Tippek a tavaszi virágfotózáshoz

Ha lassan is, de feltartóztathatatlanul érkezik a tavasz, minden kivirít, s előbújnak a virágok – a téli depresszióból a színek láttán még a kovid-verte fotós is egykettőre kilábal! Ideje hát előkapni a makró objektíveket, a nagyító előtétlencséket, a fókusznyújtó közgyűrűket, és irány a kert, a mező, az erdő (vagy a virágbolt)! Albert Dros összeszedett nekünk 13 apró tippet, hogyan lendülhetünk bele könnyűszerrel a virágok fényképezésébe. Íme:

1. Ereszkedj le a virágok szintjére
Ne a saját szemmagasságodból akard lencsevégre kapni ezeket a kis szépségeket, guggolj, vagy térdelj le hozzájuk, és úgy készítsd el a kompozíciót!

2. A reggeli harmat feldobja a legunalmasabb témát is
Ki korán lel, aranyat lel: a reggeli harmatcseppekben tündöklő első napsugarak hihetetlen jó hangulatot teremthetnek. Próbáld ki! Ha nincs harmat, egy vizipisztoly is segíthet.

3. Különböző fényeknek más-más hangulata van
Lehet ugyanaz a téma, de eltérő fények mellett teljesen új hangulatot kaphat a kiszemelt növény. Nem mindegy, hogy a fény a hátad mögül jön, vagy a virág mögül, napközben, vagy Naplementekor készíted el a képet.

4. Legyen pontos, precíz a kompozíció
Ilyen kis témáknál nagyon fontos a precíz kompozíció. Próbálgass végig egy pár beállítást, melyik válik be a legjobban az alanyoddal.

5. Kézből rugalmasabb dolgozni
Bár a makrózáshoz általában állványt szokás használni, kézből komponálva sokkal rugalmasabb a fotózás. Egy nehézkes állvány, egy merev fejegység hamar elveheti kedvünket a beállítások próbálgatásától.

6. Kicsit távolabbról is nézd meg a témát
Nem muszáj mindig belemászni a virág szirmai közé, néha kicsit állj távolabb, kapd le úgy a növényt, ahogyan kitűnik környezetéből.

7. Menj közelebb a részletekért
Ugyanakkor az apró részletek, a bibék, porzók, a viráglevelek erezete, az apró szőrszálak csak közvetlen közelről örökíthetők meg. Néha még makró közgyűrűt is használok a makró objektívre csavarva, hogy még közelebb jussak a célponthoz.

8. Figyelj oda az élességre
A megfelelő élesség kiemelten fontos makrózáskor: néha érdemes több felvételt is készíteni, hogy biztos legyen egy éles kép arról a részletről, amit meg szerettél volna örökíteni. Állvánnyal fókuszrétegezést is készíthetsz.

9. A meseszerű hatásért nyisd ki a blendét
Ha kicsit távolabbról képeled a növényt, úgy érhetsz el „meseszerű”, „álomszerű” hatást, ha teljesen nyitott blendével emeled ki a környezetéből. Ha nem csak pár centire vagy a virágtól, akkor nagyobb lesz a mélységélességed, így maga az alany teljes egészében éles lehet úgy, hogy közben az előteret és a hátteret elmostad.

10. Használd a többi növényt bokehnak
Általában fényforrásokat, tárgyakon megcsillanó Napfényt használunk bokehnak, de egy virágmezőn a többi virág lehet a bokeh, ami különösen kellemes a szemnek.

11. A háttér nagyon fontos
A háttér szinte fontosabb, mint maga a téma: nem mindegy, milyen a színe, vagy a fény. Egy „zajos”, túl világos, nem harmonizáló színű háttér elrontja az egész fotót.

12. Ha nincs más, válaszd a fényeket háttérnek
Virágokat az út mentén is találni, ott könnyen választható valamilyen fényforrás háttérnek (pl. autó reflektora, utcalámpa, kirakati fény stb.).

13. Az utómunka során is eltávolíthatod a zavaró elemeket
Nem mindig ideális, tökéletes egy jelenet, ezért ha más megoldás nem maradt, az utómunkálatok során szabadulj meg ezektől. Fontos: a növényeket soha ne tépd le, ne ásd ki, ne mozdítsd el eredeti helyéről, védd a természetet! (Készült a petapixel.com cikke alapján)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...