Két új Z Nikkorral bővült ma a Nikon kínálata

A Nikon két új Z Nikkort jelentett be ma reggel: az egyik egy ultra nagylátószögű zoom, míg a másik egy igen fényerős fix. Egyelőre azonban még várni kell a két újdonságra, ugyanis a Nikkor Z 14-24 mm F2.8 S és a Nikkor Z 50 mm F1.2 S majd csak év vége felé lesz megvásárolható. Lássuk, mit tud a két üveg!

Nikkor Z 14-24 mm F2.8 S:

A Nikkor Z 14-24 mm F2.8 S majdnem 35%-kal könnyebb a tükörreflexes, F-bajonettes elődjénél, ugyanis csak 650 grammot nyom, ami részben annak köszönhető, hogy magnéziumötvözetből készült a tubusa. Az optikai formula tizenegy csoportba rendezve összesen 16 lencsetagot számlál, ahol 4 db ED kialakítású, de a gyártó alkalmazta a legújabb, úgynevezett „Arneo”, valamint a már jól bevált Nano Crystal bevonatait is, hogy csökkentse a becsillanásokat és a színhibákat. Az F2.8-ról induló blendét F22-ig lehet szűkíteni, az írisz kilenc lamellából áll. Az objektív legkisebb tárgytávja 28 cm, legnagyobb nagyítása 0,13-szoros. A gyors és halk élességállításról egy léptetőmotor gondoskodik. A fókusz- és a zoomgyűrűn kívül az AF/MF kapcsoló, egy felprogramozható L-Fn gomb, valamint egy OLED kijelző is felkerült a tubusra – utóbbinak egy saját nyomógombja van, ami a különféle adatok megjelenítését (távolság, gyújtótávolság, F-érték stb.) szolgálja.

A Nikkor Z 14-24 mm F2.8 S 89 x 125 mm terjedelmű, s mivel a frontlencse szinte teljesen sík kialakítású, ezért hagyományos, 112 mm átmérőjű szűrőkkel is felszerelhető (a filtereket a mellékelt HB-97 típusú kupakba kell becsavarni). Aki azonban inkább zselés szűrőket használna, az a hátsó lencsetag mögé csúsztathatja be azokat. A Nikkor Z 14-24 mm F2.8 S természetesen por- és cseppálló.

Nikkor Z 50 mm F1.2 S:

A Nikkor Z 50 mm F1.2 S – noha „csupán” egy fix gyújtótávolságú, standard látószögű objektív – igen testesre sikeredett: 1090 grammos tömegéhez 90 x 150 milliméteres terjedelem társul, így még a 14-24 mm F2.8 S-nél is nagyobb, nehezebb! Hiába, na, a 15 csoportba rendezett 17 lencsetagnak (2 db ED, 3 db aszférikus; Arneo és Nano Crystal bevonatok) kell a hely. Természetesen ez a magnéziumötvözetből kialakított tubussal megáldott üveg is por- és cseppálló szigeteléssel van ellátva, szóval a gyenge eső, ködszitálás valószínűleg nem fog neki sokat ártani. A tubusban nem egy, hanem két lencsecsoport végzi az élességállítást; ezeket a lencsetagokat STM léptetőmotorok hajtják. Az F1.2-ről induló, kilenc lamellából álló íriszt F16-ig lehet szűkíteni, a legkisebb tárgytáv 45 cm, míg a legnagyobb nagyítás 0,15-szörös. A szűrőmenet átmérője 82 mm, így legalább valamivel olcsóbban szűrőzhető, mint a 14-24 mm F2.8 S Nikkor. A tubusra felkerült az AF/MF kapcsoló, egy L-Fn felprogramozható, valamint a DISP feliratú gomb, amivel az OLED kijelzőn megjelenített paraméterek között válthatunk.

A Nikkor Z 14-24 mm F2.8 S novemberben, a Nikkor Z 50 mm F1.2 S pedig decemberben kerülhet a boltok polcaira, előbbiért 2400, utóbbiért 2100 dollárt kell majd fizetni.

Sajtóközlemény

A KORSZAKALKOTÓ ÚJ NIKKOR Z OBJEKTÍVEK KIBŐVÍTIK A NIKON Z-TERMÉKCSALÁDOT

A Nikon ma két új NIKKOR Z objektívet mutat be: a NIKKOR Z 50mm f/1.2 S-t, az első f/1.2 Z fix objektívet, valamint a NIKKOR Z 14-24mm f/2.8 S-t – a világ legrövidebb, teljes képméretű f/2.8 rendkívül nagy látószögű zoomját¹. Mindkét objektív jelentős képességeket ad hozzá a folyamatosan növekvő Nikon Z tükör nélküli rendszerhez.

