2021-ben így fejlődhetsz fotósként – ötletek csokorba szedve

Ki ne szeretne fotósként fejlődni? A kezdő azért, mert kezdő, a profi meg azért, mert kiszélesítené a portfólióját, egy adott ágazat mellé sosem árthat újabbakat megtanulni. Persze, az alábbi felsorolás inkább a kezdőket célozza, hiszen igen egyszerű támpontok. A hét ötletet az fstoppers.com szerkesztője szedte össze egy meglehetősen bőbeszédű cikkben, én kicsit átírtam, hogy egyszerűbb legyen az olvasata, íme:

1. Naponta sétáltasd meg a fényképezőgépedet

Bár a világjárvány miatt idehaza is érvényben vannak különféle kijárási korlátozások és tilalmak, ahhoz, hogy épelméjűek maradjunk, feltétlenül szükséges a napi séta a természetben. Nyilván könnyebb dolga van annak, aki erdő, vagy park közelében él, de törekedjünk arra, hogy legalább egy fél órát sétálgassunk. Eközben pedig remekül lehet témákat is keresni! Mókusok, madarak, érdekes ágak, fák és még ki tudja mi mindent lehet leképelni. Akár unalmas, hétköznapi tárgyakat is megpróbálhatunk úgy lefényképezni, hogy az jól mutasson.

2. Rendszeresen örökítsd meg önmagadat

Az önarcképkészítés beindítja a kreativitást, de akár naplóként is tekinthetünk rá. Sőt, állványt és távirányítót használva akár újabb portrézási és megvilágítási ötleteket is begyakorolhatsz odahaza, vagy a stúdióban! Ja, és előnye a dolognak, hogy te bármikor rendelkezésre állsz önmagadnak, nem kell unszolni és pénzt sem kérsz a modellkedésért 🙂

3. Végezz el (egy újabb) tanfolyamot

Rengeteg fotós online tanfolyamot lehet találni, de a YouTube is tele van érdekes oktatófilmekkel, amelyek több tematikát dolgoznak fel többféle megközelítésben – utóbbi még ráadásul ingyen is van.

4. Kezdj bele egy egész éves projektbe

Hívd ki saját magad, vágj bele egy egész éves projektbe, ahol kitűzöl egy célt, amit az év végére el szeretnél érni. Ez lehet akár egyfajta napló-projekt, de feldolgozhatsz különböző témákat is. Találj ki mondjuk egy tematikát, aminek legyen „kék szín”, vagy „ipari” a neve, és keress naponta ezeknek megfelelő témákat. A hangsúly a folyamatosságon van, s azon, hogy a kitalált témák feldolgozása során fejleszd látásmódodat, kreativitásodat.

5. Vegyél részt fotós versenyeken

Ez a pont hasonlít a negyedikhez, de itt nem önmagaddal, hanem másokkal versenyzel, másokkal fejlődsz és másokkal méred össze látásmódodat. Az interneten gyakran vannak amatőröknek, hobbistáknak szóló fotós versenyek, sőt gyakran maguk a fényképezőgép gyártók írnak ki nemzetközi, vagy helyi összemérettetéseket.

6. Csatlakozz egy közösséghez

Ha fejlődni kívánsz, és nem csak a legközelebbi rokonok véleményére vagy kíváncsi, hanem akár profi fotósokat is megkérdeznél legújabb alkotásod felől, akkor keress fel fotós fórumokat, csatlakozz helyi (városi) fotós közösségekhez! Egy idegen őszinte kritikája, a tiédtől eltérő látásmódja sokat lendíthet egy esetlegesen „beragadt” kreatív pályán.

7. Próbálj ki mindent

Oké, ez kissé elcsépelt, de végső soron az a lényeg, hogy minél többet fotózz, hogy kipróbálj új dolgokat, új beállításokat, új technikákat, új utófeldolgozási eljárásokat, képfeldolgozó szoftvereket stb. Szóval, végül rajtad áll, vagy bukik az előremeneteled. Karba tett kézzel és „jaj, de rossz ez a bezártság” hozzáállással nem jutsz előrébb! Hidd el, idén minden jobb lesz!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...