Így választhatod ki a számodra megfelelő fotós táskát pár egyszerű lépésben

Nem mindig egyszerű, sőt, nem mindig egyértelmű, hogy kinek milyen, melyik fotós táska, hátizsák az ideális választás. Az sem biztos, hogy egyáltalán létezik ideális megoldás – persze, körültekintő döntésekkel jó eséllyel kerülhetünk közel hozzá. Nem mindegy ugyanis, hogy fotós felszerelésed otthoni tárolására keresel valami bőröndfélét, vagy kiránduláshoz (hegymászás, terepezés) egy könnyű kis hátizsákot, esetleg városi fotós túrára egy oldaltáskát, vagy tengerentúli utazáshoz egy nagyobb hátizsákot, amibe a fényképezőgép és az objektívek mellé még más is befér. Ha már tudod, milyen célra kell az adott táska, akkor már elindultál a táskaválasztás helyes ösvényén. Alábbi pár sorral még könnyebbé válhat a döntés, íme!

manfrotto_abm_8

Kép forrása: Manfrotto

A fényképészetnek melyik ágazatával foglalkozol?
A fenti kérdés megválaszolásával máris leszűkítetted a kört: például egy tájfotósnak egy hátizsák sokkal praktikusabb választás, mint egy válltáska, de egy sokat utazónak célszerűbb lehet egy görgős koffer (ami felfér a repülőgépek kézipoggyász tárolójába), mint egy nagy, keretes hátizsák.

Mi mindent akarsz magaddal vinni?
Érdemes a magunkkal vitt felszerelés mennyiségét (és súlyát) kordában tartani: általában véve egy váz és két-három objektív mindenkinek elég lehet, ezzel a mennyiséggel egy hosszabb túrára is vállalkozhatunk. Ha azonban több dologra lenne szükségünk, válasszunk olyan táskát, amiben minél több szeparátor található, így igényeinknek megfelelően alakíthatunk ki egy biztonságos „életteret” a szett számára. Ügyeljünk arra, hogy a váz(ak) és az objektívek szorosan illeszkedjenek a térelválasztók által kialakított fachokba! Olyan táskát válasszunk, aminek több, könnyen hozzáférhető (külső) zsebe van, így az apróbb kacatokhoz is gyorsan hozzáférhetünk anélkül, hogy a fél hátizsákot ki kellene pakolni. Manapság az sem árt, ha egy notebook/táblagép is elfér a beltérben.

Mennyire kell hogy gyorsan férj hozzá a fényképezőgéphez?
Egy jó fotós táska könnyen és gyorsan hozzáférhetően tárolja a fényképezőgépet. Ha zsúfolt környezetben szeretnél fényképezni, akkor nagy valószínűséggel nem fogod állandóan a nyakadban hordani a gépet (például túlzsúfolt turisztikai gócpontokon), de mégis könnyen elérhető módon vinnéd magaddal azt. Ilyenkor érdemes egy úgynevezett „toploader”, azaz felülről tölthető, általában egy váznak és egy objektívnek helyt adó, vállra, testre vehető kis fotós táskával nekiindulni a fotózásnak. A hátizsák használata ilyen helyeken nem célszerű: egyrészt nehézkes mindig előre venni a táskát, és bogarászni benne, másrészt tolvajok is könnyebben elcsenik a drága felszerelést, ha azt a hátadon cipeled (kivételt képeznek a lakattal zárható cipzárral szerelt, vagy hátulról rakodható hátizsákok). A válltáska is megfelelő megoldás lehet, ha több objektívet, vagy gépet vinnél magaddal.

Ezekre a részletekre ügyelj választáskor:

1. Kényelem. Mindegy, hogy egy hosszú útra készülsz, vagy csak a városba ugrasz le fényképezni, a legfontosabb, hogy a kiválasztott táska kényelmes legyen. A kényelmes táskával elkerülhetőek az esetleges sérülések (pl. kidörzsölt váll, derék stb.), de a figyelmedet sem vonja el a fotózástól.

2. Anyagválasztás. Olyan táskát válassz, aminek a külseje strapabíró, vízlepergető anyagból készült. Ügyelj arra, hogy a cipzárak és az egyéb záró-mechanizmusok kiváló minőségűek legyenek. Az se mindegy, hogy a gyártó mennyi garanciát vállal az adott termékre, illetve, hogy a garancia vonatkozik-e a cipzárakra is!

3. Térelosztó elemek (szeparátorok). Minél több van ezekből, annál jobb. Ha bővül a felszerelésed, vagy csak át szeretnéd rendezni a táska belsejét, ezek nélkülözhetetlen elemei a biztonságos tárolásnak, utaztatásnak.

4. Védelem, párnázottság. Nem jó, ha egy táska túl vaskos, de a mai, modern anyagok vékonyabb rétegben is nyújtanak ugyanolyan védelmet, mint a több évvel ezelőtti táskák szivacsozása. Nem árt, ha vannak lábai a táskának, így ha leteszed a földre, egyrészt nem lesz piszkos a fenéklap, másrészt nem a fotós cucc kapja a zökkenést, hanem a gumiból, kemény műanyagból készített talpak. Hordozófül sem árt, hiszen egy hátizsákot nem minden esetben akarsz kizárólag a hátadon cipelni, nem igaz? Hátizsákok esetében ügyelj arra, hogy ne csak a felszerelést védje párnázás, hanem a hátadat is: legyen jól szellőző, puha, jó tartású a táska hátrésze. (Forrás: ephotozine.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...