Így kerüld el a memóriakártyáid véletlen törlését, az adatvesztést

Aki sokat fotózik, illetve filmeket forgat, az valószínűleg több (tucatnyi) memóriakártya fölött diszponál, s ahogyan a közmondás is tartja, „kétféle fotós van: az egyiknek már volt, a másinak pedig lesz adatvesztése”. Az adatvesztést okozhatja hardverhiba (fotógép, vagy kártya részéről), szoftverhiba, de általában az emberi hanyagság is közrejátszik a kisebb-nagyobb katasztrófák keletkezésében. A hardverhibát nehezen lehet kiküszöbölni, hiszen nem látunk bele a masinéria lelkébe, de a hanyagságon lehet segíteni. Íme, pár tanács, hogyan kerülhetjük el memóriakártyáink véletlen formázását, a rajtalévő állományok nem akart törlését:

  • Még mielőtt elindulnál terepre, formázd le az összes kártyát, amit magaddal akarsz vinni. Összezavarhat, ha véletlenül olyan egység marad nálad, amin korábbi képek, videók vannak („Vajon lementettem ezeket már?”).
  • Tarts magadnál két tokot, amiben a memóriakártyákat tárolod: az egyikre írd fel nagy betűkkel, hogy „ÜRES EGYSÉGEK”, a másikra „FONTOS, TELI EGYSÉGEK”. Tipp: ha két egyforma tokod van, sokat segíthet, ha ezek színe eltér (ideális esetben piros és zöld).
  • A két tokot érdemes elkülönítve tárolni: ha jobbkezes vagy, akkor a jobb zsebedbe teheted az üres kártyás tokot (ha balkezes vagy, akkor értelemszerűen a bal zsebedben a helye), míg a teli kártyákat helyezd „biztonságos” helyre: hátizsákba, táskába – olyan helyre, ahová el kell menned érte (ne legyen kéznél, de ne hagyd felügyeletlen helyen, pl. kocsiban!).
  • További tanács a teli kártyák tárolásához, hogy „fejjel lefelé”, azaz a matricás oldallal lefelé tedd be a tokba, ez további intő jel, ha véletlenül mégis kezed ügyébe kerülne a teli kártyás tok..
  • Szerintem elmondható, hogy jelenleg (még) az SD kártyákkal üzemelő gépek vannak túlsúlyban, s ahogyan az SD kártya („Secure Disk”) nevéből kiderül, ezek rendelkeznek írásvédelemmel: a kártya bal oldalán felül van egy kis retesz, amit ha lefelé húzol, írásvédetté válik az egység. Használd ki ezt a funkciót, azért van!

Ha betartod ezt a pár tanácsot, csak készakarva fogod tudni törölni adataidat!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...