Így növelheted az esélyeidet, hogy megnyerj egy fotópályázatot

Persze, a győzelemhez vezető egyenes utat még mindig a kiemelkedően jó fotó jelenti, azért akadnak apróságok, amelyek akár komoly mértékben is növelhetik esélyeinket egy-egy megmérettetésen. Íme pár tanács, hogyan járjunk el egy versenyen, pályázaton, hogy sikerünk legyen.

Kettesben

Első körben nézzük meg, kik, milyen fotóval nyerték meg – ha van ilyen – korábban a pályázatot. A fotókból körvonalazódhat, hogy milyen irányt érdemes követni, milyen az a látványvilág, amit elvárnak, kedvelnek a zsűritagok. Figyeljük meg a részleteket, a színeket, a textúrákat, a kompozíciót.

Színek

Második lépésben gyűjtsünk be véleményeket. Kérjük ki fotós ismerőseink, családtagjaink, munkatársaink, vagy akár szomszédjaink véleményét. „Több szem többet lát” alapon akár olyan oldalait is megismerhetjük saját fényképeinknek, amikre nem is gondoltunk volna. Egy „átlag ember” meg tudja mondani, hogy tetszetős-e a fotó, míg egy szakmabéli a kompozícióról, a színekről és a többi összetevőről is tud véleményt mondani, vagy esetleg javaslatot adni, mit lenne érdemes másképp leképelni.

Bitek és Bájtok

Vegyél részt minél több pályázaton, versenyen! A tapasztalatot semmivel sem lehet pótolni, ráadásul „saját bőrödön” tapasztalhatod meg, milyen összemérettetni magad másokkal. A pályázatokon való részvétel során a fejlődésedet is jobban nyomon követheted.

Látkép

Ügyelj a technikai részre. Egy életlen, bemozdult, „ferde” fotóval ritkán lehet túljutni az első szűrőn. Persze, ha eleve ez a cél, akkor nosza, csináld, de ha a technikailag tökéletes felvétel a minimális elvárás, akkor egy ferde horizonttal ne is jelentkezz. Ügyelj az expozícióra, lehetőleg ne legyenek kiégett, bebukott részek – főleg ne a téma fő motívumán.

Téli csoda

Alaposan olvasd el a pályázat/verseny szabályzatát, amiben nem csak a jogi alapokat határozzák meg, hanem azt is, milyen módon várják a pályaműveket (felbontás, fájlméret, email, weboldali feltöltés, fájlformátum stb.). A legjobb kép is elbukik, ha már a beküldésnél hibát követsz el. És persze az sem baj, ha olyan témájú képet küldesz be, ami a kiírásban is szerepelt..

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...