A Nikon dSLR vázakon vannak varázserővel bíró gombok – ismered őket?

„Azt mondják, a Nikon egy ősi és titkos rítus alá veti tükörreflexes fényképezőgépeit – olyan gombokkal szereli fel őket, melyek varázserővel bírnak!” – oké, bevallom, ez elég gyenge lett 🙂 No, de tréfát félretéve, akinek már volt a kezében hosszabb ideig Nikon tükrös masina, az észrevehette, hogy egyes gombok mellett egy zöld pötty, míg másoknál egy vörös [FORMAT] felirat található. Utóbbi funkciót nem nehéz kikövetkeztetni, a két gomb együttes megnyomásával a behelyezett memóriakártya leformázható anélkül, hogy a menüben kellene keresgélnünk.

button1

De mi a helyzet a két zöld pöttyel? Vajon milyen funkció rejlik e jelölés mögött? Nos, a megoldás nagyon egyszerű: a két gomb két másodpercig tartó együttes lenyomásával az adott fényképezőgép egyes funkcióit vissza lehet állítani az eredeti, gyári értékre. Hogy konkrétan melyek ezek az értékek, az fényképezőgépenként eltérhet, érdemes ezért (is) elolvasni a használati utasítást (tudod, azt a kis fekete-fehér könyvecskét, amit mindenki úgy ad el a gépe mellé csomagolva, hogy soha, senki sem nyitja ki).

button2

Persze, számos olyan Nikon dSLR van, amin nincs két kijelölt gomb az értékek visszaállítására. Ekkor sincs ok pánikra, mert a menüben található egy erre vonatkozó bejegyzés, ahol kiválasztható az egyéni beállítások törlése. Vannak olyan gépek (pl. a D3000, a D100, a D40, a D40X, a D50, a D60, a D70 vagy épp a D80), ahol teljes visszaállítást is el lehet érni. Ekkor nem csak az egyéni paraméterek, hanem az idő, a dátum, az időzóna, egyedi görbék stb. is a gyári értékre állítódik vissza. (Forrás: nikonrumors.com)

button3

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...