helyet igényelnek, mint a fixen rögzített változatok. A másik, hogy a fej teste strapabíró műanyagötvözetből (lásd lentebb) készült, tehát gyakorlatilag nem igényel különösebb ápolást, tömege csekély, ugyanakkor a szerkezet kellően merev. A cseretalp sem fémből, hanem ugyanebből a speciális műanyagötvözetből („Adapto technopolimer”) van. A pontos szintezést egy buborékos szintező segítségével végezhetjük.

tripodbubble

tripodhandle

No, visszatérve a 290 Dual állványhoz: ha kioldjuk a középszárat rögzítő szárnyas csavart, és felfelé húzzuk az oszlopot, akkor az a felső holtponton túl is húzható, ha a szár alján található piros gombot benyomjuk, nyomva tartjuk, és úgy toljuk tovább azt. Ezután a középoszlop vízszintbe dönthető; a szárnyas csavarral nem csak az elforgást, hanem az oszlop csúszását is rögzíthetjük.

tripodbutton tripodmiddlesection

A 290 Dual lábait négyféle dőlésszögben (25°,46°,66°,88°) rögzíthetjük, ha a lábak felső tövénél található reteszgombot megnyomjuk, és közben a láb dőlését a középoszlophoz képest módosítjuk. A Manfrotto 290 Dual maximális magassága 175 cm, összecsukott hossza 74 cm, legalacsonyabb magassága 5 cm (szétterpesztett lábak, középoszlop nélkül), lábai három szekciósak (26, 22,5, 19 mm átmérő). Saját tömege 2590 gramm, és példának okáért egy Canon EOS 5D Mark III vagy egy Nikon D810 kategóriájú fényképezőgépet a maga 24-70 mm F2.8-as alapzoomjával gond nélkül elbír (az állvány teherbírása 5 kg, a 804 Mark II fejé pedig 4 kg).

tripodreszlet1

A Manfrotto 290 Dual összességében egy egyszerű, stabil, jó minőségű állvány, ami szinte univerzálisan bevethető, ideális akár tartalék tripodnak is. Igaz, nem ez a legkisebb a gyártó kínálatában, és vannak nála (jóval) nagyobb teherbírásúak is, de cserébe elfogadható áron kapunk egy remek háromlábat, ami nem csak hobbi szinten fogja hosszú éveken át hűségesen szolgálni gazdáját. Nálam kiérdemelte az ezüstérmet, ajánlom!

ajanlom

Manfrotto 290 Dual háromláb

A teljes 290-es állványcsalád megvásárolható a Manfrotto Magyarország partnereinél: a 290 Dual fej nélkül bruttó 50 000 Ft körül, a 290 Dual gömbfejjel (MK290DUA3-BH) 73 000 Ft körül, míg a 290 Dual a 804 Mark II fejjel szintén 73 000 Ft körül mozog. A 290 Xtra kiviteltől függően 43 000 Ft-tól vásárolható meg. A legkisebb, a Manfrotto 290 Light csak kitben szerezhető be, ára 40 000 forintról indul. A 290 állványcsalád magyar nyelvű weblapja itt található.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...