A Vogue magazin szerint nincs szükséged profi esküvőfotósra

A Vogue magazin egyik szerkesztője nemrégiben összeállított egy tízes listát arról, hogy mire nincs szükség egy „modern” esküvő során. Ezen a listán azt olvashatjuk, hogy a gyűrűk és az első tánc mellett már esküvőfotósra sincs szükség, mert az esküvő „az igaz szerelemről szól”, és egy fotós erről csak elvonja a figyelmet. Igen, jól olvastad. A-fotós-elvonja-a-figyelmedet-igaz-szerelmedről!

LacaMona010

Én még azokban az időkben házasodtam, amikor még nem volt sem Facebook, sem Instagram, amikor a világ még mentes volt a kamerás mobiloktól. Akkoriban még a kávézó asztalára lezseren ledobott, bőrkötésű fotóalbum volt az egyetlen bizonyíték arra, hogy egyáltalán megtörtént a nagy esemény. Ha tehát a te életednek sem része a közösségi háló, akkor miért nem osztasz szét inkább eldobható fényképezőgépeket a vendégek közt? A részeg násznép valószínűleg vidámabb, és őszintébb fotókat lőne, megszabadulhatnál attól a kényszertől, hogy a képeid minél több lájkot érjenek.” – áll a Vogue cikkében.

LacaMona092

A szerző felvetésének első fele azt állítja, hogy csak azért van szükség profi esküvőfotósra, hogy legyen bizonyítékod a nagy napról, s mivel manapság a kamerás mobilok és táblagépek annyira elterjedtek, hogy a fizikai bizonyítékra [fotóalbum – a szerk.] már egyáltalán nincs szükség. Az állítás második feléből az jön át, hogy csak azért van szükség profi fotósra, hogy az elkészített fotókat nyugodt szívvel, és az elvárásoknak megfelelve meg lehessen osztani a közösségi oldalakon, ahol így ismerőseinktől elismerő visszajelzést kaphatunk.

Nos, azért van szükség szakértő fotósra egy esküvő során, mert az rendelkezik a megfelelő (minőségű) felszereléssel és tapasztalattal, s bár a „részeg haverok, ismerősök, barátok, családtagok stb.” biztos „mókás és közvetlen” fotókat készítenek majd rólad (és egymásról), azért egy szép emlék valószínűleg könnyebben létrejön a professzionális, esküvőkre szakosodott fényképész keze által. Az esküvők menete általában gyors, és a ceremónia technikai, művészi rátermettséget kíván úgy, hogy közben rettenetesen rossz, gyenge fények mellett kell kattintani. Egy eldobható fényképezőgép, egy okostelefon kamerája egyszerűen képtelen lépést tartani egy „rendes” fotós felszereléssel. 20 év múlva, ha már a gyermekeid is felnőttek, milyen képeket mutogatnál nekik szívesebben a nagy napról? Bemozdult, értékelhetetlen kompozíciókat, vagy esztétikus, művészien kivitelezett, a legszebb pillanatokat ábrázoló felvételeket?

Hova süllyedt az emberiség, hogy már a hagyományokat, a művészi értékeket, a régi, kedves szokásokat is jött-ment szerzők leértékelik, mondván a mai „modern” világban már nincs rájuk szükség? Pont fordítva lenne igaz az állítás: a rohanó, felszínes, mindent sárba tipró világunkban egyre nagyobb szükségünk lenne a hagyományokra, a családra, az igazi értékekre. (Készült az fstoppers.com cikke alapján)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...