Ezeket az extra költségeket nem mindig veszik figyelembe a fényképezőgépet vásárlók

Mindig rendszerszinten gondolkozzunk, ha belevágunk a fényképészetbe! Nem csupán a vázat kell megvásárolni, hanem számtalan egyéb kiegészítőre is szüksége lesz az újoncnak, ha fotózni szeretne. Tegyük fel, Átlag János szeretne megtanulni képelni. Ki is szemel magának egy klassz fényképezőgépet, mondván, még bele is fér a költségvetésbe. Átlag Jánosunknak van 1 millió forintja, a vágyott fényképezőgép pedig „csak” 850 000-be kerül – Jánosunk örül, hiszen marad még „rengeteg” pénze, miután megveszi magának a gépet. Igen ám, de János megfeledkezett arról, hogy a fotómasina önmagában nem fog neki képeket készíteni!

Szóval, ahhoz, hogy Átlag János elindulhasson képelni, szüksége lesz még a „digitális filmre”, avagy memóriakártyára. A kiszemelt masina SD kártyákkal működik, ezért Jánosnak szerencséje van, olcsón be tud szerezni magának pár egységet. Mivel János nem akar videózni, és gyors sorozatokat sem akar majd lőni, elég a lassabb, olcsóbb példányok közül válogatnia. János csak a környéken képelne, így még olyan óriási tárterületre sem lesz szüksége. A kiszemelt példány egy SanDisk 32 GB-os egység, aminek 95 MB/mp van megadva sebesség gyanánt. Ez a termék 7-8 ezer forintért kapható, szóval nem is érezni a költségvetésen, ráadásul később, ha Jánosnak kiterjednének az igényei, gyorsabbra, nagyobb kapacitásúra is cserélhető óriási bukás nélkül.

Bár János csak a környéken szeretne fotózni, a megvásárolt fényképezőgép nem bánik kesztyűs kézzel az akkuval, 300-350 képenként tölteni kell. Gyárilag nem adtak töltőt a vázhoz, csak egy USB kábelt, amivel számítógépre, külső áramforrásra, vagy hálózati adapterre köthető. Az akku töltése vázon belül nagyon lassan történik, akár 5-6 órát is igénybe vesz. János türelmetlen, ezért vennie kell egy külső töltőt és egy tartalék akkut. Ha János „gyárit” szeretne mindkettőből, akkor máris 50-60 ezer forinttal vékonyabb a tárcája, de az utángyártottal is megelégszik, így csak 20 ezer forintot hagyott ott a boltban.

Bár János a vázat a szokásos kitobjektívvel együtt vette meg, szeretne majd makró-felvételeket is készíteni. Az ő gépéhez egy normálisabb makró-objektív 300 000 Ft, de erre már nincs pénze Jánosnak, ezért hagyta, hogy rábeszéljenek az eladók egy makró közgyűrűt 30 ezerért. János ezzel a közgyűrűvel is ellesz ideiglenesen, de ő is tudja, hogy ez csupán tűzoltásra jó.

Kép forrása: mkgrip.com

János nem szereti a gépet folyamatosan a nyakában hordani, és arra is gondolt, mi lesz, ha már több kiegészítőt kell magával vinnie. Felmerült a fotós hátizsák iránti igény is. A kiszemelt példányba belefér a váz, három objektív, egy rendszervaku, pár tartalék akku, vezetékek, töltő. A hátizsák viszont nem olcsó, 70 000 Ft. János szomorú, mert már alig maradt pénze: az eredetileg egymilliós költségvetésből immáron 22 000 Ft maradt. Nem sok, ha figyelembe vesszük, hogy Jánosnak még szüksége lenne egy telefotó objektívre, képszerkesztő szoftverre, egy fotós tanfolyamra, sőt, az új fényképezőgép nagyfelbontású nyersfájljai miatt egy új számítógépre is. „Bárcsak előre kiszámoltam volna, mi mindenre lesz szükségem, akkor most nem állnék itt egy csúcsvázzal és egy kompromisszumokból álló körítéssel!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...