Nikon: az elektromechanikus rekesz és a vele kompatibilis vázak

A Nikon egyes újabb objektívjei, mint például az AF-S Nikkor 24-70 mm F2.8E ED VR, vagy az AF-S Nikkor 300 mm F4E PF ED VR már a gyártó elektromechanikus rekeszével vannak felszerelve. „Az E-típusú objektívek rekeszlamelláit egy motor mozgatja, amely a tápellátást és a vezérlést a fényképezőgépváztól kapja, ami a lekerekített íriszlamellák igen pontos beállítását teszi lehetővé, így a sorozatfelvétel közben még stabilabb az automatikus expozícióvezérlés. Összehasonlításképpen, a D- és a G-típusú objektívek rekeszlamelláit egy mechanikus kar vezérli. Mivel az elektromágneses rekesz működtetése miatt nagyobb az objektív tápellátási igénye, ezért nem minden fényképezőgép kompatibilis az E-típusú objektívekkel.” – áll a Nikon weboldalán. Tehát minden olyan Nikkor, ahol az F-érték után egy „E” betű áll, már ezzel az újfajta blendével van felszerelve. Hátránya, hogy nem minden fényképezőgép kompatibilis vele, mint például:

AFS_24_70E_ED_VR_side

  • A D1 sorozat, a D2 sorozat, a D40 sorozat, a D50, a D60, a D70 sorozat, a D80, a D90, a D100, a D200 és a D3000 nem kompatibilis. A többi D-SLR fényképezőgép kompatibilis.
  • A Nikon 1 J5 nem kompatibilis az FT1 bajonett adapterrel és E-típusú objektívvel használva. A többi Nikon 1 sorozatú fényképezőgép kompatibilis az FT1 bajonett adapter és E-típusú objektív használatakor.
  • A filmes fényképezőgépek nem kompatibilisek az E-típusú objektívekkel.
  • Telekonverterek – sok jelenlegi telekonverter kompatibilis az E-típusú objektívekkel, az automatikus élességállítás ugyanakkor korlátozott lehet az objektív kombinált rekeszétől és a telekonvertertől függően, illetve hogy a fényképezőgép támogatja-e az automatikus élességállítást f/8-n.

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy fotómasinánk és az újonnan megszerzett (vagy csak kiszemelt) lencserendszer megfelelően fog-e együttműködni, akkor látogassunk el erre az oldalra, ahonnan „Fényképezőgép- és objektív-kompatibilitási táblázatot”, az „AF Nikkor objektívek műszaki adatait”, és „Manuális élességállítású objektívek műszaki adatait” tölthetjük le XLS és PDF formátumban.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...