A NIKKOR Z 50mm f/1.2 S különleges helyet foglal el a Nikon Z sorozatban. Hihetetlen felbontóképességének, kompromisszumok nélküli automatikus élességállításának és a kivételes esztétikai vezérlésének köszönhetően ez a profi általános fix objektív egy velünk élő legenda. A kifinomult elmosódástól kezdve a részletgazdag pontszerű fényforrásokig a profi alkotók képesek lesznek a mélység és részletesség új szintjeit megalkotni a klasszikus 50 mm-es gyújtótávolsággal – készítsenek akár állóképeket, akár videókat. Ez az objektív teljes mértékben kihasználja a Nikon Z-bajonett figyelemre méltó fénygyűjtő képességeit, az f/1,2 maximális rekesz pedig hatalmas szabályozási terjedelmet biztosít a mélységélesség felett.

A NIKKOR Z 14-24mm f/2.8 S kiegészíti a nagy teljesítményű Nikon Z család objektívhármasát. Remek képalkotási teljesítménye és kompakt kialakítása megkülönbözteti az objektívet a többitől. A fejlett optikai jellemzők, a széles Z-bajonett és az állandó f/2,8-as rekesz olyan lenyűgöző teljesítményt nyújt, amely még a fix objektívekkel is felveszi a versenyt. A fényviszonyok a kép szélein is hatékonyan szabályozhatók még nagy rekesznyílás mellett is, csakúgy, mint a szellemkép és a becsillanás, a megdöbbentően tiszta képért. A fotósok bármely épületet, tájképet vagy éjszakai látképet képesek életre kelteni, amelyet rögzíteni szeretnének.

Dirk Jasper, a Nikon Europe termékmenedzsere szerint: „Ezeket a jelentősen megújított NIKKOR Z objektíveket büszkén mutatjuk be a profi fotósoknak. Az új 14-24 mm-es tökéletesen kiegészíti a professzionális zoom objektívek NIKKOR Z objektívhármasát, az 50 mm-es tükör nélküli fix objektív pedig azon profik számára előnyösebb választás, akik a figyelemre méltó S sorozatú Noct szintjét megközelítő optikai teljesítményre vágynak, az automatikus élességállítási funkciók feláldozása nélkül.

Művészi részletek. NIKKOR Z 50mm f/1.2 S

 • Professzionális, f/1,2 mm-es fix objektív. Kifinomult elmosódás. Részletgazdag, pontszerű fényforrások. Elképesztő élesség a kép egészén. Bámulatos teljesítmény gyenge fényben is.
 • Speciális optikai felépítés. 17 objektívelemmel 15 csoportban, köztük két ED üvegelemmel és három aszferikus lencse objektívelemmel.
 • Kompromisszumok nélküli automatikus élességállítás. Az automatikus élességállítás gyors, gördülékeny és minden eddiginél halkabb. A fókuszterület még kis tárgytávolság és kis mélységélesség esetén is éles marad.
 • Rendkívül tiszta képek. A Nikon tükröződésgátló nanokristály és ARNEO bevonata kiküszöböli a szellemképet és a tükröződéseket, még ellenfényben.
 • Mozifilm-hangulatú felvételek. A nagy maximális rekesz hatalmas szabályozási terjedelmet biztosít a mélységélességben. Az élességállítás közbeni látószög-instabilitás (az ún. „fókuszlégzés”) szinte teljesen megszűnik.
 • Professzionális vezérlés. A vezérlőgyűrű csendes, és az Fn gomb is személyre szabható. Az OLED információs panel segítségével gyorsan és egyszerűen megerősítheti a fontos fényképezési adatokat.
 • Időjárásálló. Az objektívváz minden mozgó része szigetelt, és a fém objektívrögzítés környékét is gumitömítés fedi.

A tér mestere. NIKKOR Z 14-24mm f/2.8 S

 • Professzionális, f/2,8-as rendkívül nagy látószögű zoomobjektív. A széles Z-bajonett és az állandó f/2,8 rekesz lenyűgöző teljesítményt nyújt.
 • Elsőrangú optikai teljesítmény. Az élesség a kép minden területén kivételes. A Nikon által kifejlesztett nanokristály és ARNEO bevonat drasztikusan csökkenti a szellemképet és a tükröződéseket.
 • Strapabíró és megbízható. Az objektívváz minden mozgó részét alapos szigetelés védi a portól és nedvességtől. Az alumíniumötvözetből készült bajonett kisebb tömeggel, ugyanakkor nagyobb tartóssággal jár.
 • Videófelvételre készen. Az automatikus élességállítás zökkenőmentes és hangtalan a gyakorlatilag nem tapasztalható „fókuszlégzés” és a zoomolás közbeni fókusz-elállítódás miatt. Pontosan vezérelheti a mélységélességet közvetlenül az objektívről.
 • Szűrőzhető. A mellékelt objektív fényellenzővel együtt 112 mm-es felcsavarható szűrőket is használhat. A hátsó szűrőfoglalat lehetővé teszi a színfólia használatát.
Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...