Szóval, fotózni kezdenél, de nem tudod, mivel?

Valószínűleg még manapság is akadnak azért szép számmal olyanok, akik mobiltelefonjuk mellett/helyett igazi fényképezőgéppel is kipróbálnák magukat, esetleg fellángolt bennük a képalkotás iránti szerelem. A gyártók kínálata viszont olykor lehengerlően sokrétű tud lenni – egy az okostelefonokhoz szokott ember nem minden esetben tudja eldönteni, milyen fotógép lenne ideális számára. Nekik nyújthat segítséget ez a lista, ami a legfontosabb támpontokat felsorakoztatja. Lássuk!

1. Büdzsé
Biztos vagyok benne, hogy a jelenlegi világpiaci, világgazdasági és világpolitikai helyzetben az egyik legfontosabb szempont a rendelkezésre álló „költségvetés”, azaz mennyi pénzt szeretnénk elkölteni. Hogy reálisan be tudjuk lőni az összeget, nem árt körbenézni a boltok kínálatában: hidegzuhany érheti az óvatlan és értesületlen kezdőt, ha csak a vásárlás napján, a kasszánál szembesül a milliós árcédulával. Igen, sajnos ez a hobbi sem olcsó: egy középkategóriás, full frame szenzoros váz önmagában is 700 000 – 1 000 000 forintos kiadás, és akkor még nem vettünk hozzá objektívet.. Opció a használtpiac, ahol ugyanazokkal az előnyökkel és hátrányokkal, veszélyekkel találkozhatunk, mint például a használtautóknál. Valamit valamiért, ugye.

A piszkos anyagiak

2. Gép típus (kompakt, dSLR, MILC)
A gép jellege mára nagyjából egyértelművé vált, amennyiben új készüléket szeretnénk vásárolni, nem pedig a használtpiacról óhajtjuk beszerezni játékszereinket. A kompakt kategória kihalt, a dSLR haldoklik – utóbbiból újat már csak a raktáron ragadt példányokból, illetve a Pentax kínálatából választhatunk. Ha „jövőbiztos” rendszert szeretnénk építeni, a tükörnélküli, azaz MILC irányát válasszuk! Persze, a tükörreflexesekből (dSLR) is fel lehet építeni egy ütőképes rendszert, de ott érdemes a használtpiacon körbenézni, sokkal jobban jár(hat)unk pénzügyileg!

MILC vagy dSLR?

3. Képminőség – szenzorméret
A mai modern szenzorok esetében nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy bármelyik, legalább 4/3-os lapkával szerelt fényképezőgép köröket ver a mobiltelefonok képminőségére, szóval itt csalódni, vagy rosszul járni nem fogunk egyik választással sem. A m4/3 irány kicsi, könnyű, de a full frame szetteknél semmiképp sem (sokkal) olcsóbb út lehet; az APS-C lapkás, gyakorlatilag átmenetinek mondható készülékek valamivel olcsóbbak, mint full frame társaik, de igazából semmiféle előnyt nem nyújtanak (nem kisebbek, nem igazán gyorsabbak – még a kezdeti dSLR világban volt jelentőségük). Ha van elég pénz, mindenképp a nagyobb képérzékelős szettek felé menjünk, azoknak azért még mindig a legjobb a képük (egyszerű fizika).

A méret a lényeg

4. Elérhető kiegészítők, objektívek
Egyértelműen azokhoz a rendszerekhez létezik a legtöbb kiegészítő, amelyek a legrégebben léteznek a piacon, ezek pedig a tükörreflexes masinák. Egyetlen előnyük ezeknek a dinoszauruszoknak, hogy akár fillérekért találhatunk hozzájuk használt objektívet, vakut, portrémarkolatot – bármit. Viszont ne a múltba fektessünk, ha a későbbiekben szeretnénk majd fejleszteni rendszerünket! A modern MILC rendszerek is egyre több lehetőséget kínálnak; a tükörnélküli gépek is már évek óta jelen vannak, nem igazán kell szűkölködni tartozékok terén sem.

5. Kezelhetőség
Kezelhetőség, ergonómia szempontjából egyértelműen a „nagy vasak” vannak elől, hiszen a számos dedikált vezérlő, az átgondolt kialakítású kezelőfelület, a nagy, kényelmes markolat verhetetlen előnyt jelent a kisebb masinákkal szemben. Ugyanakkor egy 40 kilós hölgynek nem biztos, hogy ugyanaz a féltégla áll majd jól és kényelmesen a kezében, ami egy „kétméteres medvének”.. Ha van rá lehetőségünk, menjünk el egy fotós szaküzletbe, és fogjuk meg, próbáljuk ki a kiszemelt eszközt, mert lehet, hogy a képek és a paraméterek alapján tuti befutó, de undorodva, kifacsart kézzel tudjuk csak megfogni. Az biztos viszont, hogy bármelyik „igazi” fényképezőgép ezerszer kényelmesebben használható fotózásra, mint egy telefon!

Mindennek megvan a saját gombja, tárcsája

6. Méret és hordozhatóság
Ha sokat utazol, érdemesebb egy kisebb szettet összeállítani: kisebb váz mellé egy utazózoomot, vagy 2-3 fix gyújtótávolságú F1.8-as optikát válassz. Ha viszont nem bánod a terjedelmesebb, nagyobb gépeket, és rendszerint saját autóval közlekedsz, akkor azt vedd, ami neked a legjobban kézre áll, és amit a legszívesebben használnál. Stúdióban meg szinte teljesen mindegy, hiszen ott jellemzően állványon van a gép, illetve bármikor leteheted.

