Ezekre ügyelj használt fényképezőgép vásárlásakor – második rész

Az ember nem csak akkor vásárol másodkézből, ha le van gatyásodva. Számos oka van annak, ha nem akarjuk kifizetni a „bolondok adóját” egy új gépért, vagy objektívért. Az egyik ilyen ok például az újonnan vásárolt termékek óriási értékvesztése, ami annyit jelent, hogy amint kilépsz vele a boltból, gyakorlatilag buktad legalább az ÁFA összegét! Persze, idehaza bevett szokás, hogy az agyonvert, szétrugdosott, málló gumibevonatú és több százezer expós vázakért is közel új árat szeretne az eladó (tisztelet a kivételnek, persze), de ez már egy másik történet..

Korábbi cikkemben (Ezekre ügyelj használt fényképezőgép vásárlásakor) már kitértem a legfontosabb szempontokra, hogy mit érdemes mindenképp megnézni használtgép vásárlásakor, de találtam egy érdekes olvasmányt az fstoppers.com oldalon, ahol még pár apróságra felhívják az olvasók figyelmét.

Az egyik ilyen a kioldások számának („shuttercount”) kiolvasása, hiszen ebből a számból sejthető, hogy mennyit volt használva a készülék. Persze, ha a masinában már volt zár- és/vagy alaplapcsere, akkor előfordulhat, hogy „valaki” lenullázta „valahogy” a számlálót, de az esetek többségében ez nincs így. Gyártónként eltér, hogy milyen módon lehet kiolvasni ezt a számot: van, ahol egy kattintás EXIF adattáblájából is kiderül, van, hogy kiolvasó szoftvert kell hozzá használni, van, hogy spéci gombkombinációkkal lehet előhívni a fotógép szervizmenüjét, s van, hogy csak a szakszerviz tud segíteni a kérdésben. Úgy vélem, hogy egy értékesebb váz megvásárlása előtt érdemes ellátogatni a tulajjal (és a géppel) közösen egy márkaszervizbe, ahol hiteles információt kaphatunk nem csak az expószám szempontjából, hanem a gép állapotáról egyaránt. Az eleve gyanakvásra adhat okot, ha az eladó nem akar egy ilyen kitérőt tenni.

A Panasonic gépeinél például kéztörő mutatványokkal lehet elérni a szervizmenüt, de sok hasznos infó kiderül belőle

Az expók száma azonban nem árul el mindent az adott fényképezőgépről: láttam már olyan patika állapotú vázat, amiben 300+ ezer kioldás volt, de találkoztam olyan húszon-párezer kattintásossal is, ami úgy nézett ki, mint én hétfő korareggel. És, persze, az sem mindegy, hogy a kiszemelt eszközt maga a gyártó mennyi kioldásra hitelesíti. Vannak modellek, ahol nem adnak meg számot (ezek jellemzően a belépő kategória tagjai, itt kb. 50-100 000 kioldást bír egy zár, de ez a szám sincs kőbe vésve, hiszen elromolhat sokkal hamarabb, vagy sokkal később is egy alkatrész), vannak 100-150 000 kioldásra hitelesített középkategóriás, és 300+ ezerre nyugtázott csúcsmodellek. Csakúgy, mint a használtautóknál, itt is állapotot veszünk, nem kattintást.

Egy másik szempont, amit érdemes figyelni, az a gép kora. Mindenképp járjunk utána, hogy a kiszemelt típust mikortól és meddig gyártották, mert általában a gyártás leállását követő pár évben már az alkatrészellátás is akadozóvá válik, majd egyszer csak nem kapunk hivatalos forrásból több elemet a gépünkhöz. Jómagam is nagyon szerettem volna egy szép állapotú Canon EOS 5D-t, de tudom, hogy már nem lehet kapni hozzá semmit, és a márkaszerviz sem javítja már, szóval beletörődtem, hogy nem fogok sok pénzért levélnehezéket venni. Ez van, ezen túl kell lépni.

Nagyon szép volt, de végül csak fotózni kértem kölcsön

Vásárlás előtt mindenképp készíts álló- és mozgóképet a fotógéppel, majd otthon, a saját számítógépeden nézd végig alaposan a képanyagot. Ne legyenek beragadt, kiégett pixelek, és ne legyen sötét a kép alsó, vagy felső széle sem (zárhibára utaló jel), s mondanom se kell, hogy sehol ne legyenek csíkok a képen (lézerfénnyel kiégetett pixelsorok)! Azt mondják, hogy egy-két beragadt pixel nem gond, mert majd kiszeded az utómunka során, vagy kimappolod a gép menüjében, de én allergiás vagyok minden kis világító, vagy épp sötét pöttyre – főleg, ha az a kép közepe környékén látható, és nem lehet kivenni „pixeltérképezéssel”. Nem vagyok kifejezetten lusta, de utálok minden fölösleges munkát, így a döglött pixelek kiretusálását is. Ha meg nem ritkaság a használtpiacon a kiszemelt vas, akkor meg minek bajlódjak vele? Next.

Ha a váz külseje kopottas, koszos, esetleg itt-ott ragacsos, akkor ne foglalkozz vele tovább, nézz másik masina után! Ezek a jelek ugyanis mind hanyag, nemtörődöm tulajra utalnak, s ha már a készülék külseje retkes, jó eséllyel a belsejébe is jutott bőven a „jóból”. Egy korty kóla, vagy más ragacsos ital, ami a gombokra, multifunkciós egységre került, és nem lett időben alaposan letakarítva, a kezelőszervek működésére is rossz hatással lesz: garantált a nehézkes, ragadós működés.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...