Hölgyeim és Uraim, megérkezett az Olympus PEN-F fényképezőgép

Az Olympus az elmúlt években – látszólag – elsősorban az OM-D gépcsaládra helyezte a hangsúlyt, s bár időközben jelent meg új PEN Light váz (E-PL), a zászlóshajó E-P5, amit 2013. április végén mutattak be, valahogy csak nem akart frissülni. A PEN-F leírását olvasva úgy tűnik, hogy a várakoztatásnak nyomós oka volt: az Olympus mérnökei apait-anyait beleadtak ebbe a gépbe, s megalkották a „tökéletes” m4/3-os MILC vázat.

ID: 22335

A lényegre térek, nem terelgetem tovább a témát idegen medrekbe:

5-tengelyes, szenzormozgatásos képstabilizátor, ami akár 5 FÉ előnyt nyújthat (és támogatja a szenzormozgatásos/objektívbe épített egység együttműködését), 50 MP-es képek pixeleltolással (High Res Shot funkció nyolc eltolásos lépcsővel – JPEG: 8160 x 6120 / RAW: 10368 x 7776 pixel), beépített elektronikus kereső 2,36 millió képpontos felbontással, 0,62-szeres nagyítással, 20 MP-es CMOS szenzor (nincs aluláteresztő szűrő), TruePic VII jelfeldolgozó processzor, pormentesítő rendszer (Supersonic Wave Filter), 800 pontos, kontrasztérzékeléses AF rendszer (81 AF mező, ahol 9 mezős csoportok is válaszhatóak; „Bal oldali prioritás”, „Közelebbi oldali prioritás”, „Jobb oldali prioritás”, „Prediktív AF”), „szupergyors válaszidő” (a kioldó megnyomása és a felvétel tényleges elkészítése közötti idő minimális), 10 kép/mp sorozatfelvételi sebesség (legjobb minőségű JPEG-ből a kártya kapacitásáig, RAW-ból 16 kép), kihajtható és elforgatható kijelző, fókuszsorozat (3-999 felvétel), focus peaking (élkiemeléses MF segéd színválasztással), expozíció kompenzáció +/-5 FÉ, TTL nyitott rekeszes fénymérés (324 mérőmező, érzékelési tartomány -2 – +20 FÉ), ISO 80-25 600 érzékenység (ISO 80 a „Low” beállítás), 1/8000-60 mp (mechanikus zár), 1/16 000-60 mp (elektronikus zár) záridő tartomány, van WiFi modul és még sorolhatnám. Tömege 427 gramm (akkuval és memóriakártyával), mérete 124,8 x 72,1 x 37,3 mm, Áramforrás: BLN‑1 Lítium-ion akkumulátor.

ID: 22348

A PEN-F – noha igazi, vérbeli „klasszikus” fényképezőgép – mozgóképfelvételre is képes: a legnagyobb felbontás 1920 x 1080 @ 60 fps, de választható ALL-I (77 Mbps), vagy IPB (SF: ~52 Mbps, F: ~30 Mbps, N: ~18 Mbps) tömörítési mód. A fájlkiterjesztés MOV, amiben legfeljebb 29 perc lehet egy snitt hossza. Felvétel közben természetesen használható a képstabilizációs rendszer is.

ID: 22343

Íme, a hivatalos sajtóanyag, amiből az is kiderül, hogy a PEN-F februártól lesz megvásárolható 399 990 forintos áron (csak váz):

