Bármennyire is szeretnéd, hidd el, már nem ér annyit a cuccod! Adás-vétel – csak okosan!

Tesztelgetek, próbálgatok – néha elkap a gépszíj, a kütyümegszerzési szindróma; vásárlok, eladok, rendszert váltok, rendszert vissza váltok, s közben pörgetem a „hazai bruttó termék” kerekét, életben tartom a fotós boltokat. Hol nyerek pár fillért, hol vesztek pár forintot – az egész nem a pénzről szól, hanem az új dolgok kipróbálásáról, a belső kisgyermek boldogításáról. Közülünk a legtöbben keményen megdolgoznak azért, hogy hobbijukat fent tudják tartani, s bizony, ha valamit el kell adni (mert épp magasabb lett a fűtésszámla, mint vártuk, vagy csak egy másik csecsebecséért), akkor ki ne szeretné, ha a „bukás” minél emészthetőbb maradna? Mi a megoldás? Tegyük fel a közösségi adok-veszek portálokra a portékát minél drágábban – csak akad majd egy „madár”, akinek égeti a pénz a zsebét, és boldogan fizet érte kicsivel kevesebbet, mint a boltban az újért, hiszen „ez csak épp kipróbálva volt, épphogy be van járatva, gyakorlatilag csak tesztelve lett a vas, nincs-e baja”.

nikon_d610b

Aztán várunk, várunk, már egy teljes óra is eltelt a hirdetés feltöltésétől számítva, de még mindig nem csörrent meg a telefon, nem telt meg a mailbox, nem jött sms. Aztán telnek-múlnak a napok, a hetek, és nem értjük, miért nem kell senkinek a tökéletes portéka, hiszen egy ezressel olcsóbban kínáljuk, mint a boltokban. Nos, ki kell ábrándítsalak: bármennyire is szeretnéd, hidd el, már nem ér annyit a cuccod, mint akkor, amikor újként megvetted a boltban. Akkor sem, ha épp csak kiléptél vele a bolt ajtaján. A 600 000 Ft-os objektív félévesen nem ér 580 000 Ft-ot, de az egyhetes, 1,2 milliós váz sem ér 1,1 millát. Miért? Mert ilyenek a HASZNÁLT áruk: (gyorsan) vesztenek értékükből. Ökölszabály: ha kivitted a boltból, máris buktad az ÁFA összegét. Miért? Mert ha felnézel bármelyik adok-veszek oldalra, tucatnyi olyan terméket kínálnak, mint amit te is, csak épp elfogadható, „pörgős” árakon. De mondok még rosszabbat: ha már nincs garancia a gépedre, obidra, ha esetleg van rajta egy-két horzsolás, ha esztétikailag nincs a toppon a jószág, akkor az új árnak akár a 40-60%-át is elbukhatod. „Csak egy hajszálkarc van a frontlencsén, a képminőséget nem befolyásolja” – lehet, de a vevőjelölt a) máris másik darab után néz, b) a kikiáltási ár alá kínál olyan mértékben, hogy lefordulsz a székről. A sérült portékát vagy tartsd meg, és használd addig, míg szét nem esik, vagy vidd el szervizbe – lehet, hogy a javítási költséget benyelve is jobban jössz ki a buliból!

sigma_105_1

Igaz, mi magyarok még mindig nem olyan arányban beszélünk külföldiül, mint akár a párszáz kilométerrel nyugatabbra élő sógoraink, de azért az elmúlt évtizedekben elég rendesen fellendült a külföldi vásárlás lehetősége, és sokan élnek is vele. Szóval, már az is rontja az üzletedet, hogy Sóvárgó Fotós nem csak a hazai kínálatból tud választani, hanem a Nyugat-Európaiból is. Igaz, valamivel talán nagyobb a kockázat, de a drágább tételeknél már megéri – egy váz, ami itthon másfél millió, az kintről bejöhet 1-1,2 millióért. A megspórolt pénzen meg kapásból lehet venni egy-két jó obit is mellé!

nikon_50mm1

A gyártók különféle akciói (pl. pénzvisszatérítés, azonnali pénzvisszatérítés, plusz ajándékok stb.) is bezavarhatnak a használtpiaci árképzésbe: hiába vetted te egy éve 500 000-ért az optikádat, ha most, egy rövid ideig tartó akcióban eleve 60 000-rel olcsóbban kínálják úgy a portékát, hogy közben a garanciaidőt is megduplázzák. Ez rád vonatkoztatva pedig azt jelenti, hogy a használtárból azonnal vesztettél újabb 30-40 000 Ft-ot. Egy kis odafigyeléssel, a fotós boltok árainak, akcióinak követésével sok pénzt spórolhatsz meg, illetve sok bosszúságot kerülhetsz el. Mondjuk pech, ha épp akkor nincs annyi fölösleges apród, amikor egy-egy ilyen akció során szinte „utánad hajigálják” a jobbnál jobb termékeket..

Igen, ezek a dolgok fájnak, de sajnos, attól még ilyen az élet. Mit lehet, lehet-e egyáltalán ez ellen tenni?

  • Nos, először is, mint fentebb írtam, figyeld az akciókat, soha ne lendületből, felindulásból, ne impulzívan vásárolj.
  • Ha tudod, hogy kell valami konkrét darab, nézz körül a piacon, nézd meg a használtárakat, olvasd el a teszteket, olvass szakfórumokat, hogy mennyire vált be a felhasználóknál az a termék, amire te is ráindultál. Az már árulkodó jel lehet, ha rengeteg használt van belőle eladó, mert ott valami nem stimmel (most ne a kitobjektívekre gondoljunk, mert abból is annyi van, mint homokszem a tengerparton, mégsem „hibásak”, vagy használhatatlanok).
  • Lehetőleg ne pár hétre, hónapra vegyél egy „tartós fogyasztási cikket” (a fényképezőgépre és az objektívekre gondolok elsősorban), hanem hosszabb időtartamra tervezd (legalább két évre) a birtoklását.
  • Használtként való eladáskor érdemes úgy időzíteni, hogy még 1-2 hónap garancia legyen rá érvényes, és lehetőleg akkor add fel a hirdetést, amikor a legkevesebb hasonló, vagy ugyanolyan terméket hirdetnek. Sok jó minőségű, a saját vasadról készült termékfotó sokat segíthet az eladásban!
  • Mindenképp újat akarsz venni? Nem elég egy jó állapotú, még garanciális darab? Sok pénzt takaríthatsz meg, ha nem élsz a „csak az új kell” lázban!
  • Ha nagyon vágysz valamire, és a tesztek szerint sem nyúlsz mellé a kiszemelt géppel/obival/akármivel, akkor vedd meg. De ne hagyd, hogy rábeszéljenek valami „hasonlóra”, ami ugyan pár forinttal valóban olcsóbb, de cserébe majd akár évekig nem fogod szívesen használni, hiszen mégsem az, amit eredetileg szerettél volna. Célszerszámokat veszünk adott alkalmazásokra, de ha a szív nincs összhangban az ésszel, akkor ott előbb vagy utóbb borulni fog a bili. Tapasztalatból tudom 😛

Neked van hasonló tapasztalatod? Szólj hozzá, el szeretném olvasni!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...