Korszakalkotó nyersfájl-feldolgozó szoftvert ígér őszre az ON1

Állítólag már jó egy évtizede pang a RAW fájlok feldolgozásának menete, ami – ha egy bizonyos szoftvergyártó termékeit nézem – találó is, hiszen hiába van 32 GB RAM a gépben, hiába hat magos a processzor, hiába fut minden natívan 64-biten, ha csupán maréknyi RAW fájl előhívása és JPEG-ként való elmentése malmozásra kényszeríti a felhasználót. SSD ide, SSD oda – a gép még így is csigalassúnak tűnik.

Idén őszre viszont megváltást ígér az ON1, ugyanis a beharangozott „ON1 Photo RAW” programcsomaggal „soha nem látott sebességű, non-destruktív nyersfájl-feldolgozást”, azaz boldog arcokat prognosztizálnak a fejlesztők. „Képzelj el egy modern kódolású szoftvert, amit a mai, nagyfelbontású digitális fényképezőgépeket (és azok fájljait) szem előtt tartva fejlesztettek úgy, hogy ne csak a számítógép központi processzorát, hanem a GPU teljesítményét is maximálisan kihasználja minden lépésben. Képzelj el egy flexibilis, könnyen használható RAW feldolgozó és képszerkesztő szoftvert. Na, ez lesz az ON1 Photo RAW.” – állítja lényegében a szóvivő.

on1a

„A nyersfájl-feldolgozás jövője” lehet az új szoftver, ami „50 megapixeles képeket a másodperc töredéke alatt nyit meg egy átlagos PC-n, vagy Mac gépen, ami a csúszkák elmozdítását azonnal követi késlekedés nélkül”. Az ON1 Photo RAW több éves tervezés, fejlesztés és programozás eredménye lesz. Az ON1 Photo RAW az ON1 Browse böngésző köré épül; nem lesz szükség a fölösleges és időigényes fájlok importálására, mint például az Adobe Lightroom esetében, hanem a fájlok szerkesztését kijelölésük után azonnal megkezdhetjük. „Válassz ki egy vagy százegy nyersfájlt, állítsd be a kívánt paramétereket, és a fotók azonnal, automatikusan frissülnek”.

on1b

Az ON1 Photo RAW nem csak a jellemző paraméterezési lehetőségeket kínálja, mint például a kontraszt, árnyékok, csúcsfények stb., hanem effekteket is tartalmaz, melyeket non-destruktív módon adhatunk hozzá fényképeinkhez. Az ON1 Photo RAW az OpenGL és az OpenCL legfrissebb változatain keresztül aknázza ki a grafikus kártyánkban rejlő erőt. A program természetesen képes a rétegek kezelésére, sőt, akár a megszokott képszerkesztőnkbe integrálva, beépülő modulként is használhatjuk.

Az ON1 Photo RAW egyelőre nem érhető el a nyilvánosság részére, de a fejlesztők azt ígérik, hogy „ősztől” elérhető lesz évi 150 dolláros díj ellenében. Nem, szó sincs előfizetésről! Az éves díj azt jelenti, hogy a programot a díjért cserébe automatikusan frissíthetjük javításokkal, továbbfejlesztésekkel. Aki nem akarja fizetni az éves díjat, a program működik tovább, csak az újítások nem lesznek elérhetőek.

Nos, ha már csak az ígért és a videókban bemutatott újdonságok, tulajdonságok fele megvalósul, már akkor egy új ipari szabvány szintű programcsomagot köszönthetünk az ON1 Photo RAW személyében! Bővebb információk a honlapjukon, errefelé találhatóak.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...