Ez a tíz leggyakoribb hiba, amit elkövetünk fotózás közben

Akár amatőr, akár profi fényképészről legyen szó, mind hibázunk. Gyakran olyan egyszerű, ostoba hibák csúsznak be képalkotáskor, amelyek elronthatják akár egy teljes fotós túra eredményét, vagy egy nagyon drága, fizetett fotózás is mehet a levesbe, ami – bizony – a fotós hírnevébe is kerülhet. Íme, a leggyakrabban előforduló hibák:

Felsorolni is sok lenne az itt elkövetett bakikat..

  1. Helytelen, rossz expozíció: nem megfelelően beállított expozíció, amely túl sötét vagy túl világos képekhez vezet. Egyszer, egy hétre kölcsönkapott tesztgépet (ha jól emlékszem, a Canon EOS 5Ds R-ről volt szó) ISO 3200-on felejtettem, és nem vettem észre! Ráadásul jó messzi témákat jártam be a masinával, így mikor otthon észrevettem a hibát, majdnem elájultam a dühtől. „Ordas hibát követtél el, menj vissza a kiindulópontra!”
  2. Életlen képek: nem megfelelően fókuszált képek, amelyek elmosódottak vagy élességi problémákkal rendelkeznek. Nem csak kézi élességállítás során történhet meg a baj, hanem egy rosszul beállított AF is ronthat el képet, képsorozatot (lőttem már szép homályos sort repülő madarakról).
  3. Rossz kompozíció: elhanyagolt kompozíciós szabályok, amelyek esztétikailag kevésbé vonzó képeket eredményeznek. „Merd áthágni a szabályokat” – persze, újíts, kísérletezz, de amikor biztosra kell menni, akkor menj biztosra!
  4. Bemozdulás: elmosódott képek a kamerarázkódás vagy a (túl) hosszú záridő miatt. Bizony, a 8 FÉ előnyt nyújtó fotógépek korában is megesik, hogy egy túl hosszúra hagyott záridő elkeni az eredményt. Használj állványt, ahol lehet, vagy told magasabbra az ISO-t!
  5. Rossz megvilágítás: nem megfelelően kihasznált fényviszonyok, ami túl sötét vagy túl világos képeket eredményez. Mindig ellenőrizd az expozíciót! Ha kell, készíts 3-5-7 felvételből álló expozíciósort.
  6. Rossz háttér: zavaró hátterek, amelyek elvonják a figyelmet a fő témáról. Nos, igen, például madárfotózáskor érdemes homogén hátteret választani, de portrézáskor is jobb a „halkabb” háttér.
  7. Túlzásba vitt képszerkesztés: túlzottan módosított képek, amelyek elveszítik a természetességüket és életszerűségüket. Utómunka mindig kell, de ne vigyük túlzásba! Egy kis vágás itt, egy kis élesítés ott, talán még egy leheletnyi színtelítettség-emelés amott belefér, de minél kevesebb, annál jobb. Exponálás előtt tervezd meg a képet, ne utólag akarj zsonglőrködni a bitekkel!
  8. Rossz időzítés: rosszul elkapott pillanatok, amelyek nem tükrözik a kívánt hangulatot vagy érzést. Főleg gyors témáknál fordulhat elő, hogy nem azt a részletet örökítjük meg, amit eredetileg szerettünk volna. A totyogó pelenkás popsija is aranyos, de maradjunk a mosolygó arcánál, ha lehet!
  9. Hiányzó történetmesélés: képek, amelyek nem mesélnek történetet, vagy nem kommunikálnak hatékonyan egy gondolatot, vagy érzést. „Néha egy szivar egyszerűen csak egy szivar” (Freud után szabadon), azaz van, hogy egy egyszerű téma „lekattintása” is eléri a kívánt hatást, de erős képek jellemzően erős történetet mesélnek.
  10. Rossz perspektíva: nem megfelelően kiválasztott vagy kezelt perspektíva, ami torzítja a tárgyak arányait és összehasonlítását. A helytelen perspektíva választása, vagy használata hatására lehet, hogy a képben lévő tárgyak torzultnak vagy kiegyensúlyozatlannak tűnnek. Fontos figyelni a helyes szög és távolság megválasztására, hogy a képek valósághűek és arányosak legyenek. Például, kerüld a túlzottan alacsony vagy magas nézőpontot, hacsak nem kifejezetten ezzel szándékozol kreatív hatást elérni.
Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...