Fotósként ezekről a rossz szokásokról azonnal le kell szoknod!

Emberként, de fotósként is szinte mindenkinek vannak rossz szokásai. Ezek közül egy pár már úgy beidegződött, hogy szinte lehetetlen belőlük kilábalni, pedig adott esetben „életmentő” lehetne! Peter McKinnon fotós, filmkészítő összegyűjtött nekünk egy pár ilyen rossz szokást, amit minél előbb el kellene hagynunk, íme:

1. Mindig a megfelelő körülményekre várni. Fotósként az ember nem engedheti meg magának, hogy csak és kizárólag a „tökéletes” pillanatokat használja munkájához. Rá kell magunkat szoktatni, hogy akár a legrosszabb körülmények közepette is „fotóképesek” legyünk.

2. Túl kevés felvételt készítünk egy-egy megbízás során. A memóriakártyán a tárterület „ingyen” van, ne spórolj a felvételek számával, hiszen minél több alapanygból dolgozhatsz, annál jobb lehet a végeredmény!

3. A fényképeket már a fényképezőgépben töröljük. Na ez is egy ordas nagy hiba, hiszen az apró kijelzőn visszanézett képek nem fogják nekünk megmondani az igazat. Ráadásul nagyítóval lesve sem derül ki, hogy egy-egy felvétel jól, vagy rosszul sikerült-e. Ne törölj semmit a helyszínen, vidd haza, nézd meg otthon a nagy monitorodon a fotókat!

4. Túl sokat bámulod a fényképezőgép kijelzőjét. Ne tedd, nem adja vissza úgysem a felvétel valódi milyenségét, és ráadásul időt pazarolsz vele.

5. Nem másolod át a memóriakártya tartalmát azonnal a számítógépedre. Ez is óriási nagy hiba, hiszen a képanyag biztonságát kockáztatod. Amint számítógéped mellé kerülsz, azonnal másold át a memóriakártyák tartalmát a merevlemezre, és még frissen, míg még emlékszel mindenre, kategorizált könyvtárakba másold a fájlokat.

6. Azt feltételezed, hogy felszerelésed minden szükséges darabja már a táskádban van. Mielőtt elindulsz fotózni (főleg, ha munkáról van szó), legalább egyszer nézz át mindent, hogy be van-e készítve a táskába. Az akkuk fel vannak töltve? Van nálad elég tartalék memóriakártya? Minden szükséges objektívet viszel?

+1. Lusta vagy egy-egy paramétert átállítani a menüben. Ne légy lusta, persze, időbe kerül a menüt bújni, de ha egy paraméter átállításával jobban, könnyebben dolgozhatsz, akkor tessék venni a fáradtságot és a kívánt értékre átállítani azt! Magadnak könnyíted meg a munkát egy pár pillanatnyi kellemetlenséggel.

+2. Nem formázod meg a memóriakártyákat. Minden nagyobb meló után, ha már átmásoltuk több adattárolóra a felvételeinket, formázzuk le a fényképezőgépben a memóriakártyát! Ezzel esetleges bithibáknak húzhatjuk ki a méregfogát, nem fognak összekutyulódni a fájlok a kártyán.

+3. Minek a nyakpánt? Csak útban van. Nos, valóban, ha a stúdióban ügyködsz, akkor tényleg zavaró lehet a gépről lifegő nyakpánt. Ha azonban kimész terepre, saját érdeked, hogy legalább egy csuklópánttal megvédd a felszerelésed egy esetleges leejtéstől. Volt már, hogy úgy elfáradt a kezem a nap végére, hogy kiesett belőle a gép! Ha nincs a nyakpánt, akkor drága nap lett volna! (Készült a petapixel.com cikke alapján)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...