2016. január 27., Hamburg – A fotózás rajongói megerősítik: az élvezet, amit a hobbijuk jelent, nagy részben a lenyűgözően kivitelezett eszközök használatában, illetve a saját felvételekkel elért professzionális minőség érzetéből fakad. Az új PEN-F egyértelműen ezen érzések erősítésére született. Ez az eddigi legnagyobb teljesítményű PEN és a legszebb rendszerfényképezőgépek egyike, amit az Olympus valaha is alkotott. A kompakt Mikro-NégyHarmad szabványú PEN-F méretei miatt elképzelt korlátai ellenére az Olympus nagyobb, high-end OM-D fényképezőgépeiben megtalálható, legmodernebb optikai technológiákat rejti. Többek között a világ legjobb* 5-tengelyes képstabilizátor rendszerét találjuk meg benne (mely akár 5 FÉ-lépés korrekcióra is képes alacsony ISO érték mellett), vagy az 50 megapixel felbontású képek készítéséhez használható High Res Shot funkciót, valamint a beépített elektronikus keresőt, mely a beállítások módosításának hatásait valós időben, a felvétel elkészítése előtt jeleníti meg. Új elem a kreatív vezérlőtárcsa, mely közvetlen elérhetőséget biztosít a kifinomult szűrők kibővült választékához. A fém tárcsa jeles képviselője a méltán elismert PEN dizájniskolának, mely a retró hangulatot modern stílusjegyekkel, nemes anyagokkal és elképesztően minőségi kivitelezéssel vegyíti. Csavarfejeket sehol sem látunk a PEN-F házán! A klasszikus ‘step-up’ sziluett, a kinézet és érzet, valamint a teljesítmény mind-mind beindítja a PEN-F iránti rajongást – az utcán és online is. Jellemzői és elérhető ára miatt ugyancsak minden esélye megvan a sikerre. A PEN-F fekete és ezüst színben, 2016 februárjától érhető el a boltokban. A váz ára 399.990.- HUF, kitben pedig 469.990.- HUF az M.ZUIKO DIGITAL ED 14-42 mm 1-3.5-5.6 EZ Pancake objektívvel, illetve 499.990.- HUF az M.ZUIKO DIGITAL 17 mm 1:1.8 objektívvel.

ID: 22303

PEN designer „step-up”
Mint minden Mikro-NégyHarmad rendszerfényképezőgép, a PEN-F is a spontán, mindennapi, állvány nélküli utcai fotózásra készült, így jóval kompaktabb és könnyebb, mint az ormótlan DSLR-ek. Sőt, kivitele egyszerűen szemet gyönyörködtető – az érzés pedig tovább fokozódik, ha kézbe vesszük. Relatív kis méretéhez meglepő tömeg – így a tömörség érzése – tartozik. A különleges tapintás és felületképzés egyértelmű üzenete: ez a fényképezőgép azoknak készült, akik a kifinomult dolgokat értékelik – és akik ezeket a kifinomult dolgokat a fotózáshoz is kapcsolni szeretnék. Az Olympus design csapat igen messzire ment, hogy a PEN-F a korabeli F-sorozathoz hasonlóan sikeres divatikon lehessen. A klasszikus ‘step-up’ kontúr, a fém felületbe gravírozott márkanév, a luxus érzést adó bőrhatású felületek, valamint a méretek és a rovátkolt vezérlőtárcsák mind-mind birtoklási vágyat ébresztenek a szemlélőben.

olympus_pen-f_top

EVF a fedélzeten
A PEN-F ikonikus mivolta nem csupán a designelemek remek megválasztásának eredménye. Az utcai fotózás manapság minden eddiginél népszerűbb és az új PEN hozza a műfajt egy igazi klasszikus kiegészítővel: a beépített elektronikus keresővel, mely rangefinder-stílusú felvétel-élményt biztosít. Az EVF-et fókuszsegéd és Focus Peaking funkció, valamint 0,62x nagyítás jellemzi – gyakorlatilag egy nagyméretű high-definition OLED kijelző 2,36 millió képpont felbontással, mely valós idejű előképet mutat a beállítások megváltoztatásának hatásairól – például a kreatív funkciók vezérlőtárcsájával kiválasztható beállításokról. A PEN 5-tengelyes képstabilizátora már eleve biztosítja a bemozdulásmentes kijelzést.

ID: 22319

Új kreatív opciók
A legnagyobb fém vezérlőtárcsa a PEN-F gépen a kulcs a legújabb kreatív funkciókhoz. Az Olympus büszke a fényképezőgép által kínált szűrők és kreatív opciók sokféleségére – valamint könnyed használhatóságukra. A kreatív funkciók vezérlőtárcsája megtestesíti törekvését a négyféle beállítás  gyors, odatekintést sem igénylő alkalmazhatóságára – ezek közül kettő teljesen új a PEN sorozatban: a Monochrome Profile Control és a Colour Profile Control. Az első gradációs görbe, szemcsés film, illetve árnyék beállítás és fekete-fehér szűrő hatásokat kínál háromféle előre beállított verzióban. A Colour Profile Control ugyancsak háromféle verzióval lép színre, a gradációs görbe módosításával. Segítségével 12 szín 11-féle szintbeállítása válik elérhetővé. A gép hátulján található kar segítségével a módok között egyszerűen válthatunk.