Imádnivaló „féltéglák”, az igazi „nagy vasak”

7. Kereső vagy LCD
Szerintem mindenképp olyan fotómasinát érdemes választani, aminek van dedikált keresője is. Erős napsütésben ugyanis nem fogod látni a kijelző képét, így a komponálás és az élességállítás igazi kihívás lesz. Ráadásul a kereső használata különálló élményt nyújt, ami még távolabb röpít a megutált telefontól.

Semmi sem veri a dönthető keresők használati értékét

8. Képstabilizátor
A legtöbb mai modern fényképezőgép saját, beépített képstabilizátorral rendelkezik – ha új készüléket vásárolsz, bizonyára olyat fogsz választani, amiben lesz stabilizáció. Szerintem kihagyhatatlan szolgáltatás!

9. Gyenge megvilágítás melletti teljesítmény
Ennél a kérdésnél az a mérvadó, hogy milyen céllal szeretnéd majd a fotós szettet bevetni. Ha beltéri sporteseményekre, esküvőkre, rendezvényekre, akkor fontos lesz, hogy mennyire magas a zajszintje a masinának. A full frame lapkás modern gépekben nem fogsz csalódni. A rossz megvilágításnak azonban nem csak a képminőségre van kártékony hatása, hanem az automatikus élességállításra is: minél sötétebb a környezet, annál jobban küszködik az AF, annál nagyobb az esélye a melléfókuszálásnak. A gyártók többnyire megadják paraméterként az AF érzékenységét is. Olyat keress, aminek minél tágabb az AF tartománya. Ebben a szakeladók szívesen segítenek.

10. Videós funkciók
Ha nem csak fotózni, hanem filmezni is szeretnél, akkor ennek a kérdésnek könnyű a megválaszolása: olyan készülék kell, aminek jók a videós funkciói is. Manapság már nem nagyon kapsz olyan új gépet, ami ne lenne „versenyképes” mozgófilmek készítése terén is. Szóval, itt is inkább a nüánszokban van eltérés: felbontás (Full HD, 4K, esetleg 8K), képfrissítési frekvencia (25, 50, 100 kép/mp stb.), extrák (pl. lassított felvétel, time lapse, effektek) és hasonlók. Kezdőként valószínűleg lehengerlő lesz minden gép tudása.

11. Akku
Sokak csak vállat vonnak, de szerintem fontos az akku teljesítménye is. Nem annyira élvezetes 200 képenként tölteni/cserélni az áramforrást, de nagyon jó dolog, ha az egész napos fotós kirándulást kibírja a gép egyetlen akkumulátorral. Szóval, én biztos, hogy olyan fényképezőgépet választanék, ahol CIPA mérések szerint legalább 400 kép lőhető egy akkutöltettel. A CIPA mérések sterilek, szabályozott környezetben zajlanak, de az általuk biztosított számértékek jó kiindulási pontot nyújtanak: ökölszabályként elmondható, hogy a valós használat során általában másfélszer annyi expót is készíthetünk, mint amit a hivatal közöl. Ez nem vonatkozik a filmfelvételre, ott körülbelül valós értéket adnak meg ők is.

12. Összeköthetőség
Az összeköthetőség alatt itt az értendő, hogy a fényképezőgép milyen felületen tud kommunikálni a külvilággal. Az új gépek szinte mind rendelkezik WiFi és/vagy Bluetooth modullal, de még az NFC sem halt ki teljesen. Ezekkel a vezeték nélküli rendszerekkel okostelefonhoz, táblagéphez csatlakozhatunk (jellemzően a gyártó által adott alkalmazás közreműködésével), ahol aztán fájljainkat feldolgozhatjuk, vagy akár meg is oszthatjuk a különféle platformokon. Akinek erre nincs szüksége, az se mondjon le azért teljesen a vezeték nélküliségről, hiszen a távkioldást is így oldhatjuk meg.

13. Márka és ökoszisztéma
A legismertebb márkák termékeivel és azok „ellátottságával” nem lesz gond idehaza, hiszen mindegyiknek van márkaszervize, márkaboltja, használtpiaca. Nyilván akadnak olyan gyártók, akik kevésbé vannak jelen (mondjuk exkluzivitásuk, vagy kedveltségük miatt), így például nincs hozzájuk annyi használt kiegészítő, vagy nem kaphatók a rendszer elemei országszerte, csak a fővárosban.

14. Ki mit ajánl
Érdemes online és offline fórumokat látogatni, fotós szakkörökbe elmenni, „felszívni” magunkat információval. De semmiképp se csak mások véleménye, kedvence alapján hozzuk meg a döntésünket. Legyen A, B, C opció, menjünk el egy szaküzletbe és vegyük kézbe a kiszemelt vasakat! Amelyik a legkényelmesebb és amelyik a legközelebb áll szívünkhöz, igényeinkhez, azt válasszuk! A nagyobb szaküzletek évente többször tartanak nyilvános összejöveteleket, termékbemutatókat, ahol egy-egy (vagy akár több) gyártó teljes aktuális felhozatala jelen van. Menjünk el ezekre az összeröffenésekre és vegyük kézbe, próbáljuk ki bátran a jószágokat!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...