ID: 22325

Aluláteresztő szűrő nélkül a nagyobb felbontás érdekében
A képminőség az a terület, ahol a terjedelmes DSLR fényképezőgépek szeretnék lekörözni a PEN-F-et, de a legtöbbnek még csak esélye sincs. Az új design-gyöngyszem ugyanis a legmodernebb, első osztályú technológiai megoldásokat kapta. A már jól ismert 5-tengelyes képstabilizátor rendszer továbbra is a világ legjobbja* – hozzá pedig egy új, 20 megapixel felbontású Live MOS képszenzor társul, mely a hiányzó aluláteresztő szűrő nélkül hosszabb expozíciót tesz lehetővé alacsony ISO érték használata esetén is. Az új érzékelő 25%-kal jobb felbontást  kínál, miközben alacsonyan tartja a zajszintet és magasan a dinamikatartomány-teljesítményt. Az eredmény lenyűgöző – kiváltképpen az utcai, kézből megvalósuló fotózást tekintve, amiben természetesen a könnyű PEN-F egyébként is a legjobb.

ID: 22189

Szupergyors válaszidő
A válaszidő sebessége rendkívül fontos menet közben – a DSLR gépek Mikro-NégyHarmad vetélytársaikat megelőző válaszidő-gyorsasága pedig egyszerűen tévhit. A PEN-F a legjobb példa erre a kategória leggyorsabb válaszidejével* – a kioldó megnyomása és a felvétel tényleges elkészítése közötti legrövidebb késéssel. Az autofókusz ugyancsak rendkívül gyors, a szemérzékelő AF funkcióval és a kijelzőn érintéssel meghatározott fókuszterület használatával együtt.

olympus_pen-f_utils

A PEN-F az utcai fotózás szerelmeseinek számos más előnyöket is kínál. A nagysebességű sorozatfelvétel akár 10 fps gyorsasággal segíti a gyorsan mozgó témák követését – a nagyfelbontású, változtatható dőlésszögű LCD kijelző pedig ideális a szélsőséges látószögekből készülő felvételekhez. A kedves fotósok kérésének eleget téve az Olympus az AF Spot mérést az AF Target beállításhoz kapcsolta, mely pontos expozíciót tesz lehetővé szinte bármilyen szituációban. További, az OM-D sorozatban már kipróbált funkció is rendelkezésre áll: a High Res Shot 50 megapixelnek megfelelő felbontású képek készítését teszi lehetővé.

A fotós és más közösségi oldalakra történő egyszerű képfeltöltést a PEN-F Wi-Fi és ingyenesen elérhető OI.Share 2.6 alkalmazás kompatibilitással támogatja. A sokféle felhasználóbarát jellemző között találjuk a Supersonic Wave Filter pormentesítő rendszert, mely automatikusan rázza le az objektívcsere esetén bekerülő porszemeket az érzékelőről – így megkímél a körülményes szenzortisztítás művelettől. A stílus-tudatos tulajdonosok számára a PEN-F mellé különleges tervezésű kiegészítők érhetők el – valamint mintegy 40-féle M.ZUIKO objektív választható, köztük a professzionális felhasználásra szánt M.ZUIKO PRO sorozat.

Minden Olympus objektív és fényképezőgép ingyenes hat hónapos jótállási idő hosszabbítással kapható** – ehhez mindössze a MyOlympus online rendszerébe kell regisztrálnunk.

Ajánlott kiegészítők:

  • CSS-S120L valódi bőr nyakpánt. A tapintás a PEN-F élmény igen fontos összetevője – a bőr kiegészítők pedig csak erősítenek ezen.
  • CS-48PR valódi bőr csomagoló kendő. Csúcsminőségű anyagból készült kendő – védelem a fényképezőgép és az objektív számára.
  • CBG-11PR valódi bőr fényképezőgép-táska – időtlen design és első osztályú mestermű a PEN-F géphez illő oldaltáska formájában.
  • OI.Share v2.6 okostelefon alkalmazás a felvételek gondtalan megosztásához Wi-Fi-n keresztül.
  • CS-47B „Jacket” váztok – stílusos védelem a sérülések és karcolások kivédésére.
  • ECG-4 fém L-markolat – a fényképezőgép fogható felületeinek megnöveléséhez, mely biztosabb fogást garantál a gyors utcai fotózáshoz.

A termékjellemzők bejelentés nélküli változtatásának joga fenntartva. A legfrissebb információk az Olympus weboldalán érhetők el: www.olympus-europa.com.

* 2016. januári adatok alapján, a piacon elérhető cserélhető objektíves – ide értve az SLR – fényképezőgépek között, az Olympus saját tesztelési eljárásai és körülményei alapján.
** A vásárlás helyén érvényes jogok szerinti kötelező jótállási idő meghosszabbítása hat hónappal.”

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...